vineri, 28 august 2015

Trupe folclorice la gangsterii portocalii, foști sereiști în delegația folclorică a Primăriei Târgu-Mureș! Căutați vulturii albaștrii de inspirație sereistă, taberele de pictură și cei 45.000 de lei pe inventata AS Sindicală a Primăriei Târgu-Mureș. Pentru duhoarea etnică și de interese din banii publici de la scursurile portocalii cercetate sau cu mită luată de la Coral



Trupe folclorice la gangsterii portocalii, foști sereiști în delegația folclorică a Primăriei Târgu-Mureș! Căutați vulturii albaștrii de inspirație sereistă, taberele de pictură și cei 45.000 de lei pe inventata AS Sindicală a Primăriei Târgu-Mureș și a ...poliției locale. Pentru duhoarea etnică și de interese din banii publici de la scursurile portocalii cercetate sau cu mită luată de la Coral
Cum bandiților din Primăria Târgu-Mureș le place folclorul când e vorba de afaceri și de afișat retardatul sau mituitul lui Florea, poate vă spun pungașii ce învârtea șeful lipitorilor din campania electorală a lui Florea, Bretfelean, în…delegația folclorică a primăriei  din Grecia! Atenție la folosirea banilor publici pentru imaginea javrei lui Florea, bani dați fără licitație presei de banditul lui Florea care se laudă că presa semnează actele la notar, pentru asigurarea cotelor stabilite în cartelul presei puincuriste. DNA, te bagi sau lași lăturile etnice să fure cum au chef orașul în care banditul nr.1 e ales român?

Periplu turistic in Grecia
De la Targu-Mures, la "Creanga de alun"


- Cultural -
nr. 315 / 13 Iunie, 2009
A fost si editia a III-a a Taberei de pictura Leptokaria (Grecia) 2009. Pentru o parte dintre cei 92 de participanti la un adevarat periplu cultural-artistic, ba chiar si istoric, marea aventura a inceput in dimineata zilei de vineri, 29 mai, la Targu-Mures, cand, imbarcati in doua autocare, am pornit spre Grecia. Dupa traversarea unor parti ale teritoriului Romaniei si Bulgariei, prin punctul vamal Kulata intram in Grecia. O prima oprire cu adanci semnificatii, in orasul Thessaloniki (Salonic) din vechea Macedonie, unde vizitam cetatea lui Alexandru Macedon, Biserica "Sfantul Dimitrie", Turnul Alb (din preajma falezei Marii Egee), Biserica "Sfanta Sofia", vestigiile romane, catacombele "Sfantului Ioan". In dupa-amiaza zilei de sambata, 30 mai, ajungem in localitatea Leptokaria, in traducere romaneasca "Creanga de alun", o asezare cu vreo 3.500 de locuitori, devenita statiune turistica. In dreapta noastra legendarul Olympos, cel mai inalt munte din Grecia, cu varful Mythikas (2.917 m), cu creste acoperite de zapada, iar in stanga Marea Egee, de un albastru fascinant. Ne ocupam repede locurile in camerele celor doua hoteluri, situate unul langa altul si, apoi, plimbari de recunoastere. Hotel langa hotel, terasa langa terasa, cu mancaruri si bauturi pe alese. Seara pune stapanire pe noi. Dupa o lunga calatorie, de peste 1.000 de kilometri, somnul este mai mult decat odihnitor. Duminica, 31 mai, pictorii isi aranjeaza sevaletele si creeaza cele dintai lucrari. Orele zilei trec parca prea repede, dar in beneficiul tuturora.

Luni, 1 iunie, program colectiv. Adunarea, in jurul orei 19, pe terasa Hotelului Giantos (al viceprimarului Leptokariei). Atractia programului special initiat si organizat: expozitia de icoane pe sticla realizate de Elena Costinas, lansarea volumului de versuri "Necuprinsul gandului" de Dorin Borda, a cartilor "Fluturele" de Ioan Astalus (a zecea la numar), "Papusa din fereastra" de Cornel Vana, din Turda. Asezata pe "butoiul" lui Diogene, cartea lui Dorin Borda a fost numaidecat "insusita" de cei mai isteti. Au urmat alocutiunile, scurte si la obiect, ale semnatarului acestui reportaj, ale Georgianei Branea din Bucuresti, Vasile Muresan, Balazs Klara, Gabriela Sutac (Suceava), Rodica Buscu (Vatra Dornei), Mircea Moldovan, preot in Valea Izvoarelor, comuna Sanpaul, prof. Aurelia Baltaru, Calin Bogatean, Valentin Constantin Bretfelean, Ioan Astalus, Florin Farcas, roman stabilit in Leptokaria. Solistele vocale Raluca Mihut-Focsan, Rafila Moldovan din Idicel Padure, Maria Bucin-Crisan din Sanmihaiu de Padure, comuna Beica de Jos, ne-au incantat cu cantece de petrecere. A fost o seara frumoasa, cu poezie, cantec si multa, multa voie buna, sustinuta si de vinul rosu adus din Romania.

Apoi, vineri, 5 iunie, in penultima zi a sederii noastre in Leptokaria, grupul romanilor a deschis editia a III-a a Festivalului International "Orpheu", printr-o expozitie de pictura in aer liber si printr-un grupaj de cantece populare romanesti (grupul vocal fiind condus de Sorina Bloj, directorul Casei de Cultura "George Enescu" din Reghin). Viceprimarul, presedintele Consiliului local Leptokaria ne-au acordat o frumoasa diploma de participare. Dupa un sejur placut, artisti plastici, solisti de muzica populara, scriitori si publicisti, reprezentanti ai Primariei municipiului Targu-Mures, ai institutiilor de cultura din judetul Mures, medici, juristi, cadre didactice, preoti, elevi si studenti, prezenti timp de o saptamana la Leptokaria in dupa-amiaza zilei de sambata, 6 iunie, au luat drumul spre locurile lor de obarsie. Sa mai amintim ca au fost efectuate excursii, vizite la Atena, Meteora, insulele Skiathos si Thassos, la Muntele Olimp.

