GSP.RO DIXIT:
Procurorii DNA au depistat că cei doi au făcut două chitanţe de mînă, de cîte 200.000 de euro, în ianuarie, respectiv martie 2009, certificate de soţia fiului lui Mircea Sandu, şi abia în septembrie 2009 operaţiunea a fost autentificată la un birou notarial
Procurorii DNA au început deja să instrumenteze un nou dosar în care ar putea fi implicaţi preşedintele FRF, Mircea Sandu, pentru luare de mită, şi şeful LPF, Dumitru Dragomir, pentru complicitate. Este vorba de o speţă disjunsă din cazul dezafilierii Craiovei, în urma analizării unor documente depuse de juriştii LPF la DNA. Conform acestora, a fost dezvăluit faptul că în 2009, Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa, a împrumutat 400.000 de euro de la Liza Sandu, soţia şefului de la Casa Fotbalului.
Două tranşe de cîte 200.000 de euro
Surse judiciare susţin că procurorii au deja dovada că banii, achitaţi în numerar conform declaraţiilor lui Jean Pădureanu, nu au fost daţi toţi odată, ci în două tranşe de cîte 200.000 de euro, prima în ianuarie 2009, cealaltă în martie 2009. Există deja la dosar cele două chitanţe de mînă semnate de preşedintele Gloriei şi de Liza Sandu.
Nora lui Sandu a certificat împrumutul!?
În “peisajul” acestui dosar a apărut un nou membru al familiei lui Mircea Sandu. Este vorba despre Huanita Sandu, nora şefului de la FRF, soţia lui Dan Mircea Sandu, fiul acestuia. Dan a fost pentru o perioadă şeful Departamentului de marketing de la FRF, acolo unde a şi cunoscut-o pe Huanita. Cei doi s-au căsătorit la începutul anului 2006. Aceleaşi surse susţin că Huanita Sandu, de profesie avocat, ar fi implicată în împrumutul respectiv. Prima variantă este că, în calitatea sa de avocat, ar fi certificat şi parafat cele două chitanţe de mînă semnate de Jean Pădureanu şi de Liza Sandu. Există şi informaţia că aceasta ar fi reprezentat-o pe soacra sa doar în momentul autentificării împrumutului la un birou notarial.
“Nu pot să fac nici un fel de comentariu în legătură cu subiectul acesta, despre împrumutul dintre Liza Sandu şi Jean Pădureanu. Mulţumesc pentru telefon. La revedere!”
Huanita Sandu, avocată, nora lui Mircea Sandu
La notar abia 6 luni mai tîrziu
Deşi cele două chitanţe sînt din ianuarie, respectiv martie 2009, cele două părţi au oficializat operaţiunea financiară 6 luni mai tîrziu, pe 18 septembrie, la un birou notarial din Bucureşti. Pe atunci Gloria se zbătea pe ultimul loc în Liga I, iar o zi mai tîrziu, Florin Halagian, angajat FRF şi consilier al lui Mircea Sandu, venea director tehnic la clubul ardelean.
DNA şi Garda Financiară au ajuns ieri la clubul din Bistriţa
Procurorii anticorupţie nu sînt încă în posesia tuturor documentelor din acest caz. Acesta este şi motivul pentru care ieri, împreună cu inspectorii Gărzii Financiare, reprezentanţii DNA au fost la sediul clubului Gloria Bistriţa, unde au ridicat toate actele legate de respectivul împrumut din 2009.
Împrumut sau mită?
Urmează ca procurorii DNA să indentifice dacă banii au ajuns cu adevărat la Jean Pădureanu şi în ce scop i-a folosit acesta. Pentru a stinge unele datorii sau pentru obţinerea unor rezultate favorabile în Liga I sau pentru asigurarea protecţiei din partea lui Mircea Sandu. În orice caz, un singur lucru e cert. Din banii din drepturile de televizare pe care Gloria i-a încasat la finalul sezonului 2009-2010, 1,2 milioane de euro, LPF a virat direct în conturile Lizei Sandu 400.000 de euro. Conform regulamentului disciplinar al FRF, împrumuturile între persoane din lumea fotbalului sînt asimilate cu corupţia.
Ce se întîmplă cînd un avocat certifică un împrumut
Un avocat poate parafa un contract de împrumut între două părţi, prin care atestă data înţelegerii, suma şi identitatea părţilor. În cazul unui litigiu, pe baza actelor autentificate de un avocat, creditorul nu-şi poate recupera banii decît printr-o acţiune în instanţă.
Ce se întîmplă cînd un notar autentifică un împrumut
Încheierea unui act de împrumut la un birou notarial îl asigură pe creditor că, pentru a-şi lua banii înapoi, nu mai e nevoie de o hotărîre judecătorească. Documentul autentificat de notar este suficient pentru ca tribunalul să pună în aplicare imediată, prin executor judecătoresc, rambursarea datoriei de către debitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.