marți, 27 iulie 2021

Octogenarul Husar a ajuns să copieze, parțial, articole vechi de 10 ani, pe scuză editorial Cuvântul liber!

Octogenarul Husar a ajuns să copieze, parțial, articole vechi de 10 ani, pe scuză editorial Cuvântul liber!

Originalul e ăsta, ce e boldat ce e însușit de plagiatorul cu mai bine de 4 articole copiate anul aceasta perfect și cu nesimțire, de pe adevărul.ro, bursa și alte surse de intelectualism... precoce.

https://www.descopera.ro/dnews/8119790-ambalajele-produselor-alimentare-contin-substante-chimice-nocive

Articolul  plagiatorului e acesta: https://www.cuvantul-liber.ro/438292/ambalajele-produselor-alimentare-contin-substante-chimice-nocive/

 

 

 

Ambalajele produselor alimentare conţin substanţe chimice nocive

Consumul de alimente proaspete poate reduce nivelul de expunere la toxine, în timp ce ambalajele din material plastic şi cutiile în care sunt depozitate alimentele pot introduce în hrana noastră cel puţin două substanţe chimice dăunătoare, a confirmat un nou studiu.

Chimicale precum bisphenol A (BPA) şi DEPH (o substanţă din grupa ftalaţilor) sunt aditivi care cresc fluiditatea sau plasticitatea materialului la care se adaugă şi care se găsesc în componenţa multor ambalaje. Ele pot perturba atât sistemele hormonale ale animalelor, cît şi pe cele ale oamenilor, pot crea determina tulburări ale dezvoltării şi ale reproducerii, iar în cele mai grave cazuri pot favoriza apariţia cancerului, a unor boli de inimă sau a unor tulburări neurologice.

Un studiu recent a arătat că, dacă timp de trei zile, am consuma numai alimente proaspete, ar fi de ajuns pentru a reduce la jumătate nivelul acestor chimicale în organism.

„Ambalajele alimentare constituie principala sursă de expunere la BPA şi DEHP. Vestea buna este că studiul nostru oferă oamenilor o alternativă. Decizia le aparţine. Ei aleg daca vor sau nu să reducă nivelul de toxine din corp,” a declarat Ruthann Rudel, chimist toxicolog de la Silent Spring Institute, SUA.

 Pentru a se demonstra ca aceste substanţe sunt dăunătoare, Rudel şi colegii săi au ales 20 de familii, alcătuite fiecare din 2 adulţi şi 2 copii, originare din zona Golfului San Francisco şi care, consumând alimente congelate, erau expuşi chimicalelor. Pe parcursul a opt zile de studiu, cercetătorii au luat mostre de urină de la fiecare participant pentru a urmări nivelul de BPA şi DEHP.

 

Studiul a fost structurat astfel încât, la început, familiie să urmeze alimentaţia lor obişnuită, apoi, timp de trei zile, să consume numai mâncare preparată special pentru ei, iar în final să revină la dieta lor.

 

În cele trei zile de la mijlocul studiului, majoritatea produselor alimentare au fost proaspete. Cutiile nu au fost permise, s-a evitat folosirea ustensilelor sau a vaselor din plastic. Produse alimentare şi băuturile au fost depozitate în recipiente de sticlă sau oţel inoxidabil. Chiar şi cafeaua a trebuit să fie

făcută într-o cafetieră fără componente din plastic..

 

Testele au arătat că, în acest interval de timp destul de scurt, nivelul de BPA din corpurile participanţilor a scăzut, în medie, cu 66%, iar cel de DEHP, cu 50% până la 95%.

 Rezultatele cercetării sunt susţinute şi de alte studii mai vechi

care au arătat că nivelul de BPA este foarte crescut în rândul

alimentelor conservate.

 

„Atât studiul nostru, cât şi altele anterioare, duc, mai mult sau

mai puţin,la aceeaşi concluzie, iar concluzia este că, cel mai

probabil, ne vom otrăvi mai puţin dacă vom folosi alimente care nu

sunt stocate în ambalaje ce conţin BPA,” a declarat Schecter. Deşi este adevărat că există o alternativă, este practic imposibil

să se elimine cu totul expunerile la aceste chimicale. Multe

procedee de prelucrare a alimentelor, inclusiv a laptelui de vacă,

includ recipiente de plastic. Unele ţări au interzis deja folosirea BPA şi DEHP în ambalarea

produselor alimentare. Astfel de reglementări ar putea reprezenta,

în cele din urmă, singura modalitate de a scăpa de aceste substanţe

chimice din alimente şi din trupurile noastre.

 

Sursa: Discovery News

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.