luni, 19 decembrie 2011

Un activist din Moldova a obţinut despăgubiri de la siteul care a permis să fie înjurat şi ameninţat!

Un activist din Moldova a obţinut despăgubiri de la siteul care a permis să fie înjurat şi ameninţat!

Ne-am obişnuit să privim de sus ce fac fraţii noştri de peste Prut. În unele domenii, ei sunt, însă, mult mai avansaţi, iar faptul că un ministrul al justiţiei a cerut redeschiderea siteului de torente torrent.md şi că un activist obţine despăgubiri pentru că un site a permis unor postaci de profesie să îl înjure şi să îl ameninţe dovedeşte că moldovenii sunt mai atenţi la ce se întâmplă pe internet.

Itmoldova.com dixit:

http://itmoldova.com/2011/11/28/genderdoc-m-avertizeaza-ca-va-ataca-in-judecata-site-urile-care-admit-discursuri-de-ura-video/

Centrul de informare şi documentare GenderDoc-M declară că nu are de gând să limiteze dreptul de exprimare, dar va ataca în judecată organele mass-media care nu moderează discursurile de incitare la ură şi injuriile, transmite Info-Prim Neo.

Declaraţia vine ca reacţie la condamnarea site-ului privesc.eu, acţionat în judecată de către jurnalistul şi activistul pentru drepturile omului, Oleg Brega.

„La 9 februarie curent, pe site-ul privesc.eu au fost retransmise în direct imagini video de la o conferinţă de presă a organizaţiei GenderDoc-M. Alăturat acestei transmisiuni în direct a fost deschis chat-ul, unde vizitatorii au făcut schimb de replici, declaraţii şi opinii. La această discuţie a participat şi Oleg Brega cu unele explicaţii referitor la homosexualitate şi drepturile omului, după care la adresa lui au fost exprimate mai multe injurii şi ameninţări, fără ca acestea să fie moderate de către posesorii site-ului”, a comunicat coordonatorul programului „Lobby şi Advocacy” al Centrul Gender Doc-M, Angela Frolov, în cadrul unei conferinţe de presă.

Doina Ioana Străisteanu, avocatul reclamantului în cazul Brega vs Privesc.eu, expertă în drepturile omului, a venit cu unele recomandări către instituţiile media din Moldova. „Ziarele, posturile radio şi TV, dar şi site-urile trebuie să se asigure şi să nu admită discursuri de incitare la ură în spaţiul lor de difuzare. De asemenea, aceste instituţii trebuie să aibă date despre cei care comentează informaţiile, adresele de IP ale celor care o fac anonim sau adresele electronice”, a spus Doina Ioana Străisteanu.

Avocatul menţionează că este foarte important ca cei care primesc o cerere prealabilă din partea unui reclamant să o ia în serios, să nu încerce să se eschiveze de răspundere.

Oleg Brega a declarat la aceeaşi conferinţă că i-a cerut moderatorului chat-ului să şteargă comentariile care incitau la ură. „Moderatorul, nu numai că a tolerat comentariile injurioase, ştergând doar link-urile cu informaţii plasate de mine, dar şi îi incita singur pe cei care comentau, zicând că ar trebui să fiu deportat pe o insulă împreună cu toţi cei care fac parte din comunitatea LGBT”, a menţionat Oleg Brega.

După acest caz Oleg Brega s-a adresat cu o cerere prealabilă către fondatorii site-ului privesc.eu, dar, potrivit lui, a primit un răspuns amplu prin care aceştia susţineau că nu sunt răspunzători pentru comentariile ce se scriu pe chat-ul site-ului.

Activistul a atacat în instanţa de judecată site-ul şi recent a fost pronunţată decizia în prima instanţă, prin care posesorii site-ului trebuie să-i achite 5200 lei şi taxele de stat. Decizia poate fi atacată în instanţa superioară. Oleg Brega a menţionat că acest site nu este unicul care a fost acţionat în judecată şi deja se gândesc să mai acţioneze în instanţă o platformă de bloguri care admite discursuri de incitare la ură şi comentarii injurioase.

Citeste mai mult: Un activist din Moldova a obţinut despăgubiri de la siteul care a permis să fie înjurat şi ameninţat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.