miercuri, 1 noiembrie 2017

SRI, cât și cum apără …patria?!



SRI, cât și cum apără …patria?!
Cică ar fi 5 ani de la lansarea lozincii. Cât și cum apără SRI …patria - poate vom afla cândva, Până atunci, rapoartele anuale îi sunt citite cu întârziere în parlament, foștii sau poate și actualii SRI lucrează în presă sau poliții locale, cazuri nu numai târgumureșene, sereiștii tulburați de prea multe grade și încălcări grave ale statutului SRI   fac exact ce sunt pregătiți să facă, la primării, manipulări ordinare și etnice, gen atacuri fictive ale vandalilor din alte partide, adică și UDMR, ca la Târgu-Mureș, în campania banditului român, terminând cu cine vinde Ardealul și Târgu-Mureșul, pe autocolantele cu culorile roșu-alb-verde  exact cu dimensiunile și chiar lângă locul celor lipite de escrocii români PNL, ca să nu mai spunem de istericalele etnice cu pașoptiști, cu drapele cât șura din fundul casei bătrânești sau cu tensiuni etnice inventate și la licee cu denumiri ce țin de evenimente istorice.  Rahat turcesc, pardon, transilvănean! Pentru că interesul etnic, nu al patriei, o cere?!

Manipularea de 2 lei, în limba română, pe autocolante rezolvate de borfași din vreme, din banii publici, 3000 de mizerii, din care 2000 rămase nelipite și găsite la gunoi cu duhoare de vultur albastru. Cât de inutilă e investiția în ăștia?!

 
Interesantă percepția de mai jos, apropo de patria apărată de sereiști/foștii securiști:


http://politicscam.ro/patria-a-priori-sau-populi-a-priori/
 Nu stim daca ati observat, dar pe sigla institutiei si pe site-ul lor web troneaza la vedere motto-ul „Patria a priori”, intr-o varianta de  traducere din latina, „Patria inainte de toate”.

Motto-ul sau sloganul are rolul de a defini instutia si activitatea ei vis-a-vis de publicul larg dar si vis-a-vis de lucratorii acestei institutii – motto-ul reprezinta un simbol, cam cum reprezenta odata drapelul de lupta al unitatii. Pana la un moment dat SRI folosea ca motto deviza „Patrie si onoare” dar intre timp au lasat onoarea deoparte si au pus patria pe primul loc. Nu ca ar fi rau cu patria, dar oare nu era mai potrivit ca lucratorii acestui serviciu sa puna poporul pe primul loc? Pentru ca in definitiv, daca uiti tocmai in motto ca aperi in primul rand securitatea poporului roman sau a natiei romane (de aici si denumirea de securitate nationala) atunci credem ca esti, ca institutie, victima propriei auto-manipulari iar noi, poporul, suntem victime colaterale. Daca lucratorii SRI sunt indoctrinati inca de pe bancile Academiei Nationale de Informatii sa puna concepte abstracte pe primul loc inaintea poporului, atunci sa nu ne mire ca poporul, prin vocile sale, fie ca provin sau nu de la societatea civila, reclama ca tot mai des se incalca drepturile si libertatile cetatenesti.

Tehnici si tactici pentru patrie. Oare?

Am observat la SRI, pe langa tehnicile de manipulare pe care le folosesc (si despre care am scris in nenumarate randuri), ca exista deja o tendinta de manipulare a opiniei publice si implicit a puterii legiuitoare (Parlamentul) prin crearea unei amenintari false in scopul modificarii legislatiei securitatii nationale. Bun, au fost atentate in Paris si Bruxelles – e clar ca sunt vizate tarile vestice. Dar de aici si pana la a crea impresia de iminenta a unor atentate si pe teritoriul Romaniei doar pentru a cere modificarea legilor specifice si pentru a ti se da si mai multa libertate in a ni se incalca noua drepturile ca cetateni, ni se pare cale lunga.

Asa cum am mai spus, SRI, ca orice serviciu secret din orice tara, isi doreste o lege cat mai avantajoasa, lege care sa mearga cat mai aproape de limita incalcarii libertatilor cetatenesti. Ca sa fim concreti, daca Parlamentul ar adopta maine o lege in care sa se stipuleze ca fiecare telefon din aceasta tara va fi interceptat non-stop de SRI, nu s-ar supara nimeni din cadrul serviciului, ba mai mult, ar gasi motive sa justifice aceasta lege. Patria a priori, nu-i asa?

