duminică, 10 decembrie 2017

Ce vrăji face CJ Mureș cu 52.000 de lei pe un fel de maculatură sportivă



Ce vrăji face CJ Mureș cu 52.000 de lei pe un fel de maculatură sportivă
Foarte interesant articolul domnului Rațiu! Și e vorba tot de CJM care dădea 600.000 de euro pe un sens giratoriu! Doar DNA nu citește! Articol pe un site fără date de identificare pe firmă și adresă, dar cu editoriale semnate Mihai Suciu, poate un… indiciu.
http://www.muresmedia.ro/2017/12/10/revista-junior-sport-plina-cu-greseli-de-continut-lansata-cu-mare-tam-tam-la-tg-mures/

Revista „Junior Sport”, plină cu greșeli de conținut, lansată cu mare tam-tam la Tg.-Mureș!
10 decembrie 2017   Sport
Poza Ratiu

Revista „Junior Sport”, plină cu greșeli de conținut, lansată cu mare tam-tam la Tg.-Mureș!

În umă cu câteva zile a apărut, la Tg.-Mureș, o revistă de sport, numită chiar așa-„Junior Sport”, dedicată sportului juvenil din județul Mureș! Nimic rău în asta, din contra. Dacă ar fi fost să  luăm în serios intențiile ONG-ului care a editat această publicație,  Junior Sport”(înființată în anul 2011, conform OG nr. 26/2000, cu sediul în București, pe B-dul Dacia, nr. 119, Consiliul Director fiind alcătuit doar din două persoane: Chiriac Aurelia Beatrice, președinte, și Tudorache Secan Mirela, secretar), „care își propune să-i apropie pe cei mici de sport și, în general, de orice formă de mișcare”, am face o mare greșeală.
Știm, din experiență, că în spatele oricărei decizii din lumea asta există interese. În cazul de față, oare care or fi fost? ’’Educația și cultura sportivă pentru copii’’ sau latura financiară ori și una și alta ?! Pe lângă faptul că în revistă nu se precizează numărul de exemplare tipărite, că ea se distribuie gratuit, dacă se distribuie, tipografia la care a apărut, ea conține o serie de greșeli de conținut. Nici nu-i de mirare, când multe dintre articolele apărute au fost realizate cu ajutorul lui…’’Știe Tot’’, alias GOOGLE , din birou, de la București !
După ce am răsfoit pe fugă paginile revistei, primită de la un prieten bun, am contabilizat multe greșeli de conținut.  Există acolo destule informații trunchiate, prin omisiune intenționată ori din neștiință.
Să le luăm pe rând, dar nu pe toate…
-În articolul despre badminton,  s-a omis o informație esențială, faptul că practicarea acestui joc sportiv în cadrul asociațiilor(cluburilor) sportive din Tg.-Mureș/România  se datorează lectorului universitar Grűn Ladislau din Tg.-Mureș, care l-a „transplantat” la noi în țară, asta prin anii ’70(Vezi: „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, A.R., Editura Nico, Tg.-Mureș, 2007, pagina 21.). Nu de altcineva, cum se sugerează în materialul publicat.
-A scrie despre popicele mureșene fără să le acorzi un spațiu tipografic corespunzător lui Szemány Margareta și Seres Sandor, este ca și cum  lui Hagi i-ai rezerva doar un rând în…’’Istoria fotbalului dobrogean’’!
-Eroare din revistă: se afirmă că…’’Totul a început în primăvara anului 1972….Așa a apărut prima secție școlară de lupte’’, ar fi afirmat profesorul Gyarmati Francisc-senior! Adevărul este acesta: În anul 1956, la Clubul Sportiv „Voința” Tg.-Mureș exista o secție de lupte, unde se pregăteau copiii din oraș. Această secție a fost transferată, în anul 1962, la C.S. Mureșul Tg.-Mureș(Vezi: „Sportul mureșean de-a lungul anilor”, A.R., Editura Nico, Tg.-Mureș, 2007, pag. 143).
-Omul care a pus bazele performanței în aeromodelism, Otto Hints, a fost amintit doar așa, în treacăt!
-O altă eroare din revistă: ’’Din 2008, după ce s-a întors de la J.O., Traian Rus…’’, scrie careva! Adevărul este acesta: Traian Rus n-a participat la Jocurile Olimpice de la Beijing, dintr-un singur motiv: Wu-shu-ul nu a făcut parte dintre ramurile olimpice! Eu m-am întâlnit cu el la Beijing, acolo unde Traian Rus a participat la un turneu internațional, nicidecum la J.O.! Cu antrenorul lui Traian, Horváth Attila, am băut chiar și o bere împreună, poate să fi fost două…acolo, la Beijing!
-Eroare din „Junior Sport”:  ’’M-am născut…în data de 3 ianuarie 1951’’, ar fi spus Niculae Pop.  Adevărul este că Nicu Pop s-a născut în data 23 dec. 1950(Vezi: „De la Hodac la Moscova și înapoi”, A.R., Editura Nico, Tg.-Mureș, pag. 13).
-Unui fost fotbalist care n-are un CV cu rezultate notabile, ca să nu-i zic…de pluton, ne referim la Traian Bendorfean, i s-a dedicat o întreagă pagină în revistă!! Dacă Traian Bendorfean a fost trecut la capitolul “Legende”(??!!), unde ar fi trebuit oare să-și găsească locul Florică Ispir, Tică Varodi, Fazekas Arpad, Unchiaș, Kanyaro Attila, Nagy Miki, Solyom Csaba ș.a.?
-Altă eroare din revistă: …’’iar anul acesta am făcut un pas în față, cucerind titlul european la duathlon tineret, prin Kovács Szabolcs…(??)’’, zice un intervievat! Adevărul este acesta: Fără să minimalizez importanţa concursului care a avut loc la Tg.-Mureş, nici n-am cum să-l prezint cu…lupa! A fost totuşi o întrecere sportivă la care au luat parte competitori amatori, la o ramură de sport neolimpică! E posibil să fi existat şi câţiva concurenţi, la categoria Elite, care să fi fost semiamatori…Există oare vreun sportiv legitimat la un club din România care trăieşte exclusiv din câştigurile realizate din triathlon/duathlon? Dacă vom cunoaşte răspunsul la această întrebare, vom şti şi cât de important a fost concursul de la Tg.-Mureş, cred eu.
