miercuri, 7 ianuarie 2015

Reghinenii sprijină Sebeșul afectat de formaldehidă



Reghinenii sprijină Sebeșul afectat de formaldehidă

Duminica, 11 ianuarie, locuitorii Mun. Sebes,  Aiud, Cugir, Lancram vor demonstra impotriva deciziei Agentiei Pentru Protectia Mediului Alba de emitere a unei Autorizatii Integrate de Mediu pentru linia de producere a Formaldehidei pe platforma industriala a societatii Kronospan. Aceasta autorizatie permite exploatarea noi  linii de producere a Formaldehidei  cu o capacitate de 60 000 tone/an, linie ce va inlocui vechea instalatie ce producea 30 000 tone/an.
De mentionat este faptul ca Formaldehida se produce in momentul de fata in trei locatii pe teritoriul Romaniei (Victoria, Sebes si Radauti) si dintre acestea doar Sebesul iese in evidenta cu faptul ca productia de Formaldehida are loc in mijlocul comunitatii, direct in perimetrul orasului Sebes.
Productia de Formaldehida  a fost pornita in anul 1991 la Sebes. Desi studiul efectuat de DSP Mures pentru anul 2008, ridica jud Alba la cote alarmante in cea ce priveste numarul noilor cazuri de cancer si decese ,  situand jud. Alba pe primul loc in Romania, nimeni (si aici ne referim la autoritatiile abilitate cu protectia mediului) nu reduce cauzele vinovate ale acestui fenomen.
Exemplu este si incidentul din 15-16 decembrie 2014 cand aerul din Sebes a fost poluat cu Formaldehida, in practica panourile de monitorizare ale calitatii aerului au atins cotele maxime (conform relatariilor locuitoriilor din Sebes si pozelor publicate pe Facebook ce certifica acest lucru), in plus din cele relatate de acesti cetateni pe forumul de discutii Facebook (https://www.facebook.com/groups/386060778237004/) reiese ca mai multi parinti si-au dus copii la spital  pentru cea ce medicii au diagnosticat ca “laringita acuta” o iritatie puternica a laringelui ca urmare a poluarii cu Formaldehida.
Initiativa Civica Reghin sustine si participa la aceasta demonstratie nu numai in semn de solidaritate cu comunitatea orasului Sebes , dar si din dorinta de a atrage inca o data atentia asupra faptului ca la Reghin se doreste realizarea unei platforme de producere a Formaldehidei cu o capacitate mult mai mare ca cea de la Sebes (100 000 tone/an)  o instalatie ce recent a primit Acordul de Mediu si este la faza de emitere a Autorizatiei de Construire. O instalatie ce va modifica ireversibil viata locuitoriilor din orasul Reghin si zonele limitrofe ale vaiilor Gurghiu si Mures, o instalatie ce va functiona ca un izvor inepuizabil de boli pentru generatiile viitoare.

Cu deosebita consideratie,
Fagarasan Iulius
ONG- Initiativa Civica Reghin
B-dul Unirii Bl 57 ap 11
Reghin jud Mures
Romania

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.