luni, 24 septembrie 2018

Cursuri premiu pentru subordonații (inculpaților) români. La Târgu-Mureș sau aiurea


Cursuri premiu pentru subordonații (inculpaților) români. La Târgu-Mureș sau aiurea
Se plătește bine omul de încredere, care e trimis în așa-zise cursuri de 4000 de lei, în Deltă, la mare sau aiurea. DNA Târgu-Mureș, ia bagă nasul la pomana din Primăria Târgu-Mureș, cu excursii pentru inși cu familia aferentă, pentru prestatori SRI, cel puțin anterior, pentru poliție lipitoare de autocolante cu manipulări etnice, în campania clovnului român. 100 de posibili complici, inși care semnează rahaturile ilegale care stau la baza trimiterilor în judecată, plata pentru cei care nu ciripesc la DNA, plata pentru inșii condamnați pentru potlogării cu primărie ?!
P.S. Ca să nu râdeți de șmecheri, există o lucrare de diplomă de la Dimitrie Cnatemir, cu titlul Stresul ocupațional la funcționarii din Primăria Târgu-Mureș! De asta, e mișcarea, contra...stresului de a fi  conduși de inșii trimiși în judecată și care te pun să semnezi ca prostul acte, ca pentru un retardat. 



100 de angajați din primăria Târgu-Mureș s-au pregătit profesional în Deltă, la mare sau aiurea!


100 de angajați din primăria Târgu-Mureș s-au pregătit profesional în Deltă, la mare sau aiurea!
Cum au fost aleși ăștia? Unul din vreo 15? Cine a fost ziarist, cine a fost sereist, care a semnat hârtii pentru inculpați românii, cine a fost trimis în judecată pentru afaceri la Weekend, rudele celor cu dosare la DNA?! DNA Târgu-Mureș, bagă capul, mare, soare, cursuri, înțelegeți cursul...vieții! Sursa, Dan Mașca FB. Aici au fost banii voștri și interesele cunoscute! Interesant că nu au plecat la....pregătire profesională și alți sereiști și polițiști, semn că rahatul pute și prietenia a apus. Noroc că poliția locală primește ceva mai bun, tabere de pictură, sport sindicalist, cupe la fotbal, bani de mâncat cât cu 3 boturi per persoană și alte facilități cu dorința de protecție poliție locală și poliție adevărată, din partea unor români cu probleme cu... legea. 
P.S. DNA, cursuri de 6-7 zile, dacă înțelegi...specificul necesar la mare. În timp ce restul bugetarilor care nu au conduceri cu inculpați se școlarizează în 2-3 zile! Prostimea ar numi asta...răsplată?!


În ultimii ani, concediile de lux ale funcționarilor publici la mare, în plin sezon turistic, mascate sub forma unor cursuri de perfecționare, au devenit afaceri profitabile pentru unele firme. SC Harrison SRL este una dintre ele. Prin această firmă, au fost la mare atât funcționarii publici de la Lerești, cât și cei din Poeni.

Firma Harrison Consulting @ Management SRL a fost înființată pe 2 decembrie 2010. La început, societatea a avut un singur acționar, Dalila Speranța Andrușcă. În primii ani de activitate, firma n-a avut succes în afaceri. Trei ani jumate mai târziu, pe 25 mai 2013, societatea a fost preluată de soții Dorel și Carmen Florentina Șelaru, care dețin câte 50% din acțiuni. În primul an de activitate cu noii acționari, cifră de afaceri a firmei a crescut cu 120%. În ultimii ani, firma a încasat anual din ce în ce mai mulți bani. Suma totală în ultimii patru ani e de 22 de milioane de lei.