ILARIE GH. OPRIShttp://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=43377
- Social -
nr. 218 / 7 Noiembrie, 2013

Toamna imbelsugata in arta plastica mureseana, cea pe care ne-o propun membrii Asociatiei Artistilor Plastici Mures, atat in manifestari expozitionale, in plan editorial, cat si in cel al taberelor de pictura. O toamna care, iata, in curand, va fi amplificata printr-un indraznet proiect artistic, de valorificare a traditiilor populare, proiect initiat, organizat de Societatea Culturala "Miorita”, cu sediul in municipiul resedinta de judet, numit "Ardelenii au talent” sustinut de Primaria municipiului Targu-Mures, Consiliul Judetean Mures, Inspectoratul Scolar Judetean Mures. Debutul proiectului, in cursul acestei luni. Revenind insa la arta plastica, evidentiem faptul ca, din luna septembrie si pana acum, s-a trecut de la o tabara la alta de pictura, toate cu caracter national. Asa bunaoara au fost atelierele de creatie de la Leptokaria (Grecia), Sovata-Bai, Targu-Mures, aceasta gazduita de Casa de oaspeti a Primariei, el incheindu-si activitatea in cursul zilei de vineri, 1 noiembrie a.c., cand la vernisajul expozitiei in aer liber au asistat Claudiu Maior, consilier al primarului, dr. Dorin Florea, Constantin Valentin Bretfelean, director executiv in cadrul Primariei si director artistic al taberei, Marius Pascan, senator, presedinte, recent ales, al Filialei Targu-Mures a PDL, toti avand cuvinte de lauda la adresa celor 20 de pictori, realizatori a peste 100 de lucrari de arta plastica. A fost editia a V-a a acestei tabere targumuresene.

"Sfantu Gheorghe”

Nici ca s-au stins ecourile bucuriei de a te stii creator in amintita tabara, si, iata, duminica, 3 noiembrie 2013, o alta tabara de pictura. Una generica: "Sfantu Gheorghe”, editia a IV-a, inaugurata prin osardia Primariei comunei Sangeorgiu de Mures, a Asociatiei Culturale "Sfantu Gheorghe” si a Asociatiei Artistilor Plastici Mures, la Motelul "Gemini” (administrator: Gazda Sándor) din asezarea megiesa Targu-Muresului. In tabara aceasta isi semneaza prezenta plasticienii Vasile Muresan (directorul ei), Balázs Klára, Veress Zsuzsa, Aboni Maria, Sabina Purcariu, Elisabeta Merdariu, Takács Judit, Fábián Margit, Lukács Sándor, Rémán Melinda, toti mureseni; Dolha Eva (Cluj-Napoca) si Florin Grosu (Botosani). Tabara de pictura "Sfantu Gheorghe” care isi desfasoara activitatea plastica sub coordonarea lui Ilarie Gh. Opris, presedintele AAP Mures, isi va inchide portile in ziua de 10 noiembrie a.c. Mult succes creatorilor!

DORIN BORDA

Sursa: Cuvantul Liber
Publicat de Asociaţia Artiştilor Plastici - Mureş la 21:41 http://aap-mures.blogspot.ro/2013/11/din-tabara-in-tabara.html


Primăria municipiului Tîrgu Mureş a fost vineri, 21 august a.c. gazda unei întâlniri între municipalitate şi componenţi ai multor trupe de folclor din Serbia, Ungaria, Polonia şi România. Municipiul Tîrgu Mureş a fost reprezentat de către viceprimarul Claudiu Maior: „Am deosebita plăcere de a vă ura, înainte de toate, Bine aţi venit, Isten Hozott, Welcome to Tîrgu Mureş. Despre municipiul Tîrgu Mureş, aşa în câteva cuvinte, pot să vă spun că a fost şi rămâne păstrătorul unor tradiţii populare cu adânci semnificaţii în plan cultural şi istoric. Jocul popular, hora şi alte componente ale folclorului autentic se îmbină armonios, formând un tot unitar ce se regăseşte aici la Tîrgu Mureş. Ne mândrim cu mai multe ansambluri populare, de copii şi adulţi, atât de amatori cât şi de profesioniști. Mă refer la ansamblul de copii „Mioriţa” condus cu pricepere şi profesionalism de instructorul Gheorghe Vanga, ansamblu care a câştigat numeroase premii naţionale, dar mai ales internaţionale în Ungaria, Bulgaria, Polonia, Israel, Statele Unite etc. Avem şi un ansamblu artistic profesionist „Mureşul” cu cele două secţii română şi maghiară, de asemenea cu foarte multe premii în portofoliu. Vă doresc să vă simţiţi bine la Tîrgu Mureş, să vizitaţi principalele obiective turistice din acest oraş: Complexul Weekend, Platoul Corneşti, Grădina Zoologică şi altele. Mult succes în tot ceea ce faceţi şi vă aşteptăm cu drag să concertaţi la Tîrgu Mureş, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, sau la Teatrul de Vară! Public iubitor de folclor este din plin la Tîrgu Mureş, aici unde românii şi maghiarii convieţuiesc în deplină armonie”, a declarat viceprimarul municipiului Tîrgu Mureş, Claudiu Maior.



Biroul de presă al primăriei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.