marți, 21 ianuarie 2020

Smaranda Enache vs. mizeriile bolnave și ciclice ale marelui român Dorin Florea


Smaranda Enache vs. mizeriile bolnave și ciclice  ale marelui român Dorin Florea 
Sursa FB
Declaraţiile recente ale primarului Dorin Florea sunt rasiste, misogine şi contrare drepturilor şi libertăţilor fundamentale garantate de Constituţia României. Ele constituie doar ultima picătură care umple paharul.
Atitudinile sale retrograde, agresive, violenţa de limbaj şi ofensarea unor întregi categorii de tîrgumureşeni sunt de lungă durată. Liga Pro Europa şi presa au documentat şi au prezentat public, de-a lungul anilor, aceste derapaje grave.

În ciuda evidenţelor, partidele mainstream (PNTCD, PSD, PD, PDL, PNL, ALDE) au fost fericite să profite, rînd pe rînd, de popularitatea lui Dorin Florea, indusă cu sprijinul unei prese aservite (era mai mereu proclamat „Omul Anului”) şi al serviciilor obsedate de mentinerea, cu orice preţ şi în orice condiţii, a unui etnic român în funcţia de primar al Tîrgu-Mureşului, oferindu-i totodată protecţia necesară pentru o impunitate pe termen lung.

Înca de la instalarea sa din anul 2000, ROMII AU CONSTITUIT ŢINTA PREDILECTĂ a declaraţiilor şi acţiunilor cu caracter rasist şi abuziv ale primarului, duse la bun sfîrşit cu ajutorul poliţiei locale. Vi le reamintesc doar pe cele mai flagrante, care au atras proteste internaţionale.
În 2001, Dorin Florea a început să dispună o serie de expulzări şi evacuări colective ale unor familii rome din imobile situate în strada Călăraşi, înfricoşînd locatarii cu ameninţări şi descinderi nocturne. În cadrul campaniei de aşa-zisă eradicare a cerşetoriei, primarul a dispus reţinerea fără mandat şi sechestrarea în Cetate a 40 de persoane rome, majoritatea copii şi femei însărcinate, lipsite peste 10 ore de hrană şi apă, la temperaturi de 30 C.
În 2014, primarul a dispus evacuarea a 25 familii, respectiv peste 160 persoane care locuiau de 10 ani în 2 clădiri din strada Băneasa, ca urmare a strămutării lor forțate din Cartierul Rovinari sau din alte locaţii din Tîrgu-Mureş, în ciuda faptului că respectivele clădiri din strada Băneasa fuseseră amenajate în cadrul unui proiect al Guvernului României, prin programul „Romi pentru Romi”, desfăşurat în anul 2003! Tot el a dispus mutarea forţată în incinta Combinatului Chimic Azomureş, în imediata apropiere a unei sirene asurzitoare.
Cel mai recent demers agresiv s-a desfăşurat în 2019 cînd primarul a dispus, sub pretextul unor reparaţii capitale, evacuarea forţată a peste 140 persoane, vîrstnici, copii, bolnavi cronici şi orfani din Centrul Social Adăpost de Noapte din strada Rozmarinului, fără a li se asigura relocarea în alte spaţii.
Singura așa-zisă realizare de durată se poate vedea în Valea Rece: un banner uriaş amplasat de primărie, din care „ţigani” fericiţi le zîmbesc trecătorilor.

LIPSA DE RESPECT PENTRU VICTIMELE HOLOCAUSTULUI s-a manifestat prin iniţiativa primarului de a atribui bulevardulului cetăţii numele lui Ion Antonescu. Au fost necesari trei ani (2004-2007) şi o serie de procese pînă cînd, la presiunea societăţii civile şi a intervenţiilor internaţionale, bulevardul şi-a redobîndit numele de Bulevardul Cetăţii. Recent, vechea şcoală evreiască din strada Horea, pe ale carei ziduri mai dăinuie plăcile de marmoră cu numele elevilor deportaţi în lagărele de concentrare, este vizată de demolare, pentru o aşa-zisă centură de fluidizarea a traficului urban.

