vineri, 4 mai 2018

Târgumureșeni în raportul ActiveWatch


Târgumureșeni în raportul ActiveWatch

Prefectul de Mureș, în război cu steagurile secuiești
Și anul acesta, în Târgu Mureș a continuat războiul steagurilor și al simbolurilor maghiare. Conform unui buletin informativ emis de către Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat/ Organizația de Apărare a Drepturilor Omului „Mikó Imre” , Prefectul județului Mureș, Lucian Goga, a emis mai multe somații în vederea îndepărtării unor însemne maghiare (steagul secuiesc și steagul maghiar) pe numele unor entități private, cum ar fi sedii de partide politice, parohii etc. Parohia reformată din Ghindari, una din instituțiile somate de prefect a declarat că nu va da curs somației, întrucât simbolul se află pe proprietatea privată a bisericii. De asemenea, conform aceluiași buletin informativ, prefectul a decis să ignore o decizie a Curții de Apel Târgu Mureș prin care s-a statuat că arborarea steagurilor maghiar și secuiesc pe sediul UDMR din localitatea Târgu Mureș nu încalcă legea. 
Prefectul de Mureș în război cu plăcuțele bilingve
Un reprezentant al Partidului Oamenilor Liberi a arătat într-o postare pe Facebook că Instituția Prefectului Județului Mureș a contestat printr-o adresă internă legalitatea unei hotărâri emise de Consiliul Local Târgu Mureș prin care se decidea instalarea de plăcuțe bilingve în școlile din oraș, în care învață și copii români și copii care aparțin minorității maghiare. Conform adresei în cauză, Consiliul Local și-ar fi încălcat atribuțiile în condițiile în care inscripțiile bilingve sunt reglementate doar de Legea administrației publice locale, iar ele pot fi instalate doar în exteriorul clădirilor de interes public, nu și în interiorul lor. Adresa emisă de Prefectură este cu atât mai surprinzătoare, cu cât deciziile Consiliului Local veneau în urma unor Hotărâri  ale Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care au statuat faptul că neinscripționarea bilingvă a școlilor în care învață și elevi de etnie maghiară este un act de discriminare directă. În legătură cu aceste decizii, Prefectura s-a apărat arătând că sancțiunea a fost dictată instituțiilor de învățământ, nu Consiliului Local .

Primăria Târgu Mureș a făcut plângeri la Poliție pentru „adresarea de cuvinte jignitoare”
În iulie 2017, Primăria Târgu Mureș a făcut plângeri la Poliție, în care reclama folosirea de „cuvinte jignitoare” la adresa unor angajați din primărie. Afirmațiile ar fi fost vehiculate în spațiul public de bloggerul local Florentin Deac, fost jurnalist, și de președintele Partidului Oamenilor Liberi din Târgu Mureș, Dan Masca.
În urma acestor plângeri, bloggerul Florentin Deac a fost amendat de Poliție cu 200 de lei, pe motiv că l-a jignit pe consilierul pentru Primărie Claudiu Maior, declarat de două ori incompatibil de către ANI , iar Dan Masca a primit avertisment și a fost chemat la Poliție pentru audieri după plângerea făcută împotriva sa de Primărie pentru „adresarea de cuvinte jicnitoare” (sic!) .
Florentin Deac și Dan Masca au contestat plângerile.

Liviu Man, Dan Pârcălab, Aurelian Grama, grupul local de presă Gazeta
În decembrie 2017, Curtea de Apel Galați i-a achitat pe inculpații din dosarul Gazeta, trimiși în judecată de DIICOT în 2007. După aproape 11 ani de procese, într-un dosar cu un traseu sinous, care a fost inclusiv retrimis procurorilor pentru refacerea rechizitoriului, Curtea de Apel Galați i-a achitat pe Liviu Aurel Man, Călin Dan Pârcălab, Aurelian Grama, Ioan Oţel, Dorel Alexandru Vidican, Adrian Avarvarei, Aurel Mureşan, Memoranda Suppllexa Solomon (fostă Onac) şi Anca Elena Vodă (fostă Cocuţ) pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj în formă continuată, asociere în vederea constituirii unui grup infracţional şi spălare de bani . Hotărârea este definitivă. Anterior, în 2016, Tribunalul Brăila îi achitase pe o parte dintre cei inculpați, dar dispusese sentințe cu închisoarea, cu suspendare, pentru Liviu Aurel Man, Călin Dan Pârcălab, Aurelian Grama, Ioan Oţel, Dorel Alexandru Vidican, Adrian Avarvarei, Aurel Mureşan .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.