joi, 8 decembrie 2016

Oana Bota revine la Cuvântul liber la 2 ani distanță de la data obținerii sentinței definitive de reîncadrareOana Bota revine la Cuvântul liber la 2 ani distanță de la data obținerii sentinței definitive de reîncadrare
Pentru că sentință definitivă și pentru că nu șantaj acțiuni. B.L. lovește din nou!

Mediasind scrie de al 5-lea proces câștigat de Oana Bota cu ziarul Cuvântul liber din Târgu-Mureș și atrage atenția asupra încălcării dreptului la muncă! 

 

 Instanța a obligat „Cuvântul liber” să reangajeze și să despăgubească o ziaristă Precum am scris și în Raportul FreeEx anterior, jurnalista Oana Bota, membră a Federației Române a Jurnaliștilor MediaSind, a câștigat în aprilie 2014 un al cincilea proces intentat angajatorului SC Cuvântul Liber SRL, când instanța a stabilit că jurnalistei i s-a retras abuziv dreptul de semnătură și publicare în ziarul local Cuvântul liber, din Târgu-Mureș. Anterior, jurnalista mai câștigase patru procese intentate angajatorului, pentru plata diferențelor dintre drepturile salariale primite și drepturile salariale cuvenite în perioada noiembrie 2009 – noiembrie 2012 (detalii în precedentul Raport FreeEx). După toate aceste prezentări în instanță, în iunie, Oana Bota a fost concediată de publicație, pe motiv că îi expirase preavizul, și a acționat din nou în judecată publicația, contestând această decizie. Instanța i-a dat din nou câștig de cauză în noiembrie, când Oana Bota a câștigat dreptul de a fi reîncadrată în redacția Cuvântul liber, instanța obligând publicația să achite cheltuielile de judecată (800 de lei) și să-i plătească ziaristei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și actualizate și cu celelalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat dacă nu ar fi fost emisă decizia de concediere nr. 15/20.05.2014, calculate începând cu data de 20.05.2014 și până la data reintegrării efective530.Mediasind scrie de al 5-lea proces câștigat de Oana Bota cu ziarul Cuvântul liber din Târgu-Mureș și atrage atenția asupra încălcării dreptului la muncă!
Jurnalista Oana Letiţia Bota, membră a Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, a câştigat un nou proces împotriva angajatorului său, SC Cuvântul Liber SRL din Târgu Mureş. După ce Curtea de Apel a obligat conducerea publicaţiei Cuvântul Liber să respecte Contractul Colectiv de Muncă din Mass-Media (vezi aici amănunte), administraţia societăţii s-a răzbunat şi  i-a anulat  jurnalistei dreptul de semnătură şi de publicare în ziarul respectiv.
 Considerând că i s-a luat dreptul la muncă, jurnalista a atacat în instantă administraţia ziarului Cuvântul Liber şi a obţinut câştig de cauză prin Sentinţa Civilă nr. 2546/2013, devenită definitivă şi irevocabilă în data de 4 aprilie 2014. Astfel, instanţa de judecată a anulat Decizia nr. 12/22.08.2013 (vezi aici) prin care i se ridica jurnalistei dreptul la semnătură şi de publicare, considerând că „pârâta a aplicat reclamantei o sancţiune care nu se regăseşte în rândul celor prevăzute de art. 248 alin. 1 din Codul Muncii”. Acesta este al cincilea proces pe care redactorul l-a câştigat împotriva conducerii publicaţiei.
 Pe această cale,  Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind face un apel către toţi jurnaliştii să-şi cunoască drepturile, (vezi aici drepturi jurnalişti)  să sesiseze Inspecţia Muncii, ANAF etc. şi să acţioneze în instanţă pe orice angajator în cazul în care constată că acesta  se comportă în mod abuziv cu proprii salariaţi.
Departament Comunicare FRJ MediaSind                 Bucureşti, 11 aprilie 20

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu