vineri, 11 noiembrie 2011

Şi pedeliştii sunt urmăriţi penal, nu-i aşa?

Jegul portocaliu iese la iveală, aşa cum se vede din comunicatele DNA:


COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpatul APOSTU SORIN, primar al municipiului Cluj Napoca, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În cursul anilor 2009-2011, în schimbul încheierii unor contracte - de asigurare a parcului auto al regiilor subordonate Consiliului local Cluj, respectiv de salubrizare a oraşului - inculpatul Apostu Sorin, în calitatea sa de primar, a pretins şi primit sume de bani totalizând echivalentul în lei a 94.000 de euro. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive, astfel încât sumele de bani au fost încasate prin cabinetul de avocatură al lui Apostu Monica Undina, învinuită în acelaşi dosar.

Inculpatului Apostu Sorin i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 9 noiembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore. La data de 10 noiembrie 2011, inculpatul este prezentat la Curtea de Apel Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BIAN SILVIU, în stare de arest preventiv, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă până în data de 17.10.2011, când a fost revocat, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunea de luare de mită, în formă continuată;

ŢICHINDELEAN ALEXANDRA MARIA, director al Organismului Intermediar pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cadrul ANOFM (OIPOSDRU), în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită,

RISTEA CRISTACHE, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Începând cu data de 1 iulie 2010, la Centrul Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov se află în derulare două proiecte destinate dezvoltării resurselor umane, finanţate din fonduri europene şi intitulate „Pregătirea aprofundată, continuă în serviciul public de ocupare – PACSPO” şi „Învăţământ continuu aprofundat pentru România - ICAR” pentru care a fost alocată finanţarea maxim admisă în cuantum de 5 milioane de euro pentru fiecare proiect.

În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu, în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei (echivalentul a aproximativ 250.574 euro) şi 22.000 euro de la un număr de opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Funcţionarii respectivi făceau parte din echipa de implementare a proiectelor şi erau angajaţi pe bază de contracte civile la o societate comercială parteneră în cadrul acestor proiecte iar refuzul lui Bian Silviu de a aloca contribuţia din fonduri publice ar fi avut drept consecinţă întreruperea proiectelor şi, implicit, privarea respectivilor funcţionari de retribuţiile primite pentru activităţi în cadrul proiectelor.

Banii au fost remişi lui Bian Silviu de către inculpatul Ristea Cristache, director executiv al Centrului Naţional de Formare Profesională a Personalului Propriu Râşnov, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.

Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011.Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

De asemenea, inculpata Ţichindelean Alexandra Maria, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, în cursul lunii august 2011, a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mită. Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Bian Silviu în vederea despăgubirii persoanelor prejudiciate.

La data de 16 octombrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bian Silviu pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 623/VIII/3 din data de 16 octombrie 2011).

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.