marți, 14 martie 2017

Udemeriștii mureșeni vor să salveze… condamnații. Consecința subordonării politice pentru salvarea jegoșilor majoritari, contra acces la guvernare?!



Udemeriștii mureșeni vor să salveze… condamnații. Consecința subordonării politice pentru salvarea  jegoșilor majoritari, contra acces la guvernare?!
Hotnews zicere:
După ce săptămânile trecute s-a remarcat semnând un proiect de lege prin care funcţionarilor publici să nu li se mai suspende de drept raportul de serviciu în situaţia trimiterii în judecată pentru săvârşirea unor fapte de corupţie, infracţiuni cu intenţie sau infracţiuni contra umanităţii, preşedintele UDMR Bihor o comite din nou.

Cseke Attila se numără printre cei 8 parlamentari UDMR care au depus, pe 8 martie, la Senat, un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, prin care propun relaxarea condiţiilor de liberare condiţionată, prin care cei condamnaţi pot ieşi mai repede din închisori prin micşorarea fracţiilor de pedeapsă.

De pildă, arată HotNews.ro, în cazul condamnaţilor care au împlinit vârsta de 60 de ani (ca de exemplu cazurile Voiculescu – 70 de ani, Vântu - 61 de ani), se va putea dispune liberarea condiţionată după efecturarea unei treimi din pedeapsă, faţă de jumătate, cum este în prezent.

O altă modificare substanţială se referă la judecarea cererii de liberare condiţionată. În prezent, pentru ca un deţinut să poată fi eliberat condiţionat, cererea trebuie aprobată de o instanţă, fără termen de judecată. Potrivit noilor reguli, decizia este luată de la instanţă şi mutată la judecătorul de supraveghere a privării de libertate, în termen de 3 zile de la formularea cererii de către deţinut.

Mutarea ar fi una riscantă, după cum susţine Sorin Dumitraşcu, expert în problemele penitenciarelor şi fost director ANP, argumentând că practic astfel s-ar muta decizia de la instanţe la un singur om (judecătorul de supraveghere). "Problema ar fi că intervenţiile şi presiunile sunt infinit mai uşoare", a explicat expertul, adăugând şi că impunerea unui termen de 3 zile pentru pronunţarea unei decizii este "absolut nerealistă".

"Liberarea condiţionată nu este un drept al deţinutului. De acord că e bine să îi scoatem din penitenciare pe cei care dau dovezi că se schimbă, dar nu e în ordine ca să se ajungă la ideea că liberarea condiţionată ar fi un drept", a mai afirmat fostul şef ANP.

Cei 8 parlamentari UDMR care au inițiat motificările sunt stenatorii Császár Károly Zsolt, Cseke Attila-Zoltan, Fejér László-Ödön, Novák Csaba-Zoltán, Tánczos Barna, Verestóy Attila, și deputații Ambrus Izabella-Agnes și Márton Árpád-Francisc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.