joi, 9 februarie 2012

Jandarmii au avut în 2011 mai multe misiuni de menținere a ordinii publice. 2012 va bate, probabil, fiind an de criză și electoral, recordul!

Jandarmii au avut în 2011 mai multe misiuni de menținere a ordinii publice. 2012 va bate, probabil, fiind an de criză și electoral, recordul!
M.A.I. dixit:
Anul 2011 a reprezentat pentru Jandarmeria Română o perioadă de adaptare organizatorică determinată de necesitatea încadrării în indicatorii bugetaţi, concomitent cu eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă al cetăţenilor.
Cu toate dificultăţile de ordin material întâmpinate, modul profesionist de organizare şi executare a misiunilor din competenţă continuă să fie reperul esenţial ce defineşte potenţialul, locul şi rolul Jandarmeriei Române în cadrul sistemului naţional de ordine şi siguranţă publică.
În aceeaşi măsură, capabilităţile acţionale dovedite în plan internaţional au permis, în premieră, dislocarea unui contingent de 66 de jandarmi români în cadrul Misiunii NATO de Pregătire din Afganistan – NTM-A.
Procesul de actualizare şi modernizare a cadrului normativ existent a fost determinat de necesitatea armonizării acestuia cu evoluţia structurală şi acţională a instituţiei. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, au fost elaborate şi înaintate direcţiilor de specialitate din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea promovării şi adoptării, o serie de proiecte de acte normative care au contribuit la îmbunătăţirea activităţii structurilor subordonate.
          În anul 2011, procesul de reorganizare structurală al instituţiei s-a desfăşurat în condiţiile austerităţii bugetare, principalul obiectiv constituindu-l proiectarea unor structuri eficiente la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi unităţilor subordonate acestuia, cu încadrarea în limita numărului de indicatori repartizaţi în finanţare.
          La nivelul Jandarmeriei Române s-au realizat două reorganizări, prima cu intrare în vigoare la data de 01.04.2011, iar cea de a doua cu intrare în vigoare la data de 15.06.2011.

Complexitatea situaţiei operative şi menţinerea la un nivel ridicat a fenomenului infracţional, în special al celui stradal, cu impact deosebit asupra climatului de ordine şi siguranţă publică, a impus noi transformări şi adaptări, atât în plan organizatoric cât şi acţional.
În anul 2011 structurile de ordine publică ale Jandarmeriei Române  au executat un număr de 420.858 misiuni (faţă de 387.834 în 2010).
Pentru realizarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor activităţi cu public numeros, în perioada de referinţă au fost executate 90.904 misiuni de asigurare a ordinii publice, reprezentând o creştere cu 1,47% faţă de anul 2010,  când au fost executate 89.560 astfel de misiuni.
Asigurarea unei reacţii imediate şi oportune în situaţii deosebite a constituit o direcţie de acţiune importantă a structurilor de ordine publică ale Jandarmeriei, executându-se 21.453 misiuni de intervenţie şi de restabilire a ordinii publice (faţă de 19.302 în 2010).
În conformitate cu prevederile Ordinului M.A.I. nr. 60/2010 privind organizarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, a fost realizată coordonarea şi monitorizarea misiunilor executate de structurile de ordine şi siguranţă publică în sistem integrat. Astfel, s-au executat 251.389 misiuni de menţinere a ordinii publice (faţă de 212.373 în 2010), în sprijinul Poliţiei pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale şi creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor.
La sfârşitul anului 2011, structurile specializate asigurau protecţia la un număr de 1.134 obiective, cu 65 mai puţine decât la sfârşitul anului 2010.
De asemenea, s-a asigurat protecţia pentru 5.882 transporturi de produse cu caracter special, 16.192 transporturi de bunuri şi valori şi 36.529 transporturi de corespondenţă clasificată cu un efectiv total de 121.145 jandarmi.
Eficienţa modului de organizare şi executare a misiunilor de protecţie instituţională este relevată de rezultatele obţinute de structurile specializate, care au aplicat 10.555 sancţiuni contravenţionale şi au constatat 441 infracţiuni.  
Din analiza indicatorilor specifici în anul 2011, rezultă că la nivelul unităţilor de jandarmi au fost constatate un număr de 21.065 infracţiuni (17.204 în mediul urban şi 3.861 în mediul rural) şi s-au aplicat 223.459 sancţiuni contravenţionale din care 170.375 amenzi contravenţionale şi 53.084 avertismente scrise.
Din numărul total de infracţiuni, 8.803 au fost constatate independent, în creştere cu 37,44% faţă de anul 2010.
Ca răspuns la solicitarea magistraţilor de a participa la efectuarea unor acte procedurale, au fost puse în executare un număr de 37.068 mandate de aducere, cu 18,09% mai puţin decât în anul 2010.
Participarea structurilor Jandarmeriei Române la misiuni internaţionale s-a realizat prin asigurarea continuităţii activităţii Detaşamentului de Misiuni Internaţionale dislocat sub egida EULEX în Kosovo până la retragerea din teatrul de operaţii şi a participării la Misiunea Civilă a Uniunii Europene din Georgia (EUMM).
De asemenea, acest domeniu a înregistrat o etapă importantă, prin începerea participării efectivelor de jandarmi la misiunile de pregătire a poliţiei afgane, în cadrul misiunii NTM-A.
În anul 2011, detaşamentul de jandarmi dislocat în Kosovo a executat o gamă variată de acţiuni, totalizând 2.569 misiuni, cu o medie de 11 luptători/misiune, comparativ cu 1.832 misiuni executate în anul 2010.
          Având în vedere prevederile Hotărârii C.S.A.T. nr. 77 din 26.09.2011 privind dezangajarea efectivelor de poliţie şi jandarmi aflate în Misiunea EULEX Kosovo şi în conformitate cu O.M.A.I. nr. I/807 din 02.11.2011 privind retragerea efectivelor de jandarmi aflate în Misiunea EULEX Kosovo, turul de serviciu al detaşamentului de jandarmi a încetat la data de 24.12.2011.
          În anul 2011 a debutat participarea instructorilor specializaţi din Jandarmeria Română la misiunea de instruire NATO Training Mission Afganistan (NTM-A).
          La sfârşitul lunii octombrie, cu ocazia efectuării evaluării de etapă a activităţii primului contingent de jandarmi dislocat în teatrul de operaţii din Afganistan, rezultatele obţinute     s-au concretizat în pregătirea a 3.954 poliţişti afgani.
În luna noiembrie s-a efectuat rotaţia efectivelor din teatrul de operaţii din Afganistan, noul contingent desfăurându-şi activitatea specifică în trei centre de pregătire, asigurându-se pregătirea unui număr total de 282 ofiţeri şi 1.288 subofiţeri afgani.
  
