miercuri, 18 februarie 2015

Tom și Jerry sau definiția perfectă a haosului și a desenului de familie. De 75 de ani!


Tom și Jerry sau definiția perfectă a haosului și a desenului de familie. De 75 de ani!
Concurs:
Canalul Boomerang http://www.boomerang-tv.ro/ ne propune, zilnic, întâlniri cu personaje dragi ale desenului animat și cum este lăsat la latitudinea fiecăruia să aleagă ce îi place să ne oprim la cuplul dement Tom și Jerry. Un șoarece și un motan care sunt nevoiți să lupte unul împotriva celuilalt, câteodată cu ajutoare externe (Spike, Tyke, Leul, Rățușca ș.a.m.d.), pentru hrana din casă sau de la picnic, pentru articole de lux, pentru onoarea de a fi star sau pur și simplu din plăcerea de a se chinui reciproc. Ceea ce nu sare în ochi la o simplă vizionare sunt câteva amănunte pe care am plăcerea să vi le prezint în cele ce urmează. De ce trebuie să urmăriți Tom și Jerry? Pentru că este cel mai exploziv și simpatic serial de desene animate, recomandat întregii familii!
1.     Diferențele fizice și de personalitate. Personajele au fost realizate de celebrii William Hanna și Joseph Barbera. Dacă vă vine să credeți, episoadele au fost considerate la un moment nerentabile, iar un studio cehoslovac a produs câteva episoade, iar ultima serie a fost realizată de Chuck Jones. Așadar, realizatori diferiți, cu viziuni diferite. Căutând episoade din fiecare serie puteți descoperi cum șoricelul e egoist și obraznic sau cum Tom e mai prostuț sau e colorat diferit.
2.     Referirile rasiale. Mami e doar o negresă isterică, care se urcă pe scaun atunci când îl vede pe Jerry și care e vioaie doar când îl ia pe Tom pe mătură. O negresă angajată într-o casă respectabilă, de albi, nu putea să apară în desen, având în vedere epocă, așa că desenatorii au ales varianta slugă de culoare care nu apare în totalitate. În anii respectivi, de altfel, rolurile de negri, de asiatici sau de indieni erau jucate tot de albi, care erau machiați, pentru a arăta corespunzător. Peste ani, dar fără referirea rasială specifică anilor 40 (când negrii nu aveau voie nici să piloteze în război, pe motiv că nu sunt dotați fizic corespunzător, ca albii!), desenatorii lui Cow and Chicken aveau să o deseneze pe mami, dar și pe tati, în același mod,  doar de la brâu în jos!


3.     Performanță răsplătită cu premii Oscar! Din păcate, 1952 a fost ultimul an cu premiu Oscar pentru Tom și Jerry.  Seria a început în 1943 și a durat până în 1948, după care s-a plusat cu premii Oscar în 1951 și 1952. Totuși, Tom și Jerry au fost nominalizați și în 1954 și în alți ani, fără succes în statuete.
4.     Inversarea conceputului rău și bun. Șoarecele - fiind considerat în general un dăunător și un purtător de boli - nu are ce să caute pe lângă casa omului, cu excepția cazului în care este animal de companie și trăiește în terariu. Jerry este și personajul care îi inspiră frica lui Mami și singura ei apărare e Tom, care e animalul bun și paznic al casei. În desen, statutul bun primit de la oameni se diminuează și Tom poate dovedi că este mult mai hulpav și mai dăunător ca micuțul Jerry, adică devine animalul dăunător. Lucru vizibil și în comparația cu buldogul care e animalul bun prin excelență și care îl mai pune la punct pe hoțomanul Tom. Aici, Tom se dovedește nebun în silogismul dat de Pisică în Alice în țara minunilor, dar de caricaturizare a logicii formale date de om: pisica - bună, șoarecele - rău
La întrebarea Alicei, de unde știe Pisica că e nebună, Pisica vine cu argumentul: câinele e nebun, nu e, zic eu! Câinele mârâie când se supără și dă din coadă când se bucură. Dar eu mârâi când mă bucur ți dau din coadă atunci când mă supăr. Așa că sunt nebună.
5.     Mijloc de inspirație. Nu știm câți desenatori nu și-au început cariera visând să ajungă celebri ca autorii lui Tom și Jerry, dar referirile din afara domeniului la Tom și Jerry sunt destul de întâlnite, de la nume de firme, de la piese de teatru (Chris M. Nedeea care a scris piesa Tom și Jerry, cu Tom și Jerry…asasini plătiți!). Există grădinițe cu numele celor doi poznași și există până și desene pe…manele! Până și o trupă și-a luat numele de la eroii noștri: Simon & Garfunkel este un duo american de cantautori format din Paul Simon și Art Garfunkel. Ei au format trupa Tom & Jerry în 1957!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.