Ce-ar fi fost oare ca SRI sa isi fi ales ca motto „Populi a priori”?

Pachetul legislativ privind securitatea nationala nu li se mai pare suficient in aceasta forma generalilor din cadrul SRI – si-ar dori sa poata sa incalce libertatea individului, sa ii intre in intimitate dupa bunul plac si sa aiba controlul tuturor datelor secrete care se colecteaza in aceasta tara. Pentru ca nu pot sa faca modificari dintr-odata, adopta tactica pasilor marunti: astazi obtin o modificare, maine poate prind un „indezirabil” si il expulzeaza si mai obtin o modificare la lege iar poimaine poate se intampla vreun atentat prin Belgia si obtin tot ce doreau initial, in numele luptei impotriva terorismului. Acum ca s-a intamplat tragedia de la Bruxelles, putea SRI sa piarda momentul si sa nu apese puternic pe grumazul factorilor decidenti pentru modificarea legilor in defavoarea cetateanului? Oare chiar atat de mult sa ii fi auto-manipulat motto-ul acela de pe sigla pe ofiterii SRI incat sa puna patria chiar si inaintea intereselor cetateanului roman? Se pare ca da!

Ei bine, SRI, nu suntem toti teroristi, desi stim ca iti convine sa ne consideri pe toti asa…

Mai mult, nu numai ca SRI a solicitat modificari importante legislatiei specifice, dar am vazut ca si DIICOT cere acum o lege care sa pedepseasca cu inchisoarea accesarea de catre cetatenii romani a anumitor site-uri, deocamdata cele jihadiste. Maine vor cere pedepsirea la moarte prin decapitare a celor care acceseaza site-uri deocheate, dar sa mai traim noi pana maine si vom vedea.

Cert este ca incepe sa se ingroase gluma in Romania – metodele de manipulare folosite de institutiile de forta ale statului pentru a crea psihoza terorii in Romania s-au dublat prin accentuarea presiunii asupra factorilor decidenti si legiuitorului. Si, la cate pacate au parlamentarii romani, membrii Guvernului si presedintele, nemaivorbind de membrii CSAT, nu credem ca va exista o opozitie reala acestei strategii care isi propune nici mai mult nici mai putin decat incalcarea libertatilor individuale ale cetatenilor.

Exista vreo posibilitate de a ne mai pastra intimitatea in mediul online si caracterul privat al comunicatiilor?

Se pare ca da. In ultima vreme au facut furori dezvaluirile lui Edward Snowden, fostul agent NSA, care a spus lumii intregi cum sunt spionati cetatenii americani, britanici dar si cetatenii europeni in general. Odata cu dezvaluirile sale, acesta dezvaluia si metodele de pastrare a confidentialitatii comunicatiilor, fie ele online sau telefonice, dar si alte metode prin care sa fii sigur ca nu poti fi interceptat sau verificat, nu numai de catre serviciile secrete ci de catre oricine ar dori sa iti verifice fara drept continutul inboxului, lista de apeluri telefonice, istoricul paginilor accesate pe internet, traseul zilnic prin oras si tot felul de date pe care noi le luam by default drept private dar care de facto ele sunt la dispozitia oricui. Patria a priori, carevasazica…

Intamplare reala

Autorul acestui articol a avut experienta sa se confrunte cu o situatie cel putin ciudata in trecut si care ar fi putut fi sesizata autoritatilor statului daca nu autoritatile i-ar fi creat neplacuta problema. Recte, unul dintre serviciile secrete ale acestei tari (altul decat SRI) a pus la dispozitia unui simplu cetatean informatii confidentiale personale, fara absolut niciun drept, la ordinul unui politician. Persoana care facuse rost de datele respective stia absolut totul: prieteni (harta relationala), lista apelurilor, continutul convorbirilor telefonice dar si continutul casutei de inbox a e-mailului. Ar fi fost folositoare de stiut cateva informatii pe care oricine le poate descoperi pe larg intr-un interviu pe care Edward Snowden l-a acordat unui reporter de la The Insider, Micah Lee, din care am selectat cateva sfaturi pe care fostul agent secret le transmite celor care doresc sa isi protejeze intimitatea fizica sau online nu neaparat de serviciile secrete, ci de oricine si-ar dori sa le incalce dreptul la viata privata, fie ca vorbim de sot/sotie, detectivi particulari, hackeri sau agenti secreti operativi sau retrasi care isi rotunjesc veniturile in timpul liber lucrand pentru mediul privat:

