joi, 22 ianuarie 2015

Șah pe banii fraierilor târgumureșeni. Dați 5 lei pe oră la șmecheri?

  Șah pe banii fraierilor târgumureșeni. Dați 5 lei pe oră la șmecheri?
În Târgu-Mureș s-au cerut bani pentru șah! Șah, materie opțională, în caz că nu ați realizat, predată de un ins care nu trebuie să aibă grad didactic, ci să fie înregistrat la federația de șah! Bandiții din școlile târgumureșene au mirosit afacerea și au cerut deja câte 5 lei elevilor! Someșene, ce spui de asta?!
 
ORDIN privind recrutarea şi selecţia cadrelor didactice pentru predarea disciplinei opţionale „Educaţie prin şah” în învăţământul preuniversitar  
În baza prevederilor art. 247, art. 248, art. 252 alin. (1) şi (2), art. 254 alin. (1), (3), alin. (8) lit. b), alin. (81), (91), (16), (191) (2541) alin. (1) şi (2), art. 262 alin. (1)-(3), art. 263 alin. (1), (2) şi (9) şi art. 284 alin. (4) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare;
În conformitate cu prevederile Protocolului de colaborare privind derularea Programului naţional „Educaţie prin şah în învăţământul preuniversitar” dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Federaţia Română de Şah, înregistrat la Ministerul Educaţiei Naţionale cu nr. 9160/2014 şi la Federaţia Română de Şah cu nr. 300/2014;
În temeiul Hotărârii Guvernului nr. 185/2013 privind organizarea și funcționarea Ministerului Educației Naționale cu modificările și completările ulterioare, 
MINISTRUL EDUCAŢIEI NAŢIONALE emite prezentul ordin: 
Art. 1. – (1) Începând cu anul şcolar 2014-2015, în învăţământul preuniversitar, disciplina opţională „Educaţie prin şah”, conform Programei aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3249/2014, poate fi predată atât de cadre didactice calificate, antrenori şi profesori-antrenori cu specializarea „Şah”, cât şi de cadre didactice asociate selectate dintre sportivii şi antrenorii legitimaţi ai Federaţiei Române de Şah.
(2) Orele de „Educaţie prin şah” se normează în fiecare judeţ/municipiul Bucureşti cu încadrarea în numărul maxim de posturi pentru învăţământul preuniversitar de stat aprobat la nivelul inspectoratului şcolar.
Art. 2. –  La ocuparea catedrelor vacante complete şi incomplete constituite din ore de „Educaţie prin şah”, normate în condiţiile art. 1 alin. (2), au prioritate cadrele didactice calificate, antrenori şi profesori-antrenori, cu specializarea „Şah”.   
Art. 3. –  (1) Cadrele didactice calificate titulare în învăţământul preuniversitar, antrenori şi profesori-antrenori, cu specializarea „Şah”, pot preda disciplina opţională „Educaţie prin şah” fiind inclusă în norma didactică de predare-învăţare-evaluare de bază a acestora, în completarea normei didactice de predare-învăţare-evaluare, prin detaşare în interesul învăţământului pentru restrângere nesoluţionată, prin detaşare în interesul învăţământului sau la cerere, precum şi în regim de plata cu ora.
(2) Cadrele didactice calificate, antrenori şi profesori-antrenori, cu specializarea „Şah”, care nu sunt titulare în învăţământul preuniversitar, pot fi angajate pe perioadă determinată, în baza rezultatelor obţinute la concursurile de titularizare în învăţământul preuniversitar, la concursurile organizate de inspectoratele şcolare la nivel judeţean/la nivelul municipiului Bucureşti sau în regim de plata cu ora, conform Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar, precum şi la concursurile organizate de unităţile de învăţământ pe parcursul anului şcolar, conform Metodologiei în vigoare aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
2 
(3) Prin excepţie, în învăţământul primar şi gimnazial, norma didactică de predare-învăţareevaluare pentru cadrele didactice titulare cu specializarea „Şah”, pentru cadrele didactice titulare detaşate cu specializarea „Şah”, precum şi pentru cadrele didactice calificate cu specializarea „Şah” angajate pe perioadă determinată care predau disciplina opţională „Educaţie prin şah” poate fi constituită şi în condiţiile art. 263 alin. (9) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare. 
Art. 4. –  (1) În lipsa cadrelor didactice calificate cu specializarea „Şah”, orele de „Educaţie prin şah” se atribuie în regim de plata cu ora, în ordine, astfel: a) sportivilor şi antrenorilor legitimaţi ai Federaţiei Române de Şah având cel puţin categoria a II-a de clasificare sportivă, care au statut de cadre didactice în învăţământul preuniversitar şi care apar în lista CIV a federaţiei, cu aprobarea Federaţiei Române de Şah (CIV = coeficient intern valoric atribuit de Federaţia Română de Şah); b) sportivilor şi antrenorilor legitimaţi ai Federaţiei Române de Şah având cel puţin categoria I de clasificare sportivă, care nu au statut de cadre didactice în învăţământul preuniversitar şi care apar în lista CIV a federaţiei, cu aprobarea Federaţiei Române de Şah. 
(2) Angajarea în regim de plata cu ora a cadrelor didactice asociate selectate dintre sportivii şi antrenorii legitimaţi ai Federaţiei Române de Şah, în condiţiile alin. (1) se realizează la nivelul unităţilor de învăţământ în baza prezentării unui curriculum vitae şi susţinerii unui interviu.
Art. 5. –  Direcția Generală Management, Resurse Umane și Rețea Școlară Națională şi Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii din cadrul Ministerului Educației Naționale, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ preuniversitar duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 6.    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.             
REMUS PRICOPIE 
   MINISTRU


