joi, 3 mai 2018

Internetul față cu represaliile inșilor în uniformă


Internetul față cu represaliile inșilor în uniformă
Active Watch a lansat azi anualul raport Freex, Libertatea presei în România. În lipsa unor cazuri de ziarișți cu sânge în ei din județul Mureș, singurele mențiuni legate de Mureș sunt pe obsesii maghiaro-române obișnuite. Și apar cazuri legate de măsuri represive luate de autorități pentru exprimare pe internet. Valabil și în cazul subsemnatului, care nu dă și el  bani publici poliției locale, ca să joace 12 clase fotbal sau să se joace de-a tabere de pictură ale vulturului albastru Bretfelean din banii bugetului local și nici nu dă  bani pentru reparat mașini poliție (26.000 lei) sau câte 700 de litri de combustibil, cu speranța de protecție din partea uniformelor plătite deja din banii publici! Zecile de mii de lei încasate de poliții au fost semnalate la DNA Târgu-Mureș, așteptăm confirmarea.

Amenzi pentru exprimarea online
În 2017 și la începutul anului 2018, organele de ordine publică au continuat să emită citații sau să aplice amenzi celor care fac publice pe rețelele de socializare critici legate de neregulile sau practicile suspecte ale autorităților publice, sancționând cetățenii pentru lezarea demnității instituțiilor publice sau lucrătorilor acestora. Aceste critici sunt uneori formulate într-un limbaj informal sau suburban. Numărul acestor cazuri a crescut comparativ cu anii precedenți și reprezintă o tendință îngrijorătoare. Într-o bună parte a situațiilor identificate de ActiveWatch, organele de ordine publică au făcut apel la decizia formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție conform căreia pagina personală de Facebook a unei persoane reprezintă spațiu public, precum și la legea ordinii publice, care conține formulări vagi, ce permit interpretări abuzive.
În februarie 2017, șapte gorjeni au fost chemați de Poliția Târgu Jiu la secție, pentru a fi amendați, pe motiv că ar fi lezat imaginea Poliției, după ce unul dintre ei a publicat pe Facebook o înregistrare cu o mașină de poliție care făcea slalom în trafic, iar ceilalți au comentat la filmuleț . Reprezentanții Poliției, care au susținut că a fost vorba de o intervenție de urgență a unui echipaj, i-au cerut inițial celui care filmase să șteargă postarea din spațiul public, ceea ce el a și făcut. Ulterior, persoanele chemate la secție au primit amenzi în care era invocată Legea nr. 61/1991, privind sancționarea unor încălcări ale normelor de conviețuire socială, ale ordinii și liniștii publice.
În aprilie 2017, timișoreanul Corneliu Vaida a fost amendat cu 900 de lei de Poliția Locală pentru postările sale repetate în care critica această instituție, unele dintre ele conținând exprimări jignitoare . Corneliu Vaida a contestat amenda primită de la autorități și a continuat să facă publice pe Facebook exemple de proastă practică sau încălcări (minore) ale legii comise de polițiștii locali din Timișoara.
Un bistrițean a fost amendat de poliție cu 200 de lei în aprilie 2017 din cauza unei postări în care acesta critica membri ai filialei locale a PSD pentru organizarea unei petreceri cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, despre care susținea că ar fi fost organizată din bani publici . Poliția a fost sesizată chiar de deputatul şi vicepreşedintele PSD Bistriţa-Năsăud Daniel Suciu: „Eu am depus plângerea, în numele unor colegi de-ai mei, pentru că sunt vicepreşedinte. Au venit cel puţin 10 persoane care au auzit şi au citit şi care au spus: noi am plătit, cum adică ne-am dus noi nevestele pe bani publici? Nu are sens să discutăm de injurii. Noi am făcut o sesizare oficială şi ne-am asumat-o. Ne-am simţit jigniţi în ultimul hal, fără niciun temei“ . În procesul verbal de constatare a contravenției, poliția a notat că cetățeanul „a postat pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj public prin care a adresat expresii și cuvinte jignitoare la adresa mai multor persoane din cadrul formațiunii politice PSD BN participante la o petrecere organizată în data de 11.03.2017, producând indignarea cetățenilor” .
Cristian Mihai Dide a primit din partea Jandarmeriei Române o amendă de 900 de lei pentru o postare în care erau folosite cuvinte jignitoare la adresa jandarmilor care au asigurat paza lui Liviu Dragnea cu ocazia audierii acestuia la sediul DNA în data de 21 noiembrie 2017. În procesul verbal de sancționare, amenda este motivată prin faptul că, din cauza celor spuse, cetățeanul ar fi „lezat demnitatea și onoarea Jandarmeriei Române” .
În martie 2018, realizatorul TV Mircea Badea a fost citat să se prezinte la sediul Serviciului de Ordine Publică Sector 3 ca să dea explicații pentru o serie de postări pe Facebook acuzate că ar fi „defăimătoare către instituția poliției, ce conțineau și cuvinte jignitoare la adresa politiștilor” . Realizatorul TV își exprimase anterior nemulțumirea pentru modul în care polițiștii trataseră ancheta referitoare la un polițist acuzat de pedofilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.