joi, 30 iulie 2015

Bandiții PDL Mureș și din Primăria Târgu-Mureș pun presiune pe Azomureș, după ce au fost implicați în privatizare, au luat sponsorizări și s-au folosit de angajații firmei!



Bandiții PDL Mureș și din Primăria Târgu-Mureș pun presiune pe Azomureș, după ce au fost implicați în privatizare, au luat sponsorizări și s-au folosit de angajații firmei! DNA, simți?
În caz că ați uitat afacerea batal, ochită de bandiții PDL Mureș după privatizarea  făcută de Oprișcanul uns director general la combinatul vândut tot de el.  Bani europeni și târgumureșeni (milioane de euro), interesele bandiților PDL Mureș care ajung tot ei, populist, să se îngrijoreze de Azomureș! Sfânta hoție românească, tupeu al banditului de majoritar! DNA, atenție la bandiții urmăriți penal și la șantajații din CL!





Iazul batal ocupă o suprafaţă de cca. 30 ha şi este amplasat în lunca râului Mureş, pe malul drept al acestuia, la cca. 4 km în aval de municipiul Tg. Mureş, la cca. 50–60 m de albia râului, în dreptul platformei de îngrăşăminte chimice a S.C. AZOMUREŞ S.A Tg. Mureş, pe care a deservit-o.
Din punct de vedere juridic, terenul ocupat de iazul batal se află în proprietatea societăţii.
Proiectarea iazului batal de 30 ha s-a făcut în perioada 1970 – 1973, în baza proiectelor de execuţie PE 206/1972, 406/73, 501/74, 563/74, 563/1974-1 elaborate de I.P.R.A.N. în calitate de proiectant general şi de Trustul de Lucrări Speciale Bucureşti în calitate de proiectant de specialitate.
Execuţia a început în baza Autorizaţiei pentru executarea de lucrări nr. 89/15.06.1973, eliberată de Consiliul popular al Municipiului Tg. Mureş şi iazul a fost pus în funcţiune în anul 1975.

 

Iazul batal de 30 ha a fost conceput cu dublu rol: cel de bazin deschis de răcire în circuit închis a apelor calde acide provenite din procesul tehnologic de fabricare a îngrăşămintelor complexe (NPK) şi cel de stocare a suspensiilor de carbonat de calciu şi altor săruri insolubilizate ca urmare a răcirii apei. Acest ,,şlam” de săruri insolubile s-a depus în iaz într-un ritm mai rapid decât a fost prevăzut, cea mai mare parte în primii ani de funcţionare a acestuia. Regândirea şi modificarea ulterioară a unor faze ale procesului tehnologic din instalaţia de îngrăşăminte complexe NPK deservite de iaz şi exploatarea acestuia în condiţii extrem de riguroase, au permis prelungirea perioadei de funcţionare a iazului până în 31.12.2006. 


În perioada 2003 – 2004, în cadrul procesului de negociere pentru aderarea României la Uniunea Europeană, în cadrul capitolului 22 - MEDIU, societatea noastră a solicitat o perioadă de tranziţie pentru conformarea cu cerinţele legale de mediu până în anul 2015. Desigur că în toate documentele a fost inclus şi iazul batal de 30 ha, ca făcând parte integrantă din fluxul tehnologic al instalaţiei de producere a îngrăşămintelor complexe NPK. A fost acceptată perioada de tranziţie solicitată (31.12.2015) pentru întreaga platformă de producere a îngrăşămintelor chimice, cu excepţia iazului batal 

de 30 ha, care, dintr-o regretabilă eroare a autorităţilor centrale de mediu, a fost încadrat eronat ca fiind ,,depozit de deşeuri”.
Din acest motiv, printr-o hotărâre de guvern am fost obligaţi să sistăm funcţionarea acestuia la data de 31.12.2006.

În afară de iazul batal de 30 ha, societatea mai dispune de un iaz batal de 2,5 ha, pus în funcţiune în august 2004. Acesta se află pe malul stâng al râului Mureş şi a fost construit cu scopul de a reduce nivelul în iazul – batal de 30 ha, respectiv de a reduce exfiltraţiile din acesta.
Momentan, iazul batal de 2,5 ha a preluat rolul vechiului iaz, respectiv de bazin deschis de răcire în circuit închis a apelor calde acide provenite din procesul tehnologic de fabricare a îngrăşămintelor complexe.

În anul 2006 S.C. AZOMUREŞ S.A. a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş documentaţia necesară obţinerii avizului de mediu pentru încetarea funcţionării iazului batal de 30 ha, având anexat un proiect de program de conformare pentru închiderea – ecologizarea acestuia până în anul 2015.
În prezent, iazul batal de 30 ha este monitorizat post-închidere, conform legislaţiei specifice în vigoare.

Imediat după închiderea iazului batal de 30 ha, respectiv din anul 2007, societatea a solicitat oferte de ecologizare – reabilitare de la mai mult de 20 de firme din România şi din străinătate.

Ca urmare, în anul 2010, S.C. AZOMUREŞ S.A. a încheiat cu firma S.C. CAZAN IMPEX 93 S.R.L. Bucureşti (care a oferit soluţia de închidere - ecologizare agreată de specialiştii AZOMUREŞ) contractul pentru elaborarea documentaţiilor tehnice necesare pentru realizarea lucrărilor de închidere şi ecologizare a iazului batal.

Astfel, au fost elaborate studiile de teren (prospecţiuni geologice – geotehnice şi studiu hidrogeologic), studiul de fezabilitate, documentaţiile pentru obţinerea avizelor şi acordurilor necesare pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire, proiectul tehnic şi caietele de sarcini pentru execuţia lucrărilor.  
 