Pe linie de cooperare internaţională în plan bilateral au fost organizate şi s-au desfăşurat 64 de activităţi în cadrul unui portofoliu de colaborare format din 19 state.
Printre cele mai importante realizări în domeniul realţiilor internaţionale se remarcă acceptarea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române în reţeaua europeană a forţelor de intervenţie specială ATLAS şi acordarea asistenţei instituţiilor similare din Republica Moldova şi Iordania în cadrul unor proiecte cu finanţare externă.
În cadrul cooperării multilaterale a Jandarmeriei Române cu instituţii similare din străinătate se înscrie şi participarea reprezentanţilor instituţiei noastre la activităţi comune alături de omologii lor din Portugalia, Olanda, Maroc, Argentina, Chile, Polonia şi Lituania.

Priorităţile Jandarmeriei Române în anul 2012 sunt stabilite în conformitate cu obiectivele prevăzute în documentele programatice de nivel strategic, în  baza cărora sunt precizate direcţiile principale de acţiune în domeniul ordinii şi siguranţei publice la nivel naţional.
Pentru îndeplinirea acestor obiective, principalele acţiuni proiectate pe domeniile fundamentale de activitate sunt următoarele:
  • Ø Realizarea unei proiecţii structurale optime şi eficiente la nivelul structurilor Jandarmeriei Române, în concordanţă cu evoluţia cadrului normativ de nivel superior;
  • Ø Eficientizarea modului de organizare şi executare a misiunilor de asigurare şi restabilire a ordinii publice, inclusiv prin întreprinderea demersurilor pentru creşterea competenţei materiale a personalului militar al Jandarmeriei Române în aceste domenii;
  • Asigurarea suplimentării contribuţiei Jandarmeriei Române în cadrul Misiunii de instruire NATO din Afganistan (NTM-A) cu 65 de jandarmi;
  • Redimensionarea sistemului de formare profesională continuă organizat de unităţi care să conducă la apropierea acesteia de nevoile reale de pregătire a personalului impuse de misiunile operative;
  • Dezvoltarea cadrului de cooperare bilaterală cu instituţii similare din spaţiul comunitar, cu accent pe semnarea protocolului de cooperare cu Garda Civilă Spaniolă şi din spaţiul extracomunitar, în special cu Trupele Poliţiei Înarmate Populare Chineze şi Jandarmeria Turcă;
  • Îmbunătăţirea dotării şi înzestrării cu tehnică, echipamente şi aparatură a structurilor operative, atât din fonduri bugetare, cât şi prin utilizarea fondurilor nerambursabile oferite de Uniunea Europeană;
  • Consolidarea imaginii pozitive a Jandarmeriei Române, prin creşterea gradului de informare cu privire la capacitatea instituţiei de gestionare euro-conformă a problematicii ordinii şi siguranţei publice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.