vineri, 30 martie 2012

Antena ia amendă până și pentru înjurăturile de la…Mireas(m)ă pentru fiul meu ! Numărul 1 în divertisment cu și pentru primitivi?


Antena ia amendă până și pentru înjurăturile de la…Mireas(m)ă pentru fiul meu ! Numărul 1 în divertisment cu și pentru primitivi?
Mass-media românească, caracterizată și prin angajări pe pile, pe amantlâcuri, pe criterii de servicii secrete, pe obligații de la stat, pe prezența unor inși fără studii superioare și cultură generală, se dovedește surprinzătoare și cu fauna promovată în diverse reality-show-uri și pseudo-reality-show-uri. Dacă unii le plângeau de milă celor de la Antene pentru sancțiunea primită pentru limbajul propagandistului Gâdea, ia priviți unde s-a ajuns cu Mireasă pentru fiul meu! La ce înjurături fetide, probabil că emisiunea ar trebui să se numească Mireasmă pentru fiul meu!
Amenda este de doar 10.000 de lei, iar textele incriminatoare sunt desprinse din monitorizarea CNA:




Cătălin: Ce faţă de mamut ai! Puţi, eşti prost rău! Măi, morţii tăi eşti! Distrusu’ dracu’... Taci dracu’ de vacă nenorocită, proastă ce eşti! Nu te vrea nici dracu’, bă! O familie de oameni proşti şi terminaţi. Te fac să plângi, băi, băieţică!
Cătălin: Prostu’ dracu’ ce eşti! Eşti prost! Prost! Prostu’ dracu’! Prost! Prost rău! Prost ce e! Prost! Ca de obicei, eşti prost! Ce prost eşti!
Text afişat pe ecran: Atacurile continuă!
Cătălin: Distrusu’ dracu’ ce eşti! Prostu’ dracu’! Domn’ Costel e prost. O familie de aberanţi! Gunoaiele societăţii. Eşti prost şi tu, şi familia ta şi cine vrei tu! Bă, nu m-atinge pe mine!
Text afişat pe ecran: Până unde au ajuns?
 (...)
Cătălin: Ce faţă de mamut ai! Măi, morţii tăi eşti! Măi, Pricope! Puţi, eşti prost rău! Taci din gură că e punga mea. Şi dacă vrei îţi mai aduc două pungi şi-ţi dau cu ele-n cap. Păcat că sunt pungi şi nu le simţi. Ştiu că tu le ştii pe toate, dar acum, ca de obicei, eşti prost! N-ai ce să faci. Ştii foarte bine că eşti prost.
Adrian: (neinteligibil)
Cătălin: Taci dracu’ din gură de distrusu’ dracu’... Taci dracu’ de vacă nenorocită, proastă ce eşti! Bou încălţat! Taci dracu’ din gură! Nu ne-ai cerut tu nouă, că nu eşti tu să ne ceri nouă aici. Dă-l dracu’ de animal prost ce e. Nu vezi? Vrei respect, trebuie să oferi, băi. Nu mai te respectăm noi pe tine, ne punem cu Adrienuţu şi tu eşti o vacă proastă.
Adrian: Cu ce-ai respectat, mă, că ai venit (neinteligibil)?
Cătălin: Pe tine? Ai noroc că nu vine că-ţi rupeam nasul ăla.
Adrian: Uite, când o dai, mă anunţi. Vii şi mi-o dai mie.
Cătălin: Stai liniştit că o să simţi. Ai venit (BIP) să te-nsori. Nu te vrea nici dracu’, nici în emisiune. Crezi că vii aici şi gata, te însori. Ai stat 4 ani pe internet, ai vorbit cu femei, nici măcar nu ţi-a dat una un scuipat. Taci dracu’ din gură! Crezi că eu nu mi-am dat seama că te-ai dat de gol? Nu te vrea nici dracu’, bă! Toată lumea fuge de tine. Eşti un frustrat, eşti un duşmănos, un pricinos, eşti vai morţii tăi. Dacă are unu’ ceva mai bun... Cum s-a combinat Irina cu Alexandru, ai început să arunci cu flori în ei, cu alea... Eşti vai morţii tăi! Cum îi vezi pe unii fericiţi, nu ştii cum să faci, nu mai poţi, te roade. Cum îl vezi că are unu’ ceva, nu mai poţi, te roade. Ar trebui toţi să fie distruşi şi retardaţi ca tine.
Adrian: Asta este părerea ta proastă, bă.
Cătălin: Vine Costel, domnu’ Costel, taică-tu, care se vede că te-a terminat, deci din punct de vedere psihic, când l-ai văzut, ai înnebunit. Da, Cătălin se dă că le ştie pe toate. Şi ce făcea? Că n-a mai ieşit că a fost Mama Săptămânii, nu ştiu... Îşi dădea cu părerea cum ştia el. Mamă, ce aberaţii, că e zeiţă, îmi citeşte aia gândurile. O familie de oameni proşti şi terminaţi. Ce să le faci? Eu am înţeles acuma de ce eşti tu aşa, da nu e vina mea. Eu sunt ăla deşteptu’ care mă dau că le ştiu şi el: E o zeiţă, citeşte gândurile. Ai dracu’, terminaţii dracu’, proştii dracu’, nenorociţii dracu’!"


Mai mult, aşa cum se poate observa din fragmentul redat mai sus, secvenţe precum: „Cătălin: Distrusu’ dracu’ ce eşti! Prostu’ dracu’! Domn’ Costel e prost. O familie de aberanţi! Gunoaiele societăţii. Eşti prost şi tu, şi familia ta şi cine vrei tu! Bă, nu m-atinge pe mine!” au fost prezentate ca „promo” al înregistrării ce urma să fie difuzată, secvenţe considerate a fi „relevante” şi de natură să atragă atenţia telespectatorilor, fără a fi luate în calcul şi consecinţele asupra dezvoltării minorilor.

În scopul asigurării protecţiei acestora, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. În acest sens, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu şi-a respectat obligaţia de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi de cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, precum şi genul sau temele producţiilor audiovizuale.

Având în vedere nevoia de protecţie şi îngrijire specială a publicului minor, care, în lipsa unei maturităţi fizice şi intelectuale, precum şi din cauza discernământului redus, au tendinţa de a copia în mod voluntar şi de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor, Consiliul consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a minorilor.

Consiliul a constatat că un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunilor respective nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

De asemenea, Consiliul consideră că este gravă atitudinea radiodifuzorului, care, deşi cunoştea conţinutul materialelor audiovizuale înregistrate, le-a difuzat totuşi în intervale orare în care copiii au acces la vizionarea acestor programe.

Având în vedere efectele pe care aceste emisiuni le pot avea asupra copiilor, ţinând cont de numărul mare de reclamaţii, precum şi de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat pentru încălcarea aceloraşi dispoziţii privind protecţia minorilor, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de10.000 de lei.

Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.