Tot în cursul anului 2010 Azomureş a parcurs toate etapele impuse de procedura de obţinere a acordului de mediu pentru proiectul “Lucrări de închidere şi ecologizare a iazului batal de 30 ha de la S.C. AZOMUREŞ S.A. ”  

Astfel :
Ø In data de 28.05.2010, depunerea documentaţiei la Agenţia de Protecţia Mediului a fost anunţată prin publicarea unui anunţ în cotidianul „Cuvântul Liber”
Ø  În data de 10.06.2010 a fost depus un anunţ public la Primăria Tg. Mureş, prin care se  anunţa, de asemenea, publicul interesat asupra depunerii documentaţiei la APM.
Ø În data de 29.06.2010 proiectul a fost analizat de Comisia de analiză Tehnică a Agenţiei de Protecţia Mediului în cadrul căruia s-a luat decizia ca proiectul să fie supus procedurii de evaluare a impactului.
Ø Raportul la studiul de Evaluare a impactului asupra mediului pentru acest proiect a fost depus la APM Mureş în data de 29.07.2010.
Ø Anunţul privind şedinţa de dezbatere publică a raportului de evaluare a impactului a fost publicat în cotidianul „Cuvântul Liber” din data de 25.08.2010 şi prin afişarea la sediul primăriei Tg. Mureş, la sediul Primăriei Sîncraiu de Mureş şi pe pagina de internet a societăţii noastre.
În toată această perioadă documentaţia tehnică a stat la dispoziţia celor interesaţi atât la APM Mureş cât şi la sediul societăţii noastre, precum şi pe pagina de internet a APM Mureş şi a S.C. AZOMUREŞ S.A.
Ø În data de 9 septembrie 2010, Comisia teritorială de avizare a documentaţiilor de evaluare a stării de siguranţă în exploatare a barajelor – zona Transilvania, a emis acordul de funcţionare în siguranţă în vederea realizării lucrărilor de închidere şi ecologizare a iazului batal de la  AZOMUREŞ
Ø În data de 17 septembrie 2010, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Mureş, a emis acordul de funcţionare în siguranţă în vederea realizării lucrărilor de închidere şi ecologizare a iazului batal de la  AZOMUREŞ


Ø În data de 29.10.2010 a fost emis de către Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Mureş, Avizul de gospodărire a apelor pentru realizarea lucrărilor de închidere şi ecologizare a iazului batal.  
Ø În data de 8.12.2010 a fost obţinut acordul de mediu, din partea APM Mureş, pentru proiectul de închidere şi ecologizare a iazului batal
Facem precizarea ca pentru aceste de lucrări S.C. AZOMUREŞ S.A. nu poate  beneficia de fonduri nerambursabile, întrucât fondurile destinate închiderii şi ecologizării depozitelor de deşeuri pot fi accesate numai de administraţiile publice locale.  

S.C. AZOMUREŞ S.A. a iniţiat în anul 2008 o serie de demersuri cu privire la intenţia de donaţie a iazului batal de 30 ha către Consiliul local al Municipiului Tg.Mureş demersuri care până la finele anului 2010 nu s-au concretizat, de aceea societatea noastră şi-a reiterat intenţia de donaţie către Municipiul Tîrgu Mureş a terenului în suprafaţă de 304.806mp constând din suprafaţa Iazului Batal, identificat prin CF nr. 661/I, nr. top 291/1/Mureşeni.
Conform legislatiei in vigoare, Consiliul Municipiului Tîrgu Mureş poate accesa fonduri europene  nerambursabile care ar putea acoperi pâna la 90% din valoarea lucrărilor de ecologizare a iazului batal. Facem precizarea că valoarea contabilă a terenului şi a mijloacelor fixe donate se ridică la suma de  476 .981 lei.

In prezent,  Consiliul Local al Municipiului Tîrgu Mureş a avizat favorabil preluarea Iazului Batal şi a acceptat o donaţie în valoare de 1.500.000 Euro din partea S.C. AZOMUREŞ S.A.   

Avind in vedere ca S.C. AZOMUREŞ S.A. a obţinut toate avizele şi acordurile necesare pentru emiterea autorizaţiei de construire şi are elaborat proiectul tehnic de execuţie şi documentaţia pentru obţinerea Autorizaţiei de Construire, prin hotărârea Consiliului Local s-a aprobat şi preluarea cu titlu de cesiune a  proiectului tehnic şi a caietelor de sarcini ale proiectului de execuţie “Lucrări de închidere - ecologizare a 

iazului batal” către Consiliul Local al Municipiului Targu-Mureş.  

Pentru finalizarea procedurii de donaţie şi respectiv cesiune mai este nevoie de:

Ø avizul Ministerului Mediului şi Pădurilor referitor la eligibilitatea şi posibilitatea finanţării proiectului din fonduri nerambursabile acordate în numele şi pe seama municipiului Tîrgu Mureş;
Ø Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor S.C. AZOMUREŞ S.A de aprobare a donaţiei si respectiv cesiunii mai sus amintite.

Ca atare, contractul de donaţie va fi semnat  după confirmarea de către Ministerul Mediului şi Pădurilor a eligibilităţii şi posibilităţii finanţării proiectului din fonduri nerambursabile acordate în numele şi pe seama municipiului Tîrgu Mureş. Cota de cofinanţare necesară derulării proiectului de ecologizare, plus cheltuielile neeligibile ale proiectului, precum şi orice altă cheltuială ce ar rezida din realizarea acestuia cad în sarcina S.C AZOMUREŞ S.A.





Secretar C.A
ing Angela PODINA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.