Afacerea șah în școli, opțional, pentru a îi învăța pe elevi cum să câștige și să piardă în mod elegant!Afacerea șah în școli, opțional, pentru a îi învăța pe elevi cum să câștige și să piardă în mod elegant!
În an electoral, abramburiții din Ministerul Educației, fost al Învățământului, au pus la cale afacerea șah în școli. Este suficient să urmăriți cum se specifică că se vor folosi proiectoare și softuri specializate pentru șah, pentru că o oră, fie ea și opțională, nu se poate desfășura fără niscaiva achiziții care se vor dovedi, probabil, ale firmelor lui Ghiță! E interesant și motivarea, de ce șah! Ce scriu proștii care au grijă de proștii din școli?!Șahul crește coeficientul de inteligență, oferă provocări elevilor supradotați(sic), îi captivează în egală măsură pe băieți și pe fete, îi învață pe elevi cum să câștige și să piardă elegant, elevii se atașează mai mult de școală! Nu e glumă, astea sunt motive pentru care șahul trebuie introdus în școală! Iar dacă mai adunăm afacerile cu orele care nu pot fi ținute de orice terchea - berchea care joacă șah, ci de un profesor adevărat, care cunoaște șahul, pentru că orele se desfășoară în școli, cei care predau trebuie să aibă studii superioare și calificare de psihologie școlară, altfel nefiind vorba de o materie școlară și ei răspund de siguranța copiilor și la rândul lor trebuie verificați pentru a nu abuza în orice fel de copii.

5 comentarii:

 1. Am uitat sa mentionez: din cate stiu, la Targu Mures exista o miscare sahista frumoasa. Ati luat legatura cu antrenorii si cu sahistii din Targu Mures, sa le cereti o parere, inainte sa publicati incalcitura asta, din care nu se prea intelege ce vreti si ce va doare? Eu zic ca niste interviuri cu ei ar fi interesante. Sau dumneavoastra, ca jurnalist din Targu Mures (de acolo am inteles ca sunteti) nici macar nu-i cunoasteti?
  O ultima intrebare: comentariile noastre mai si apar pe blog sau intra doar in arhiva dumneavoastra personala? Multumesc. Zamfir Moldovan / Timisoara

  RăspundețiȘtergere
 2. TEXT CORECTAT (s-au strecurat niste greseli de tastatura)

