miercuri, 5 decembrie 2018

Msnews, foarte buni din nou pe subiectul presă cumpărată pe bani publici prin primăria etnică, pentru imaginea inculpaților români. Numai în orașul cu pomeni etnice, Târgu-Mureș!


Msnews, foarte buni din nou pe subiectul presă cumpărată pe bani publici  prin primăria etnică, pentru imaginea inculpaților români. Numai în orașul cu pomeni etnice, Târgu-Mureș!
Cum cei care scriu  de escroci sunt dați afară, iar foști comuniști și actuali capitaliști de presă sunt cumpărați cu publicitate, diplome ale orașului, chermeze, chirii de 2 lei și alte facilități publicistice ale orașului, doar presa electronică poate descoperi escrocheriile pe bani publici.

DNA, cum se cheamă folosirea unor intermediari ai casei la stors banul public care ajunge la presă fără licitații, doar pe bani acceptați de la intermediarii români?! Se întorc și banii de la intermediari la ăia cu pomană și cu imagine electorală pe banii târgumureșenilor? Pentru că așa se câștigă alegerile, cu informări de presă ale  agramaților bilingvi și angajaților de pe la antene, cu manipulări pe bani publici, plus obișnuitele articole nesemnate sau semnate cu pseudonim, duhoare SRI, de la actuali sau foști manipulatori etnici. Iar unii sunt atât de proști încât decontează la inșii cu publicitatea pe bani publici și publicitatea din campania lor electorală, după modelul avocaților deja plătiți din bani publici și care pot presta pro bono pentru inculpații români care i-au aranjat financiar!
MSNEWS.RO zicere:
În paralel cu primarul Florea, Operațiunea “Cumpărarea presei” a fost desăvârșită, la fel de public, de președintele forului deliberativ al administrației județene, Péter Ferenc (UDMR, foto stânga), și de componenții Consiliului Județean Mureș, care, prin aceeași strategie, au virat în conturile presei locale sume importante din banii publici.



În 2017, a oferit punctelor media locale (cotidienelor Cuvântul liber, Zi de zi și Nepujsag și postului tv Antena 1 Târgu Mureș) suma de 454.614,57 de lei + TVA (peste 100.000 de euro), iar în 2018, a oferit punctelor media locale (celor trei cotidiene – Cuvântul liber, Zi de zi și Nepujsag – și postului tv de limbă maghiară Erdely TV), contracte care au însumat 321.464 de lei.



Precizare, strategia a început înaintea mandatului lui Péter Ferenc, acesta doar a preluat o cutumă comodă, care a asigurat mereu liniștea și lauda eternă și necondiționată – de pildă, în 2014, CJ Mureș, când instituția era condusă de liberalul Ciprian Dobre, a livrat presei locale, în special prin firma I Media Production Co SRL, aflată în proprietatea lui Cornel Cornaciu, suma de 753.900 de lei pentru emisiuni și articole pozitive (la masa îndestulării fiind incluși și cei din presa locală scrisă).



Cum s-a cumpărat presa mureșeană



Cum s-a cumpărat presa în Mureș? Simplu. Ca o ceapă de la aprozar. În baza unei decizii a primarului Florea, admisă de Consiliul Local, se livrează, prin procedură simplificată (pentru că aici nimeni nu se mai complică, e Orașul Armoniei – de fațadă), un contract pentru “prestare de servicii de publicitate media prin intermediul mijloacelor de informare în masa, consultanță în publicitate și gestionare publicitară”.



Adică, periodic (acum la 8 luni) se dă o sumă de bani unei firme, care apoi îi distribuie presei după un algoritm clar stabilit de Florea și admis disciplinat de Consiliul Local. De la acea firmă, banii sunt împărțiți, nu pe criterii de performanță, ci pe principiul comunist, pe criterii de apartenență (adică sumă fixă pentru știri în funcție de unde erau livrate: ziar, radio, sau tv).



Plăcile turnante



Până în urmă cu un an, banii erau dirijați prin firmele lui Marius Cristian Cătană, SC Info Statistics SRL și apoi SC Marketing SRL (firma care a deținut și cea care deține, din noiembrie 2017, licența pentru Știi TV, post folosit pentru crearea unei imagini pozitive a cuplulului de aur din comedia administrativă târgumureșeană, Dorin Florea & Claudiu Maior).



Conform documentelor oficiale ale unor instituții publice, pe care le deținem, prin firma lui Cătană se sifonau din bugetul orașului sume cuprinse între 1,5 și 1,9 milioane de lei anual, exclusiv pentru plata presei mureșene. Deși exista acest contract generalizat de publicitate/promovare, se dădeau și alți bani pentru același serviciu. Vă ofer doar un exemplu: în 2015 (an preelectoral), firma lui Cătană (Marketing Media) a încasat alți 130.000 de lei pentru informare și publicitate pentru diverse proiecte ale Primăriei. Repet, în contextul existenței unui contract pentru informare și publicitate de 1,9 milioane de lei.



