joi, 17 decembrie 2015

Mega-hoții ASA și Procon 16, cum spune DNA!



Mega-hoții ASA și Procon 16, cum spune DNA!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ORBAN LASZLO LEVENTE, administrator ‘de fapt’ la SC Procon 16 SRL Târgu Mureș, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (269 acte materiale),

ADORJANI ZOLTAN, administrator ‘de drept’ la SC Procon 16 SRL Târgu Mureș, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (214 acte materiale),

ELEK ZOLTAN DOMOKOS, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (17 acte materiale),

PALADE MIRCEA și MAJOR FERENCZ HUNOR cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (7 acte materiale),

NAGY JOZSEF ATTILA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (11 acte materiale),

CHERTES VIOREL, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (3 acte materiale),

MAN IOAN NUCU, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală

HORVATH ARPAD cu privire la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, în formă continuată (8 acte materiale),

VANCEA CĂLIN ION, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

— evaziune fiscală, în formă continuată (4 acte materiale).

— complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată (11 acte materiale),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2008 — 2012, inculpatul Orban Laszlo Levente, în calitate de administrator de fapt al unui număr de 10 societăți comerciale, (firme care aveau sediul sau păstrau actele contabile la adresa imobilului aflat în proprietatea sa, situat în Târgu Mureș), beneficiind de ajutorul inculpatului Adorjani Zoltan, a realizat venituri din contracte comerciale încheiate cu autorități sau instituții publice ori din alte surse, câștiguri care au generat obligații de plată la buget.

În continuare, inculpatul a acționat pentru mărirea nejustificată a cheltuielilor de exploatare și diminuarea bazei impozabile și a dispus înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni economice nedeductibile fiscal, respectiv a unor tranzacții comerciale nereale, pe baza unui număr de 264 facturi fictive și a contractelor aferente ce simulează activități comerciale reale, derulate prin firmele pe care le controla în calitate de beneficiari, sau cu alte 18 societăți comerciale.

De precizat este faptul că o parte din aceste societăți comerciale, ce nu aveau capacitatea de a-și respecta obligațiile asumate, erau administrate de către ceilalți inculpați.

Veniturile obținute de societățile controlate, la inițiativa susnumitului, au fost utilizate pentru plăți formale, în condițiile în care subcontractanții nu aveau condiții de livrare bunuri, execuție lucrări sau prestări servicii din lipsă de dotări și personal salariat, ori nu au putut justifica îndeplinirea obligațiilor asumate prin actele prezentate de aceștia sau de subantreprenorii declarați de aceștia la organele fiscale.

Obiectul contractelor de subantrepriză a fost transmis succesiv, ajungând în final să fie onorat ‘scriptic’ de societăți tip fantomă cu rezidență în România sau societăți inactive administrate de cetățeni din Ungaria, iar sumele de bani achitate formal pe circuit prin instrumente bancare, să fie returnate.

Toate aceste operațiuni au avut ca efect mărirea cheltuielilor de exploatare și sustragerea de la plata obligațiilor fiscale de către SC Procon 16 SRL și celelalte 9 societăți comerciale controlate de inculpatul Orban Laszlo Levente.

În cauză, D.G.R.F.P. Brașov — Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei.

În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Orban Laszlo Levente.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Amintim că ORBAN LASZLO LEVENTE a mai fost trimis în judecată în altă cauză în legătură cu fapte săvârșite în calitate de director tehnic la Administrația Bazinală Mureș (vezi comunicat nr. 791/VIII/3 din data de 13 septembrie 2013).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

(Agerpres)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.