sâmbătă, 6 decembrie 2014

Documentare de calitate pe online, la Radio România Cultural!



Documentare de calitate pe online, la Radio România Cultural!
Prietenii de la One World România ne-au informat de existența unor documentare pe siteul Radio România Cultural, un program video care marchează 25 de ani de la Revoluție.

O săptămână de documentare One World Romania, online, la radioromaniacultural.ro

În perioada 8-12 decembrie, de la ora 22,00, cinci filme documentare One World Romania vor fi difuzate online, pe www.radioromaniacultural.ro.  Inițiativa face parte din proiectul "Baricada Culturală", un program video online oferit de Radio România Cultural, în lunile noiembrie și decembrie, pentru a marca trecerea unui sfert de veac de la revoluție.

Luni, 8, decembrie, publicul prezent pe site-ulwww.radioromaniacultural.ro va putea viziona Perestroika mea, un documentar american din anul 2010, în regia lui Robin Hessman. În acest film, premiat la multiple festivaluri internaționale de profil, cinci foști colegi de școală din ultima generație de copii sovietici își spun poveștile fericite ale copilăriei ocrotite de Partidul Comunist. Biografiile lor adună mărturii despre o generație istorică aflată între două epoci.
Marți, 9 decembrie, Radio România Cultural și One World România proiectează, de la ora 22,00, pe www.radioromaniacultural.ro, documentarul româno-francez După tăcere, regizat de Vanina Vignal. Filmul spune povestea Ioanei Abur, privind adolescența trăită în perioada comunistă. Amintiri în care domină tăcerea, frica și lucrurile îndelung nespuse. Documentarul va insista pe ideea că, după 25 de ani de post-comunism, nu e suficient să omori dictatorul ca să omori dictatura.
Miercuri, 10 decembrie, va fi programat documentarul Anatomia unei plecări, o producție germano-română, regizată de Șerban Olivier Tătaru. În acest film, regizorul reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 1980, confruntând - după mai bine de douăzeci de ani - amintirile individuale ale membrilor familiei cu privire la țara pe care au părăsit-o.
Joi, 11 decembrie, siteul www.radioromaniacultural.ro va difuza, tot de la ora 22,00, documentarul Dacia, dragostea mea, regizat de Ștefan Constantinescu și Julio Soto. Filmul prezintă un portret comic şi degajat al evoluţiei României din perioada comunistă până în prezent, făcut prin intermediul celui mai emblematic simbol al său - automobilul Dacia.
Vineri, 12 decembrie, Radio România Cultural și One World România au programat pentru difuzare online documentarul The shovel is too small, o producție din Serbia, semnată de Romana Vujasinovic și Nemanja Babic. Rusia Sovietică l-a avut pe Alexei Stahanov ca muncitor-model, însă iugoslavul Alija Sirotanovic l-a învins. Legenda spune că, atunci când Tito s-a oferit să îi îndeplinească o dorință, Sirotanovic a cerut o lopată mai mare. Figura lui Sirotanovic a apărut pe bancnota de 20 000 de dinari emisă de 1 Mai – ziua muncii – în 1987. Peste aproximativ 25 de ani, echipa filmului roagă un număr de tineri să îl identifice pe bărbatul de pe bancnotă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.