sâmbătă, 14 mai 2016

Multiculturalitatea Europei în cinematograful european



Multiculturalitatea Europei în cinematograful european
advertorial
Pornind de la definiția din DEX, multiculturalitatea reprezintă existența mai multor culturi în cadrul aceleiași țări. Translatând, multiculturalitatea europeană ar însemna existența mai multor culturi în cadrul Europei, teritoriu nu doar continental. Și dacă avem nevoie de o țară conform definiției, haideți să o considerăm… Statele mai puțin unite ale Europei (SMPUE), dacă îmi e permisă licența!
Spre deosebire de Statele Unite ale Americii, Statele mai puțin unite ale Europei au istorie și limbă diferite, chiar cu bază puțin comună, în anumite cazuri, au specific și tradiții diferite. Ceea ce le unește este dragostea și inovația pentru cinematografia ca artă, pentru filmul nu foarte comercial, pentru actorii cu partituri complexe și pentru filmul curat, fără prea multe efecte speciale. Ceea ce doresc să vă supun atenției este universalitatea europeană a temelor și accesibilitatea raportării cinefilului la drama de pe ecran, cu spectator care se poate identifica în propria țară, în propria istorie sau în cea a predecesorilor cu subiect identic sau cel puțin asemănător cu cel narat cinematografic și pentru a dovedi aceasta apelez la câteva din peliculele deja văzute și care pot fi urmărite în cadrul festivalului. Așadar, multiculturalitatea europeană văzută ca un amestec de culturi/filme europene, lesne de înțeles de ceilalți europeni, nu doar de cei din țara care a produs și difuzat filmul.

Mustang sau păcatele imaginare ale tinereții!
Pentru mine, alegerea pentru cel mai bun film nominalizat la Oscar, secțiunea cel mai bun film străin. Motivul a fost jocul perfect al fetelor cucuiete, imaginea caldă, chiar dacă unii trimiteau spre filmul Sofiei Coppola, Sinuciderea fecioarelor. Drama fetelor pedepsite pentru că s-au jucat cu băieții, într-un joc nevinovat, e și drama altor fete, din alte țări ale Europei și nu numai, pregătite doar să fie prezentate fecioare și pure în fața pretendenților aleși de părinți. Să nu uităm că încă la țară, în satele noastre, există asemenea tendințe de grijă extremă pentru gura lumii și prezentarea tinerei fete ca pe o marfă în fața pețitorului agreat de familie.  La fel și drama mezinei este universal europeană, tânăra dorind să fugă la oraș, pentru a învăța și a munci ceea ce îi place, ceea ce și va face în final, într-o descătușare demnă de mustangul care dă numele filmului!

Moarte domnului Lăzărescu care nu a dat și el un plic
Un film care a făcut multe valuri și a atras cinefilii care au venit să vadă…cronica unei morți anunțate.  Temă la fel de perfect europeană, un om bătrân și bolnav care e pasat de la unul la altul, probabil și pentru că nu a dat rapid plicul unui medic. Câte un Lăzărescu de gen există probabil zilnic în spitale, dar doar unii ajung mai faimoși în momentul în care cineva cheamă presa sau face sesizări colegiului medicilor. Nu mai rețin dacă Moartea domnului Lăzărescu a fost cântecul de lebădă al actorului târgumureșean Fiscuteanu, dar, ca poantă, numărul de telefon dat de actor în film, pentru a se suna la sora lui, în Târgu-Mureș, a fost chiar număr real  din familie, așa cum mi-a declarat actorul într-un interviu.
Scrimerul sau promisiunea care se onorează cu orice risc
Un film foarte bun, cu o temă la fel de europeană și dramatică. Ce se întâmplă cu cei obligați să lupte de partea unora, după ce ceilalți câștigă războiul. Nu trebuie să fie Estonia țara respectivă, poate fi România, poate fi vorba de un soldat care a luptat aliat cu germanii și apoi a fost prins de ruși, poate fi un subiect universal-european pentru orice țară care a fost lăsată sub cizma rusească prin pactele și înțelegerile capitaliștilor cu Stalin.

Labirintul minciunilor sau curajul de a descoperi  ororile din omul de lângă tine
Germania impresionează din nou prin asumarea istoriei destul de recentă și filmul reproduce lupta procurorului care sapă la deslușirea adevărului de la Auschwitz într-o țară în care suficient de mulți știu, au fost complici sau tac. Subiect care poate fi înțeles și de rusul care știe istoria legată de crimele comuniste, de turcul care poate înțelege cum e cu căutarea adevărului și asumarea trecutului pentru victimele genocidului armenesc. 

Vânătoarea sau cum o minciună poate distruge un om, dar și o comunitate
Film foarte bun și el, excelent și Mads Mikkelsen în pielea celui distrus de o minciună care putea distruge și comunitatea. Temă la fel de posibilă în orice țară europeană, îndeosebi în mediul rural, acolo unde fiecare cunoaște pe fiecare și unde și zvonul zboară cu viteza luminii.


Festivalul filmului european, după 20 de ani!
Europa, de ziua ei, adică 9 mai, ne oferă premii, filme europene dintre cele mai bune! Nici în acest an bătrânul continent nu se dezminte și la 20 de ani distanță de primul eveniment avem un regal de 85 de filme, care vor fi proiectate în 6 orașe, după cum urmează:

București 5-15 mai;
Baia Mare 13-15 mai;
Cluj-Napoca 20-22 mai;
Târgu-Mureș 20-22 mai;
Hunedoara 27-29 mai;
Timișoara 27-29 mai.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene, sub patronajul EUNIC București. Selecția filmelor este realizată cu aportul ambasadelor, al institutelor și al centrelor culturale ale țărilor europene în România și completată cu filme europene valoroase distribuite de Independența Film și Transilvania Film.

Secțiunea Shakespeare 400 a fost realizată cu sprijinul British Council. Secțiunea 10 prieteni ai FFE a fost realizată cu sprijinul celor 10 regizori care au fost ambasadorii onorifici ai Festivalului în ultimii 10 ani. Secțiunile Premiul LUX și Fuga în Europa au fost realizate cu sprijinul Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Parteneri: Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, Cinema Elvire Popesco  Parteneri în edițiile locale:

Baia Mare: Fundația Baia Mare 2021, Primăria Municipiului Baia Mare
Cluj-Napoca: Asociația Cluj-Napoca 2021, Primăria Municipiului Cluj-Napoca
Hunedoara: Muzeul Castelul Corvinilor, Facultatea de Inginerie, Primăria Municipiului Hunedoara
Timișoara: Primăria Municipiului Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Ambasada (proiect al Asociatiei CASA PLAI)
Tîrgu Mureș: Asociația K'arte, Cinema ARTA, Primăria Municipiului Tîrgu-Mureș

Festivalul Filmului European este un proiect demarat în 1996, la inițiativa Delegației Comisiei Europene în România, pentru a sărbători Ziua Europei, 9 mai. Festivalul a avut ediții anuale, cu excepția anului 1998, când Ziua Europei a fost sărbătorită printr-un cros popular. După 2007, anul aderării României la Uniunea Europeană, Festivalul a fost preluat de Institutul Cultural Român, care a continuat să îl organizeze în fiecare an, evenimentul ajungând în 2016 la ediția aniversară cu numărul 20.
Informații detaliate:http://ffe.ro/ și https://www.facebook.com/ffeRomania


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.