    2013 - 3,6 milioane de lei
    2014 - 4,4 milioane de lei
    2015 - 5,4 milioane de lei
    2016 - 5,4 milioane de lei
    2017 - 6,7 milioane de lei

Soții Dorel și Carmen Șelaru sunt foști specialiști în achiziții publice ai Autorităţii Naționale de Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice. În 2013, ei au renunțat la funcțiile publice și au preluat această firmă. Potrivit site-ului baniitai.info, care monitorizeaza achizițiile publice, Harrison Consulting a beneficiat în perioada 2012-2015 de 82 de contracte atribuite direct, fără licitație. În ultimii doi ani jumate, contractele din bani publici atribuite direct au continuat.

Unul din secretele acestei afaceri e că achizițiile sunt directe. Sumele contractelor sunt mici și nu necesită licitație publică, nici măcar selecție de ofertă. Totul stă la decizia primarului, care, așa cum am văzut mai devreme, e unul dintre beneficiari. Doru Șelaru, patronul firmei și fost expert al Agenției Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice, explică pe site-ul firmei într-un tutorial cum să se facă aceste achiziții directe.

Doru Șelaru, acționarul firmei Harrison - Au apărut și acele modificări mult așteptate în legătură cu modul de efectuare a achizițiilor directe. De asemeni, au fost stabilite acele praguri pe excepții în cazul achizițiilor directe, pentru că achiziția directă în continuare ca și regulă se va efectua din catalogul electronic, iar în rest se pot aplica acele situații de excepție. Din punctul meu de vedere, atunci când efectuăm o achiziție directă invocând excepția respectivă, trebuie să întocmim și o notă jutificativă de încadrare pe acea excepție.

Pentru că această afacere a cunoscut o amploare deosebită în ultimii ani, au apărut multe firme care se ocupă de cursuri de perfecționare la mare. Totodată, a apărut și suspiciunea că, de fapt, cursurile nu se țin sau se țin de formă, majoritatea funcționarilor venind de fapt la mare într-un concediu plătit din bani publici. Echipa „România furată” a vrut să se convingă cum se desfășoară un astfel de curs. Am petrecut 3 zile la mare, am încercat să filmăm în mai multe hoteluri, în mai multe stațiuni, dar nu am reușit să filmăm niciun curs. Am luat legătura cu patronii a trei firme, am cerut să vedem cum se desfășoară un astfel de curs, dar nu am fost lasați să filmăm sau măcar să vedem cum se desfășoară un astfel de curs.

Prima încercare am făcut-o la hotelul Riviera din Mamaia, unul dintre cele mai bine cotate hoteluri partenere ale firmei Harrison.

Reporter - Cu cineva de la firma Harrison putem vorbi despre cursurile pe care le organizează aici, la dumneavoastră?
Reprezentant Hotel - Numai puțin, să vorbesc cu cineva.
Reporter - Cursurile erau în sala 1? Acolo nu e nimeni. Am fost mai devreme
Reprezentant Hotel - Înseamnă că au fost doar pentru cafea. Cred că au cursuri mai târziu. În fiecare zi au cursuri la ore diferite. Nu ne anunță pe noi.
Reporter - Am înțeles că hotelul dumneavoastră e cel mai solicitat.
Reprezentant Hotel - Este cel mai înalt și atunci vor cu vedere.

Echipa „România furată” a luat legătura telefonic cu reprezentantul firmei Harrison, pentru a vedea de ce nu era nimeni la cursuri. Managerul firmei Harrison, Alexandru Șelaru, ne-a transmis câteva explicații pe sms.

Discuție cu managerul firmei Harrison:

