marți, 1 septembrie 2015

Bandiții PDL Mureș iubesc Vâltoarea. După ce UDMR a votat pentru retardat, desigur




Bandiții PDL Mureș iubesc Vâltoarea. După ce UDMR a votat pentru retardat, desigur
Vremurile în care bandiții PDL Mureș faultau Vâltoarea a apus. Interesele UDMR pentru statui, pentru primit bani pentru Peninsula de la bandiții PDL Mureș (200.000 de euro!), scursuri urmărite penal sau cu mită luată la locul de muncă de la firma cu momeli,  pentru sărbătorit 30 august, pentru festivaluri și capitale secuiești a impus votul pentru retardatul lui Florea. Plus interesele UDMR pe  pază, construcții, centrale termice, teren batal Azomureș și așa mai departe. Nu e de mirare că șantajați și șantajiști își dau mâna. Pierde doar Târgu-Mureșul! Bandiții PDL se simt bine cu șantajații din UDMR și viceversa, banul e ochiul dracului la golanii urmăriți  penal, cu mită luată de la Coral, cu PFA inventat politic  sau aduși de mega-hoțul etnic în primărie cu carnet de partid al șatrei PDL Mureș.
P.S. Poate că UDMR își amintește ce mafiot român a inventat în campania electorală că UDMR vinde Ardealul, UMF și Târgu-Mureșul, reproducând culorile steagului maghiar. Asta ca borfașul să nu mai dea vina pe jegul din camarilă care a fost  ejectat/pisto...lat via SRI!
Tîrgu Mureș – un oraș în care încrederea se reclădește împreună!
Marţi, 01 Septembrie 2015 06:54 | Imprimare | Email



Marime text:





Viceprimarul Claudiu Maior a vizitat festivalul cultural Forgatag –Vâltoarea și a declarat: “Am vizitat festivalul cultural Forgatag -Vâltoarea alături de viceprimarul Peti Andras. Din partea organizatorilor am fost întâmpinați de consilierul local Soos Zoltan care ne-a prezentat cordial întreg evenimentul. Am salutat ONG-urile și firmele care și-au prezentat activitatea. Am auzit că au existat unele voci care au dorit să transforme evenimentul într-o manifestare politică și au încercat să își facă campanie electorală doar pentru propria lor persoană. Cu toate acestea eu cred că participanții, simplii cetățeni, simplii tîrgumureșeni care au luat parte la acest eveniment cultural s-au săturat de politica dezbinării promovată de personaje care doresc să își facă o carieră prin manipulare. Cred că viitorul Tîrgu Mureșului înseamnă colaborare, înseamnă unitate în jurul unor valori comune. De altfel, aceste lucruri le-am prezentat și domnului dr. Csige Sándor Zoltán reprezentantul consulatului din Miercurea Ciuc, cu care am avut o întâlnire cordială și cu care am discutat despre viitoarele proiecte culturale ale orașului. Și domnia sa a confirmat faptul că timpul politicilor conflictuale a trecut. Cetățenii s-au convins că numai împreună putem să construim ceva durabil în Tîrgu Mureș. Pentru toți cei care cred în dialog, în colaborare, în respectul reciproc, reafirm faptul că Primăria Tîrgu Mureș le este un partener corect și activ. Relațiile de bună înțelegere trebuie să le construim împreună pentru că împreună trăim și împreună muncim în orașul care este al nostru al tuturor.”

Anunţate încă din luna mai, Zilele Culturale Maghiare s-au blocat în birocraţie. Primăria Tîrgu-Mureş nu a dat niciun răspuns la solicitarea organizatorului – Asociaţia pentru Tîrgu-Mureş. Potrivit Legii 486 din 2003, respectiv a Legii nr. 157 din 2010 organizatorul poate considera că a primit autorizaţia de a ocupa domeniul public tacit…
Ideea

Încă din luna mai, reprezentanţii Asociaţiei pentru Tîrgu-Mureş anunţau că vor organiza în municipiu, în perioada 28 august – 01 septembrie Zilele Culturale Maghiare sub titulatura „Vâltoarea mureşeană”, replicând acelaşi eveniment deja tradiţional la Cluj-Napoca şi în alte oraşe transilvănene. Asociaţia îşi propunea ca prin acest eveniment cultura maghiară să fie cunoscută în rândul comunităţii locale româneşti.

