duminică, 1 noiembrie 2015

Alo, prostime, fără cârpe negre pe tricolor!



Alo, prostime, fără cârpe negre pe tricolor!
Legea României spune clar, fără cârpe negre pe tricolor, de doliul național.
Legea prevede că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României.

De asemenea, drapelul României este arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României, la punctele de trecere a frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Totodată, posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi adaptează programul în mod corespunzător. În plus, toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru această zi sunt amânate. 
Ce spune legea Moldovei? Aici există cârpa neagră pe drapel! Să nu confundați, deci, legea țării  voastre cu cea a țării vecine!

Articolul 25. Arborarea în semn de doliu
    (1) Drapelul de Stat se arborează în semn de doliu în zilele de doliu declarate în modul stabilit şi în cadrul unor ceremonii funerare.
    (2) Drapelul de Stat pe catarg se arborează în bernă, astfel încît să fluture la jumătatea catargului. Pentru a arbora drapelul în bernă, acesta mai întîi se ridică pînă la vîrful catargului, fără a-l atinge, apoi se coboară încet pînă la mijlocul catargului. De regulă, mijlocul drapelului arborat în bernă coincide cu mijlocul catargului.
    (3) La Drapelul de Stat cu hampă amplasat pe faţada clădirilor, de vîrful hampei se prinde o panglică de culoare neagră, proporţională cu dimensiunea drapelului.
    (4) La Drapelul de Stat cu hampă de ceremonie amplasat fix sau purtat în procesiune, de vîrful hampei se prinde o cravată de culoare neagră.
    (5) În cadrul unei ceremonii funerare însoţite de onorarea cetăţeanului Republicii Moldova decedat, Drapelul de Stat care acoperă sicriul cu corpul neînsufleţit se aşează peste sicriu cu faţa în sus şi cu ghindantul spre capul defunctului. Înainte de coborîrea sicriului în groapă, Drapelul de Stat se ia de pe sicriu, se strînge ceremonios şi se înmînează rudelor decedatului.
    (6) Arborarea Drapelului de Stat în semn de doliu implică arborarea în semn de doliu a tuturor altor drapele utilizate în context.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.