OSTILITATEA FAŢĂ DE COMUNITATEA MAGHIARĂ este o prezenţă constantă în discursul ofensator şi acţiunile primarului. Primarul a întreţinut prin declaraţii agresive o stare de tensiune între români şi maghiari şi a recurs adesea, în scop electoral, la inducerea suspiciunii şi urii faţă de maghiari. Dorin Florea s-a opus cu vehemenţă retrocedării Liceului Bolyai Farkas şi înfiinţării unei unităţi de învăţămînt confesionale proprii în clădirea proprietate a bisericii romano-catolice, a fost autorul interzicerii unor adunări publice ale maghiarilor şi a şicanat cu amenzi administrative asociaţiile care promovează inscripţionarea denumirii străzilor în limba maghiară conform legislaţiei naţionale.

OFENSA LA ADRESA MEMORIEI EROILOR REVOLUŢIEI ROMÂNE s-a materializat în 2010 cu tentativa de amplasarea pe Bulevardul Cetăţii a unui bust al generalului Ştefan Guşă, participant la represaliile de la Timişoara din decembrie 1989 care s-au soldat cu 73 morţi şi 253 răniţi. Iniţiativa primarului Dorin Florea, rodul promisiunilor făcute fiicei generalului, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, ar fi însemnat ca Tîrgu-Mureşul să-l omagieze pe unul din generalii criminali ai regimului Ceauşescu. A fost necesară o amplă mobilizare civică, protestul asociaţiilor revoluţionarilor şi al unor personalităţi internaţionale de prestigiu, pentru a stopa operaţiunea.

Primarul Tîrgu-Mureşului nu e străin nici de agresarea sistematică a SPECIFICULUI URBANISTIC ŞI A MEDIULUI. ONG-urile mureşene au luptat ani de zile pentru a opri proiectul de defrişare a 12 ha de pădure pe Platoul Corneşti, sub pretextul construirii unui drum ocolitor, în realitate a unui cartier pentru privilegiaţi. La fel, au fost stopate prin proteste civice proiectul de construire a unei parcări supraterane în curtea Palatului Culturii, clădire Art Nouveau de patrimoniu, precum şi crearea unei parcări subterane sub Piaţa Trandafirilor, în zona arheologică protejată a oraşului. Aşa-zisa toaletare a arborilor văduveşte anual oraşul de copaci seculari, iar aprobarea construirii pe spaţii verzi e o practică frecventă. Poluarea gravă a oraşului prin emanaţiile nocive ale Combinatului Chimic Azomureş nu a constituit, în schimb, o preocupare pentru primar.

HĂRTUIREA ADVERSARILOR POLITICI ŞI A ONG-urilor critice a figurat permanent pe agenda primarului. Doi viceprimari PNL aleşi au fost împiedicaţi luni în şir să-şi desfăşoare activitatea conform legii, Dorin Florea refuzînd să le atribuie un spaţiu de lucru. Unul din viceprimari a fost mai apoi demis ilegal, iar locul său a fost atribuit omului de încredere al primarului. Asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi s-au confruntat cu disponibilizarea a 154 asistenţi personali ai persoanelor adulte cu handicap grav. Fundaţia ALPHA TRANSILVANA, renumită pentru serviciile acordate copiilor cu autism, a înregistrat frecvent întîrzieri de plată şi diminuări de fonduri. Liga Pro Europa a fost ameninţată cu evacuarea din sediu.

Totuşi, cum spuneam la început, longevitatea lui Dorin Florea în fruntea Tîrgu-Mureşului, oraş universitar, cultivat şi european, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul necondiţionat al partidelor, al instituţiilor, al presei obediente care l-au servit şi s-au servit de el. Rădăcinile fenomenului merită cercetate, ele sunt mult mai adînci.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.