  Nu vad de ce ar fi fraier cineva sa dea 5 lei pe oră, ca să invete sah. Va rog sa fiti mai clar in ceea ce afirmati. Va referiti cumva la faptul ca aceste ore optionale ar trebui platite de catre scoala? In acest caz, nu este o mare afacere pentru cel care ar preda o astfel de optionala. Va castiga vreo 10 lei pe ora si, credeti-ma, uzura este uriasa atunci lucrezi cu copii incepatori. Daca va inchipuiti ca puteti strange 80 de lei pe zi predand sah, ca si cum ati lucra la strung, atunci va inselati de doua ori. Una, pentru ca nici o scoala n-o sa va dea 8 ore de sah sa le predati la foc automat, in aceeasi zi, in acelasi loc. A doua, chiar mi-as dori ca cineva sa va dea dumneavoastra personal cele 8 ore zilnic de predat sah la incepatori. Nu veti rezista nici 3 luni. Dupa cateva saptamani o sa ajungeti sa vorbiti singur, dand aiurea din maini pe strada. Eu predau sah de aproape 20 de ani si va asigur ca este o meserie foarte grea, in care nu rezisti daca nu pui suflet si in care trebuie sa stai noptile sa inveti mereu si pe langa asta sa completezi tot felul de referate, planificari si rapoarte. Nu ai liniste nici dupa ce ajungi acasa. Nici ziua, nici noaptea. Asa ca, va rog, nu mai vorbiti de rau pe cei care se inhama sa predea sah. Probabil ca dumneavoastra n-ati predat niciodata si ma indoiesc ca aveti vreo tangenta cu sportul mintii. Judecand dupa exprimarea incalcita din articol si dupa modul ieftin in care puneti problema, ma intreb daca aveti tangenta si cu jurnalismul adevarat. Criticati guvernarea, ca motive se gasesc destule, dar lasati in pace sahistiii! Ce rau v-au facut dumneavoastra?! Primii pasi prin care se introduce sahul in scoli in Romania pot fi ei nesiguri, metodologia poate fi imperfecta, dar sunt niste pasi inainte. Noi, ca tara, am ramas in urma si in ceea ce priveste prezenta sahului in scoli, nu pentru ca n-am avea sahisti de talent si antrenori capabili, ci pentru ca guvernele noastre au fost prea ocupate sa fure. In China exista sahul in scoala de mai multi ani, in Armenia se preda la clasele II, III si IV, iar o gramada de tari au si... Academie de Sah! Ordinul Ministrului Educatiei, 5078 din 8 decembrie 2014, despre care faceti vorbire, are si scapari, e adevarat. Un exemplu: sotia mea e cadru universitar, are categoria a II-a la sah, are carnet de instructor de la Directia Sporturilor (din pacate, in prezent astfel de carnete nu se mai dau) si se ocupa de copiii de la sah din 2008 incoace. A lucrat 5 ani ca voluntar, alaturi de mine si abia de un an are ore platite la cluburi de sah. Face o treaba exceptionala in aceasta activitate, dar daca n-ar avea deja carnetul de instructor n-ar putea preda conform acestui Ordin, pentru ca ea nu are decat categoria a II-a si este cadru didactic universitar, nu preuniversitar. Eu cred ca strategia ideala ar fi, intr-adevar, atragerea cadrelor didactice spre cursuri de sah, iar aceste cadre sa predea sahul, asistate de catre sahisti cu experienta, care sa fie platiti pentru activitatea de colaborare cu cadrele didactice. Dar... nah! Nu s-a terminat inca Mileniul III... mai este timp! Va doresc o zi buna... si sentimente mai bune. Zamfir Moldovan / antrenor maestru
  P.S. - Am inteles, comentariul apare dupa ce-l vedeti.

  RăspundețiȘtergere
 3. NICI EU NU AM FOST DESTUL DE CLAR:

  Nu vad de ce s-ar numi ”fraier” cineva care da 5 lei pe oră, ca să invete sah.
  ”Sah” si ”fraier” - e o alaturare ciudata de termeni, dupa umila mea parere...

  RăspundețiȘtergere
 4. Domnul meu, bună ziua! Avem o materie opțională, desfășurată în școală, cu oameni care nu sunt cadre didactice, în marea majoritate, ci atestati intr-un sport. Adică, vă lăsați copiii pe mâna oricui, fără grad didactic și care nu știe psihologie, pedagogie școlară ș.a.m.d.. Șahul se poate învăța opțional și acasă,în Cișmigiu, există aplicații pe PC, telefon, iPOD, nu e obligatoriu că se învață la școală, problema mare e că se plătește de către părinți, ca și cum nu e o materie școlară, ci un serviciu la cerere! Vă garantez că dacă trimit la minister se face anchetă, banii strânși fără chitanțe nu ii plac statului român care vede evaziune. Eu sunt pentru șah, am învățat să joc văzând doi unchi care jucau, dar nu mi se pare normal să inventăm materii școlare peste noapte pentru a mai da unor cadre scolare sau nu bani din buzunarele parintilor. Exista interese si de cumparare de soft si de... videoproiectoare, va invit sa cautati acolo unde se mentioneaza, nu am timp acum. Multumesc pentru opinie, va mai astept!

  RăspundețiȘtergere
 5. trec peste obrazniciile cu tangenta cu jurnalismul adevarat si cu sportul mintii, poate erati obosit dupa sah:)

  RăspundețiȘtergere