Aproape toate punctele mass-media au intrat în cartelul preaslăvirii administrației publice locale și, veți vedea, județene. Articolele critice au dispărut, scriptic, auditiv, vizual, totul era frumos, perfect, grija nețărmurită se desprindea din presa mureșeană ca țiglele unui acoperiș greu încercat de furtunile de până atunci. Concordie deplină.



Începând din acest an, placa turnantă a sifonării banilor publici pentru cumpărarea tăcerii presei locale și a laudelor plătitorilor a fost schimbată. Firmele lui Cătană au fost îndepărtate pentru a fi îndestulate de Primăria Tîrgu Mureș prin contracte de realizare de diverse studii (multe), iar pe post de împărțitor a fost avansat Cornel Cornaciu, detinatorul I Media Production Co SRL, firma care administrează Antena 1 Târgu Mureș.



Cât costă prostituția informațională



Primul contract dintre Primăria Târgu Mureș și sereleul lui Cornaciu, I Media Production Co, a fost semnat în februarie 2018, pentru 8 luni, și a fost în valoare de 722.689,07 lei + TVA. Această sumă s-a distribuit în felul următor: presa scrisă 205,70 lei + TVA/u.m., presa vizuală (TV): 15.940 lei + TVA/u.m., presa audio:1.914 lei + TVA/u.m., concepție 0 lei.



Observați, concepția nu contează, aceasta fiind oricum impusă: laude la adresa administratorilor publici. Așa a ajuns jurnalistul mureșeană să consemneze ca pinguinul că Maior (foto dreapta) a dat o masă (din banii orașului) bătrânilor, că Florea i-a certat pe cei de la UMFST, că, uite, ce frumos se fac concerte gratuite de Primărie, sifonându-se anual 1 milion de euro și altele din același registru. Serviciul nostru de monitorizare nu a cuantificat nici măcar un articol critic la adresa plătitorilor contractelor, ca și cum orașul și județul sunt administrate perfect. Acțiunea de lobotomizare publică a avut efect. Totul e roz.



La acel moment, acțiunea de cumpărare a presei locale a fost sesizată public, dar în pofida acestui fapt, pe principiul „Câinii latră, caravana trece”, în scurt timp subiectul a ieșit din atenția publicului. Asta a declanșat partea a doua a operațiunii: s-a majorat suma furnizată presei locale pentru cumpărarea liniștii și a laudelor publice.



În 26 noiembrie 2018, șefii administrației publice locale din Târgu Mureș au intrat, ca tot contribuabilul, în febra cumpărăturilor de sărbători. În coș a fost așezată, din nou, și mass-media locală. Pentru alte opt luni de slavă și mimare a reducerii până la absurd a spiritului de observație, firmele locale vor încasa mai mult cu 140.000 de lei decât în precedentele opt luni.



Noul contract îi dă posibilitatea lui Cornaciu să împartă, prin aceeași firmă, I Media Production Co, tot pentru 8 luni, 860.975,63 de lei din banii orașului. Adică, o medie de 107.621,95 lei/lună, echivalentul a 23.095 euro. De asemenea, noul contract a modificat și tarifele plătite instituțiilor mass-media pentru găzduirea laudelor: presa scrisă va primi mai puțin, 165,70 lei + TVA/u.m.; iar radiourile și televiziunile mai mult (TV-urile: 17.500 de lei + TVA/u.m.; radiourile: 2510 lei + TVA/u.m.).



La aceste sume, mai adăugați cotizația CJ Mureș, dar și banii plătiți în afara acestor contracte pentru același lucru: publicitate (strategia, am exemplificat-o în această scriere cu cazul concret al anului 2015).



Doar o paranteză: tot aici puteți include și furnizarea banilor pentru firma care înregistrează video ședințele publice ale Consiliului Local Târgu Mureș. Firma se numește BCD Video Sound, e un sereleu înregistrat în Sântana de Mureș, controlat de Bogdan Manoilă, care doar în acest an a încasat o medie lunară de aproximativ 10.000 de lei (adică peste 2.150 de euro) de la Primăria Târgu Mureș, pe facturi lunare, pentru servicii de realizare și difuzare livestream a ședințelor ordinare, dar și producția unor spoturi și servicii de închiriere a sistemului audio-video.



Fără a contabiliza banii de la CJ Mureș și alte instituții publice din județ cotizante la fondul tăcerii presei locale, conchid: Primăria Târgu Mureș oferă lunar presei locale peste 25.000 de euro. Atât putem dovedi (acum) cu acte oficiale – n-am făcut efortul aflării sumei exacte, pentru că subiectul nu e suma, ci fapta. Estimarea personală este că suma lunară oferită de instituțiile publice din județ factorilor editoriali decizionali din Mureș este de 200.000 de euro.



… și totul e roz, deși curând va ninge. E și liniște, de altfel. Nici ciorile de semănătoare, vă spuneam, nu mai croncăne. Îl așteaptă, disciplinate, pe vecinul care le recompensează cu un rest de pâine, iar apoi îi mulțumesc, înfulecând în tăcere…



Cătălin VISCHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.