Obs. Intervievații(interlocutorii, invitații) pot afirma orice, datoria ziaristului este să verifice afirmațiile făcute de ei, din 3 surse, dacă este jurnalist profesionist. Dacă este purtător ilegal de pix ori de microfon, nu este necesar…
-Altă omisiune din „Junior Sport”: se știe, județul Mureș n-a avut, de-a lungul anilor, mulți medaliați olimpici. În acest context, este de neiertat faptul că unul dintre aceștia, Radu Gelu, nici nu este pomenit în revista amintită! Acesta a obținut o medalie de argint, la haltere, la categoria 60 kg., în 1984, la Jocurile Olimpice de la Los Angeles!
-Tg.-Mureșul are un singur medaliat la Campionatul Mondial de fotbal, la juniori, Ilie Costel, bronz, în Australia, în 1981(Vezi: „Fotbalul mureșean de-a lungul anilor(1902-2016)”, A.R. Editura Vatra Veche, Tg.-Mureș, 2016,  pag. 116). Credeți că s-a scris vreun rând despre el?  Nici vorbă! Nici despre primul jucător târgumureșean de fotbal selecționat în Naționala României, Szilágy Alois(legitimat la MTK Tg.-Mureș), nu s-a scris nimic! Acesta a jucat în primul meci internațional al României, la 8 ian. 1922, la Belgrad: Regatul Sârbo Croat(Iugoslavia)-România 1-2(op. cit., pag. 126).
-Tot în revista respectivă, unii autori afirmă, printre altele, că…Asociația „Ardealul”(?!)  a devenit vicecampionă națională în 2015, an  în care a câștigat și „Super Cupa României”! Performanțele respective au fost obținute  însă de Fotbal Club ASA 2013 Tg.-Mureș, nu de altcineva(A se vedea: Hotărârea Adunării Generale a Asociaților “Asociației Fotbal Club Municipal Tg.-Mureș”, cu nr. 6/01.08.2013, și Decizia Judecătoriei Tg.-Mureș  în Dosarul 9.113/320/2013, ambele documente fiind publicate de subsemnatul în cartea „Fotbalul mureșean de-a lungul anilor(1902-2016)”, A.R., Editura Vatra Veche, Tg-Mureș, 2016, paginile 140 și 141).
-Unei formații cu rezultate notabile pe plan internațional, alături de cea de popice feminin(Romgaz Electromureș), cum este Citys Tg.-Mureș, i s-a alocat un spațiu tipografic nesemnificativ în revistă. Foarte puțin s-a scris și despre BC Mureș și CSU Medicina Tg.-Mureș, ambele cu numeroase echipe la nivelul cadeților și juniorilor. Dar și cu rezultate.
-O altă greșeală din revistă: La pag. 67, se scrie că…”Aeroclubul Mureș, cu o tradiție de peste 72 de ani, oferă…”!! Tot ce este posibil, dar atunci cum se face că, atenție!, în anul 1951 a avut loc, la Dămieni-Hodoșa, o demonstrație de aeromodele, sub conducerea lui Trozner Francisc(Vezi: „Sportul mureșean de-a lungul anilor, A. R. Editura Nico, Tg.-Mureș, 2007, pag. 148).
Deși, prin oraș, unii au făcut mare tam-tam că această revistă este dedicată copiilor, sportului juvenil cum ar veni, din cele 100 de pagini ale ei, rețineți, copiilor(speranțelor) le sunt rezervate doar 12!!! În rest, articole despre seniori, cunoscuți ori mai puțin cunoscuți, pensiuni, hoteluri, hanuri, restaurante(deh, ca să aibă unde să mănânce și/sau să cazeze „redacția revistei”, formată dintr-o singură persoană!), dar și despre unele primării care, spun gurile rele, ar fi cotizat pentru a apărea în revistă articole(comandate) despre viața sportivă din comunele respective. Sigur, au apărut și câteva articole despre anumite grupări sportive, doar conducătorii de acolo știind cu ce eforturi…
Să trecem acum la bani. Ei, aicea-i…șpilu, sau „rețeta”?! Începem cu partenerul principal al revistei „Junior Sport”, Consiliul Județean Mureș. Acesta, extrem de darnic, a susținut „proiectul” amintit cu cca. 52.000 de lei!!, bani publici! Pentru ce?  Numai ca să se scrie doar 12 pagini, dintr-o sută, despre speranțele sportului mureșean!
Precizare: la început, prin luna august a.c., mi s-a propus și mie să mă implic în realizarea acestei reviste, am făcut chiar și un proiect de sumar, după care m-am retras din proiect. Editorii s-au folosit de proiectul meu, dar au uitat să specifice sursa acestuia! Am simțit că, ăsta-i adevărul, ceva nu era coșer(în regulă) cu proiectul respectiv…Acum, văd că nu m-am înșelat. Așa cum am prevăzut încă de atunci, ”Junior Sport” este un produs etichetat greșit, ca să nu zic că este o afacere!
P.S. Multe din informațiile apărute în revistă au fost preluate din cărțile scrise de subsemnatul, fără ca autorii să precizeze sursa informațiilor. Hoție pe față, cum s-ar zice.
Dincolo de toate acestea, rămân câteva întrebări:
-Câte exemplare din revista „Junior Sport” s-au tipărit?
-La ce tipografie?
–Cca. 52.000 de lei pentru 12 pagini despre speranțele sportului mureșean, în „Junior Sport”, nu este cam mult pentru Consiliul Județean Mureș?
-În anul de grație 2017, încă se mai aduc copiii cu arcanul la manifestări sportive de genul celor organizate sâmbăta trecută la Tg.-Mureș?!
Aflu, proiectul „Junior Sport” merge mai departe, fraieri în țara asta se găsesc destui, inclusiv la Hunedoara, unde-(i) Leu(ul) este tare…