În acest sens, la Tîrgu-Mureş, urma să fie organizat un târg meşteşugăresc şi al produselor locale, prezentări gastronomice şi degustări de vinuri, pentru ca târgumureşenii să cunoască tradiţiile, inclusiv culinare, maghiare, pe de o parte, respectiv erau planificate expoziţii de carte, activităţi de pedagogie muzeală, spectacole de teatru, o expoziţie a unui studio foto de epocă, activităţi de protecţie a mediului, concursuri, lecţii de dans şi muzică populară, concerte ce se circumscriu culturii maghiare pe de altă parte.
Relocare de urgenţă

Toate bune şi frumoase până aici. Doar că în 13 august, reprezentanţii Asociaţiei Tîrgu-Mureş au anunțat relocarea evenimentului, respectiv restrângerea duratei de desfăşurare a acestuia. Din centrul municipiului, Zilele Culturale Maghiare – „Vâltoarea Mureşeană” se mută, absurd, pe malul Mureşului, în zona Sorpatika, adică mai exact pe teritoriul comunei Sângeorgiu de Mureş, iar perioada de desfăşurare s-a modificat pentru 30 august -01 septembrie. Bineînţeles, scurtarea duratei evenimentului vine la pachet cu schimbări în programul acestuia.

De ce a fost nevoie de o asemenea schimbare de planuri? Simplu, Primăria Tîrgu-Mureş nu a răspuns solicitării adresate de Asociaţia pentru Tîrgu-Mureş în termenul legal de 30 de zile. Mai precis, potrivit iniţiatorilor, „Asociaţia Pentru Tîrgu-Mureş a depus cu nr. de înregistrare 32408 în data de 12 iulie 2013 o solicitare de sprijin în vederea organizării primei ediţii a Zilelor Culturale Maghiare din Tîrgu-Mureş, sub denumirea Vâltoarea Mureşeană – Vásárhelyi Forgatag în perioada 28 august – 1 septembrie 2013. Am solicitat autorizarea folosirii în această perioadă a următoarelor străzi, pieţe: Piaţa Trandafirilor, Piaţa Teatrului, Teatrul de Vară”. De asemenea, asociaţia a mai solicitat ca în cazul în care Primăria Tîrgu-Mureş accepta un parteneriat, să le fie puse la dispoziţie standurile şi căsuţele din lemn ale oraşului, iar municipalitatea să asigure alimentarea cu curent electric, apă potabilă şi igiena (wc-uri ecologice) pe perioada întregului eveniment. La toate aceste solicitări, Primăria Tîrgu-Mureş, respectiv Comisia de autorizare a evenimentelor nu au dat niciun răspuns oficial, în scris, aşa cum prevede legea, ci doar unul verbal prin care a fost refuzată autorizarea organizării evenimentului în centrul municipiului, ceea ce nu are niciun efect juridic însă. Motivaţia ar fi că Zilele Culturale Maghiare ar promova segregarea etnică!? Mai mult chiar, potrivit organizatorului, autorităţile locale ar fi condiţionat autorizarea evenimentului pe domeniul public al municipiului „de alterarea semnificativă a programului iniţial propus de către organizatori (denumire din Vâltoarea Mureșeană în Armonii Mureşene, locaţia în Parcul Municipal, program cu pondere de 2/3 activităţi culturale româneşti)”. Cum s-ar numi o asemenea acţiune în Codul Penal?
Revenire şi insistenţă

În 14 august, Asociaţia pentru Tîrgu-Mureş a revenit cu o adresă înregistrată la Primăria Tîrgu-Mureş, solicitând „un răspuns în scris referitor la autorizarea locaţiilor iniţial cerute pentru organizarea în bune condiţii a evenimentului, respectiv în cazul neagreării acestora prezentării unei soluţii alternative pentru locaţie care însă nu implică modificarea programului iniţial al evenimentului”.