Reporter - La Hotelul Riviera se ține vreun curs sau nu? Eu azi nu am găsit pe nimeni în sala de curs.
Alexandru Șelaru - Fără acordul cursanților, nu se poate filma mâine.
Reporter - Îmi puteți spune de ce era sala goală azi, la ora 11.00?
Alexandru Șelaru - Programul este stabilit de lector împreună cu cursanții și în funcție de disponibilitatea sălilor. Nu suntem singurii care ținem cursuri acolo și sălile de multe ori se rotesc între companii.
Reporter - Mâine, de exemplu, la ce oră sunt cursurile?
Alexandru Șelaru - Azi de la ora 15.00 avem sala. Dacă vreți să aveți un material complet, sunt de acord să avem un interviu și să filmați la noi la birou. O să vedeți că sunt diferențe între noi și competitorii noștri.
Reporter - Azi, la 15.00, ne vedem la hotel?
Alexandru Șelaru - V-am spus că sunt în concediu. Revin luni în București. Ne auzim și stabilim exact o zi pentru săptămâna viitoare.
Reporter - Stimate domn, putem filma azi la un curs organizat de firma dumneavoastră la Hotel Riviera?
Alexandru Șelaru - Nu.

A doua zi am încercat din nou.

Reporter - Am dori să filmăm la un curs, dacă se poate.
Reprezentant hotel - Stați să vorbesc cu șefa.
Reprezentat hotel - Dacă ei sunt de acord, da. Ei tre să vină la mine. Dar așa, fără ei, să filmați voi ce vreți, nu. Și până vine cineva de la ei să vă ia de mână și să mergeți unde vreți... afară. AFARĂĂĂ!!!

Luni, 23 iulie, am avut o discuție telefonică cu Alexandru Șelaru, managerul firmei Harrison. El ne-a asigurat că ne va oferi toate explicațiile în cadrul unui interviu filmat, miercuri 25 iulie, la ora 15.00. Interviul promis de managerul firmei Harrison a fost anulat de către acesta cu o zi înainte să aibă loc.

În tot acest timp, plaja din spatele Hotelului Riviera era plină cu cursanți, care își vedeau în voie de plajă și de distracție.

La Hotelul Victoria din Mamaia, ține cursuri de perfecționare firma SC Trivento SRL. Managerul firmei este Andrei Badea.

Reporter - Bună ziua. Am înțeles că firma Trivento organizează aici, la dumneavoastră, niște cursuri de perfecționare. Putem vorbi cu cineva din partea firmei?
Reprezentant hotel - Sigur, numai puțin. Da, Andrei Badea e organizatorul și reprezentantul lor.
Reprezentant Hotel - Nu este în hotel, nu răspunde la telefon. Aveți un număr de telefon?
Reporter - Ne puteți spune unde au loc cursurile? Am dori să filmăm la un curs.
Reprezentant Hotel - Nu am voie să vă dau astfel de informații, nu am voie. O fi plecat. Lăsați-mi o carte de vizită și îi transmit ceea ce mi-ați transmis.
Reporter - Ok. Sunt aici și azi, și mâine. Când poate dânsul, noi venim.

În ciuda insistențelor, nici patronul firmei Trivento nu a dorit să stea de vorbă cu noi.

Un curs organizat de firma Trivento la hotelul Victoria din Mamaia costă 950 de lei cu TVA, iar sejurul, 2.932 de lei, trei ori mai mult. Pentru acești bani, cursantul împreună cu familia sa are asigurat pentru 7 zile mâncarea, cazarea și băutura în sistem all-inclusive.

SC Trivento SRL este partenerul Primăriei Capitalei pentru serviciile de perfecționare a funcționarilor publici. Primăria Bucureștiului, la bugetul pe care îl are, își permite să trimită într-o singură vară chiar și 500 de angajați la mare. Iarna, alți 200 de angajați ai primăriei Capitalei merg la cursuri la munte. Asta s-a întâmplat anul trecut, iar firma Trivento a obținut o parte din aceste contracte.

În toamna anului trecut, în perioada 26 noiembrie - 3 decembrie 2017, la un hotelul din Brașov, Trivento a perfecționat 25 de funcționari publici de la Primăria Capitalei în Managementul Stresului și Tehnici Complementare de Prevenire și Combatere. Altor 25 de funcționari bucureșteni, cu o săptămână înainte, Trivento le-a vorbit despre Inteligența Socială și Emoțională. În Octombrie 2017, Trivento le-a explicat la 25 de funcționari publici de la Primăria Capitalei, la un hotel din Sinaia, cum stă treaba cu Etica și Integritatea Publică. Suma totală plătită de PMB anul trecut pentru astfel de cursuri a fost de 630.000 de euro. Trivento este deținută în proporție de 90% de către Andrei Alexandru Badea, iar restul de 10% sun deținute de Bianca Elena Badea. În ultimii 4 ani, Trivento a avut cifre de afaceri totale de 1,4 milioane de euro.

