joi, 13 martie 2014

(Mai) mult zgomot pentru nimic



Dacă tot nu a apărut în întregime materialul solicitat de o anume publicație, îmi permit să îl public aici.
(Mai) mult zgomot pentru nimic
Bună ziua! Pentru că mi-ați cerut câteva cuvinte despre ce s-a întâmplat la Târgu-Mureș luni seara vă pot oferi o părere de om cu ceva experiență în media,  care nu a participat activ pentru relatarea evenimentelor, dar care a urmărit mersul evenimentelor din curiozitatea, să zicem, profesională.  Opinia mea este că adunarea comemorativă nu a fost și nici nu va fi ceva important și deosebit pentru marea majoritate a cetățenilor orașului, cei care și-au văzut de ale lor, după programul obișnuit, fără să se implice. Cei care au participat la adunare au fost doar în parte oameni din oraș, foarte tineri sau mai în vârstă, unii dintre ei cu informații culese, probabil, de pe internet, de pe siteuri cu țintă un pic revizionistă sau tineri cărora li se predă o istorie alternativă a Transilvaniei, a doua categorie fiind dată de nostalgicii care au prins direct Regiunea autonomă maghiară. Cele două categorii sunt esențiale pentru lupta pentru oficializarea autonomiei Țării secuilor, fiind, practic, viitorul și trecutul în numele secuimii. Grosul manifestanților, cei mai vocali, au fost cei din afara orașului și din afara țării, aici incluzând pe cei de la Jobbik și Garda maghiară, cei care au și produs îmbrâncelile cu jandarmii și care ar fi aruncat cu petarde, dintre care unele ar fi explodat chiar în mijlocul manifestanților, judecând după fumul produs. De altfel, adunarea comemorativă a fost în limitele legale și ale bunului simț, problemele apărând doar după ce s-a pornit în marșul neautorizat, spre prefectură. Ca fapt poate nu chiar divers, conflictele cu forțele de ordine și scandări cu caracter xenofob ar fi început exact în zona Pieței 22 decembrie 1989, celebră prin amenda dată lui  Lakó Péterfi Tünde, cea care a îndrăznit să pună etichete bilingve la produsele de pe tarabă, faptă sancționată de vajnicii polițiștii locali de sub comanda fostului sereist Bretfelean.
Despre autorități: prefectura și primăria au refuzat acordarea autorizației pentru marș, astfel că organizatorii ar trebui să suporte consecințele încălcării legii, la fel și pentru faptele îndreptate împotriva oamenilor în uniformă. Pe de altă parte, vorbim de un oraș în care semnalele pentru secui au fost mai mereu pozitive, mai ales din parte primarului Dorin Florea, care a semnat, cum scria presa din Covasna, pentru ca Țara secuilor să fie capitală europeană în 2021, iar anul trecut cerea sprijinul secuilor pentru ca Târgu-Mureș să fie capitală regională, cu celebrul început: Dragi susținători ai Ținutului secuiesc! Poate că secuii respectivi s-au simțit trădați la Târgu-Mureș, de Florea care nu a acordat în vară autorizația pentru Vâltoarea maghiarilor, dar care a inventat rapid o altă manifestare, ca să fie ceva multilingvism și să nu poată fi acuzat de oarecare probleme de simpatie cu maghiarii, și de aici spiritele au fost înfierbântate, dar pentru asta ar trebui luat la întrebări întâi și întâi organizatorul, adică CNS, prin Asociația Siculitas.
Ca părere personală, ideea că  prin autonomie Ținutul secuiesc se poate gestiona cum trebuie pentru bunăstarea cetățenilor este falsă. Și pe vremea regiunii M.A. Maghiară s-a stabilit conducerea regiunii la Târgu-Mureș, dar nu prin aceea că zona era majoritar maghiară, ci pentru că în actualul județ Mureș era concentrată o importantă economie, zeci de unități mari (combinate, fabrici, uzine ș.a.m.d.), care duceau  regiunea în spinare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.