De asemenea, organizatorul a mai specificat următoarele: „Considerăm că Primăria municipiului Tîrgu-Mureş nu are obligativitate în sensul încheierii unui parteneriat pentru derularea tuturor evenimentelor din urbe, însă are obligaţia de a soluţiona satisfăcător solicitările referitoare la folosirea spaţiului public, care prin faptul că este public, cetăţenii acestui municipiu au dreptul să îl folosească în limitele legislaţiei existente actualmente în România. Vă atragem atenţia că neacordarea unui răspuns până în data de 16.08.2013 aduce prejudicii morale şi materiale organizatorilor pentru care dvs. şi instituţia pe care o reprezentaţi sunteţi răspunzători, deoarece tergiversarea acordării unui răspuns simplu la o solicitare simplă nu este justificată şi nici conform legii”. Fapt destul de complicat a se întâmpla, ţinând cont că Guvernul a hotărât ca şi data de 16 august să fie liberă în sistemul bugetar.

Totuşi, potrivit informaţiilor oferite de Sóos Zoltán, vicepreşedintele asociaţiei, Comisia de autorizare a evenimentelor se va întruni pe 21 august, iar acesta este pesimist că evenimentul va fi autorizat să se desfăşoare în centrul municipiului.
Ce spune legea

Organizatorul evenimentului are în ajutorul său două legi care reglementează ce se întâmplă atunci când o autoritate publică nu răspunde unei solicitări. Legea 486 din 2003, respectiv Legea 157 din 2010 reglementează procedura aprobării tacite. Primul act normativ explică la articolul 3, litera b, că „procedura aprobării tacite – procedura prin care autorizaţia este considerată acordată dacă autoritatea administraţiei publice nu răspunde solicitantului în termenul prevăzut de lege pentru emiterea respectivei autorizaţii”. În cea de-a doua se consemnează că orice autoritate publică trebuie să afişeze pe site-ul propriu lista de autorizaţii care pot fi aprobate tacit. Pe site-ul primăriei nu am găsit însă aşa ceva. Astfel că, putem considera că orice autorizaţie poate fi emisă prin aprobare tacită. Inclusiv cea privind ocuparea domeniului public în perioada 28 august – 01 septembrie. Totuşi, organizatorii nu doresc să se prevaleze de prevederile acestor legi, deşi le cunosc.

Aceştia ne-au explicat că nu au dorit să transforme evenimentul într-o chestiune politică.
Și la Reghin…

Una dintre discuţiile purtate în cadrul unei Ședinţei ordinare din luna iulie în municipiul Reghin a fost pe tema organizării în acest an a Zilelor Culturale Maghiare Reghinene. Propunerea a venit în scris din partea Asociaţiei culturale ,,Kemény János”, iar dacă s-a organiza, manifestarea ar ţine trei zile şi ar cuprinde activităţi susţinute în mai multe locaţii din oraş, inclusiv pe stadionul Avântul din Parcul Tineretului.

Primarul Maria Precup a analizat cererea și a subliniat faptul că solicitarea a surprins-o, având în vedere că toate evenimentele de amploare care s-au organizat anul acesta în municipiu s-au adresat tuturor etniilor din municipiu ,,Această solicitare mie mi s-a părut – să spun, elegant – ciudată, pentru că niciun eveniment din municipiul Reghin nu l-am organizat pentru români. Eu sper să se gândească și comunitatea maghiară, prin reprezentanții ei, cum este consilierul Nagy András, că nu este corect să facem separat evenimente culturale maghiare și românești. Niciodată nu am făcut Zilele municipiului românești sau maghiare și nici nu-mi doresc acest lucru. Noi trăim în comuniune, prietenii mei, vecinii mei sunt maghiari, am fini, am nași maghiari, nu este nicio problemă…la toate evenimentele pe care le-am organizat am avut discuții cu consilierii maghiari, ei și-au ales orchestrele… nu mă pot opune, dacă vor să facă, vom reconsidera poziția noastră, vom purta discuții. Dar oricum nu mi se pare corect să se realizeze Zilele culturale maghiare reghinene cu personalități care nu au nimic în comun cu Reghinul…nu mi se pare corect ca acum să primească premii doar copiii maghiari, iar românii nu. E o chestie delicată pe care eu vreau să o evit, dar vreau să fiu înțeleasă bine. Mie îmi sunt foarte dragi oamenii indiferent ce limbă vorbesc”, a declarat primarul Maria Precup.

Ligia Voro, Vasile Dancea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.