O parte din trainerii firmei Trivento sunt angajați în cadrul unor ministere și agenții naționale.

În Venus, la Hotelul de trei stele Mezotermale, Asociația Universitară Columna ține cursuri de Managementul Timpului și al Stresului. Cursul costă 730 de lei, iar cazarea și masa în sistem all-inclusive, 2.840 de lei, de patru ori mai mult.

Reprezentanta hotelului Mezotermale - Cei de la Columna au cursuri aici doar pentru cei din primării.
Reporter - Putem să-i filmăm și noi? Facem un reportaj despre cum se perfecționează funcționarii publici.
Reprezentanta Hotelului Mezotermale - Dacă vorbiți cu lectorul, da. Dacă dânsul acceptă, noi nu avem nimic împotriva, chiar dacă e în incinta hotelului nostru.

„România furată” l-a contactat telefonic pe președintele Asociației Universitare Columna, Gabriel Moinescu, cel care coordonează aceste cursuri. El a refuzat categoric să ne permită accesul la un astfel de curs, pe motiv că Legea privind protecția datelor cu caracter personal ar interzice acest lucru. Președintele Asociației Universitare Columna a refuzat și un interviu filmat doar cu el, în care să ne explice în ce constau aceste cursuri și cum se desfășoară ele. Gabriel Moinescu a ținut să ne asigure că asociația pe care o conduce chiar ține aceste cursuri, spre deosebire de alte firme.

Asociația Universitară Columna ține aceleași cursuri și în Jupiter, la hotelul Capitol.

Reporter - Am înțeles că se organizează niște cursuri de formare profesională la dumneavoastră la hotel?
Reprezentantă hotel - Da.
Reporter - Am vrea și noi să filmăm un astfel de curs. Putem vorbi cu organizatorii?
Reprezentantă hotel - Aveți numărul domnului Moinescu?
Reporter - E același domn Moinescu de la Columna?
Reprezentantă Hotel - Da, da...

Asociația Universitară Columna este un ONG cu 3 angajați, cu sediul într-un apartament, care în ultimii patru ani a avut venituri de 380.000 de euro din organizarea de astfel de cursuri.

Pe site-ul Asociației Universitare Columna, oferta privind sejurul și condițiile pentru cazare și masă la cursul de management al timpului și al stresului ar putea bate oferta oricărei firmă de voiaj.

Pentru 2.840 de lei din bani publici, funcționarul public împreună cu soția sau soțul și doi copii beneficiează de cazare și 3 mese pe zi, în sistem all-inclusive, plus mini-bar all-inclusiv pe toată durata zilei. Pentru ca distracția să fie completă, clienții au acces gratuit la piscină și la un Xbox pentru copii. Site-ul asociației este plin cu poze cu multă mâncare, cu camerele de hotel, cu piscina și cu hotelul aflat lângă mare. Deviza firmei te duce cu gândul la vacanță, nicidecum la cursuri de perfecționare - Ideal pentru participanții care vin cu un însoțitor adult și cu doi copii!

Cu asemenea ofertă, cei care au fost își doresc să revină.

Marian Toader, primarul comunei Lerești - Legat de aceste cursuri, sperăm ca și la anul consiliul local să fie de acord cu această perfecționare.

Pe 23 iulie 2018, Poliția Locală a Sectorului 1 a achiziționat 76 de pachete de astfel de cursuri la mare, în stațiunea Mamaia, în valoare de 258.020 de lei, adică 57.000 de euro, de la firma SC Formenerg SA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.