luni, 28 mai 2012

Mureșan – 7 ani de închisoare cu executare! Vamanu -2 ani. Țărăniști după gratii.


Mureșan – 7 ani de închisoare cu executare! Vamanu -2 ani. Țărăniști după gratii.
Fostul țărănist și deputat de Mureș…Mureșan și-a primit sentința definitivă. De 7 ani ! Să vedem ce alți miniștri și primari spăgari/afaceri pe firme de partid sau cu deturnări de fonduri îi urmează drumul spre pușcărie! De preferat foștii săi colegi țărăniști, din rândurile cărora au mai fost la Mureș unii cu bube, dintre care, unii, doar pe Carmen Vamanu au găsit-o bună de condamnat la 2 ani cu executare pentru că a ciripit de controale unor amici țărăniști, actuali pedeliști, dar nu numai.
Realitatea dixit:
Completul de cinci judecători al instanţei supreme a menţinut astfel condamnarea decisă, în aprilie 2011, în cazul lui Ioan Avram Mureşan de către instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a judecat la fond acest dosar.

Instanţa urmează să emită mandatul de executare a pedepsei, care va fi trimis în cazul lui Ioan Avram Mureşan la Serviciul Urmăriri din Poliţia Baia Mare, pentru punerea în executare.

De asemenea, Completul de cinci judecători a păstrat şi sentinţele decise în cazul celorlalţi inculpaţi din dosar.

Astfel, Ioan Enea Truţă a rămas cu pedeapsa de şapte ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri şi a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, iar Silvia Căpitanu (fostă Buzatu) a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru deturnare de fonduri.

Şi în cazul acestora, instanţa va emite mandatele de executare a pedepselor primite.
Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei trei, în solidar, la plata a 2.950.768,89 lei despăgubiri civile către Ministerul Agriculturii.

Jiga Dan a fost achitat pe motiv că fapta nu există în cazul acuzaţiei de luare de mită.
Fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan, condamnat la 7 ani de închisoare

În 27 aprilie, fostul ministru al Agriculturii Ioan Avram Mureşan a fost condamnat de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 7 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care era acuzat de deturnare de fonduri, însă decizia nu a fost definitivă şi a fost atacată cu recurs ulterior.

De asemenea, instanţa supremă a decis condamnarea fostului consilier personal al lui Mureşan, Ioan Truţă, tot la 7 ani de închisoare cu executare, iar Silvia Căpitanu, fost director în cadrul Ministerului Agriculturii, a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Un alt director din cadrul ministerului, Dan Jiga, a fost achitat de magistraţii ÎCCJ.

Hotărârea instanţei supreme de miercuri nu este definitivă şi poate fi contestată la Completul de 5 Judecători.

Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie au reţinut în sarcina lui Ioan Avram Mureşan, fost ministru al Agriculturii şi alimentaţiei, care a fost trimis în judecată în 12 septembrie 2003, utilizarea defectuoasă a sumei de peste 28 miliarde lei reprezentând Fond de contrapartidă constituit din contravaloarea în lei a unui ajutor nerambursabil primit din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii, astfel cum a fost prevăzută în HG 818/1999, modificată prin HG 949/1999, precum şi în legătură cu vânzarea pachetului de acţiuni a unor societăţi agricole la un preţ subevaluat  şi a unei infracţiuni de luare de mită, constând în primirea unor sume de bani, prin intermediul altor persoane a unor sume de bani pentru a dispune acordarea cu prioritate a unor prime de export grâu şi porumb precum şi pentru facilitarea unor credite pentru achiziţionarea de produse agricole conform OUG nr. 31/1999 şi Legii 165/1998.

În aceeaşi cauză au mai fost trimişi în judecată fostul director general al Direcţiei Generale Economice şi Relaţii Bugetare din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Dan Jiga, fostul secretar general adjunct şi consilier personal al ministrului agriculturii şi alimentaţiei, Enea Ioan Truţă şi fostul director al Direcţiei Generale de Integrare Europeană şi Cooperare Internaţională din Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei, Silvia Căpitanu.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/sapte-ani-de-inchisoare-cu-executare-pentru-fostul-ministru-ioan-avram-muresan_946645.html#ixzz1w9QWGDb4

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.