Aurel Rațiu
(-autorul are o experiență de 27 de ani în jurnalismul sportiv; este membru al Asociației Internaționale a Presei Sportive(A.I.P.S.) din anul 1990; este membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din anul 1993; a scris 12 cărți, majoritatea cu tematică sportivă, printre ele numărându-se și:
–Sportul mureșean de-a lungul anilor(a apărut în 3 ediții: 1997, 2003 și 2007);
-Fotbalul mureșean de-a lungul anilor(1902-2016);


Afacerea sens giratoriu de 600.000 de euro de la CJM condus de Dobre cel anunțat cu mită prin comunicat DNA:
 

Dobre se laudă cu sensul giratoriu de 600.000 de euro! DNA, ai obosit cu hoții din noul PNL Mureș?!



Dobre se laudă cu sensul giratoriu de 600.000 de euro! DNA, ai obosit cu hoții din noul PNL Mureș?!
Am semnat contractul de proiectare și execuție pentru sensul giratoriu din localitatea Sâncraiu de Mureș. Asocierea de firme care a câștigat această licitație are la dispoziție o lună pentru proiectare și patru luni pentru execuția lucrărilor. Odată cu acest pas important putem afirma că începând cu luna iunie 2016 circulația în zonă nu va mai reprezenta o problemă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.