Edward Snowden: Securitatea operationala este importanta chiar daca nu esti ingrijorat ca te-ar putea spiona NSA. Pentru ca atunci cand te gandesti cine sunt victimele supravegherii, in viata de zi cu zi, iti vin in minte oameni care sunt abuzati de partenerul de viata, oameni care sunt ingrijorati de faptul ca au observat ca sunt urmariti in mod fizic sau copii care sunt ingrijorati ca parintii le incalca intimitatea. Masurile se iau pentru a-ti redobandi intimitatea.

    Primul pas pe care ar trebui sa il faca toata lumea este sa isi cripteze apelurile telefonice si mesajele. Poti face acest lucru prin aplicatia de smartphone SIGNAL de la Open Whisper Systems. Este gratis si poti sa o downloadezi imediat. Si cu oricine ai vorbi din acel moment inainte, daca esti interceptat, comunicatiile nu pot fi citite de interceptor. SIGNAL este disponibil pentru iOs si Android si, spre deosebire de orice alte tool-uri de securitate, poate fi folosit foarte usor.
    Trebuie sa iti criptezi hard disk-ul, astfel incat daca iti este furat laptopul, informatiile nu pot fi extrase de catre altcineva – fotografii, locul unde traiesti, unde lucrezi, unde sunt copiii tai, unde mergi la scoala.
    Foloseste un program soft ca manager de parole. Unul din principalele motive pentru care informatiile private ajung pe mana cui nu trebuie, nu neaparat pe mana serviciilor sau altor adversari puternici, dar ajung sa fie expuse, sunt transferurile de date de pe un cont pe altul – datele tale de logare pot fi expuse pentru ca erai utilizator pentru un serviciu pe care nu il mai folosesti din 2007, dar care a fost hack-uit, iar parola pe care o foloseai pentru logare pe acel site se potriveste parolei pe care o folosesti acum pentru contul tau de Gmail. Un soft manager de parole iti permite sa creezi o parola unica si imposibil de spart pentru fiecare site in parte, dar fara a mai fi nevoie ca tu sa memorezi fiecare parola in parte. Programul manager de parole KeePassX este liber, open source, cross-platform, si nu stocheaza nimic in cloud.
    Un alt element de securizare a informatiilor private il constituie autentificarea pe doua componente (two factor authentication). Valoarea acestui tip de autentificare consta in faptul ca daca cineva reuseste sa iti fure parola, sau este lasata pe undeva, autentificarea pe doua componente ii permite providerului sa iti trimita o cale secundara de autentificare – un mesaj text sau ceva de genul acesta. Daca aplici autentificarea pe doua componente, un atacator are nevoie sa iti fure atat parola, ca prim component cat si device-ul fizic – laptop, telefon, ca si component secundar, pentru a se autentifica la contul tau. Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox, GitHub, Battle.net si multe alte servicii, toate ofera aceasta autentificare pe doua componente.
    Foloseste Tor. Cred ca Tor este cea mai importanta tehnologie pentru protejarea intimitatii utilizatorilor in mediul online. Eu personal (N.R. Edward Snowden) folosesc Tor; desi nu este total sigur, Tor iti furnizeaza o masura de securitate si in plus nu iti divulga locatia ta fizica. Tor Browser este o modalitate excelenta de a utiliza Tor pentru a cauta ceva pe internet fara a lasa o urma a acestei cautari. In plus, Tor te ajuta sa pacalesti cenzura atunci cand te afli intr-o retea pe care anumite site-uri sunt blocate – asa cum se intampla in anumite tari.

Concluzie

In contextul in care drepturile si libertatile cetatenesti sunt calcate in picioare de concepte abstracte, consideram ca motto-ul celor de la SRI ar trebui modificat – doar asa isi vor aminti ca siguranta nu degeaba se cheama „nationala” (de la natiune) si nu patriotica (de la patrie).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.