vineri, 27 septembrie 2013

Despre bloguri și bloggeri, în interviul solicitat de Blogatu

Despre bloguri și bloggeri, în interviul solicitat de Blogatu

La solicitarea lui Marius Călugăru, cunoscut în mediul specific și ca Blogatu, am acordat un interviu blogului respectivului. Mulțumesc, Marius, succes în proiectele tale!

http://blogatu.ro/2013/09/interviuri-cu-bloggeri-florentin-deac.html

Interviuri cu bloggeri: Florentin Deac

Va invit sa cititi un interviu pe care Florentin Deac l-a acordat pentru Blogatu.ro. Daca sunteti bloggeri si doriti sa acordati un interviu pentru Blogatu.ro accesati acest link, raspundeti la intrebari si trimiteti-mi raspunsurile voastre prin e-mail.
1. Prezinta-te mai intai pe tine, apoi scrie o scurta prezentare a blogului tau.
Florentin: Florentin Deac, 4 decenii de împliniri mărețe, târgumureșean, inginer de profesie, cu ocupație de jurnalist. Blogul a fost lansat în iunie 2008, ca o colecție de articole de atitudine publicate ca jurnalist într-un ziar local, cu scopul de a populariza aceste articole și de a avea o bază de date foarte accesibile pentru următoarele articole. Scriu despre ce mă deranjează, scriu din civism, scriu din convingere, scriu pentru că am făcut presă 12 ani și nu pot să scap de microbul ăsta. Citesc puține bloguri, pe Tolontan, pe Kapra, blogurile presarilor sportivi, câțiva bloggeri locali, pe Blogatu, la o enumerare rapidă.
2. Cat de important e blogul tau pentru tine? Care a fost motivul pentru care ti-ai lansat blogul?
Florentin: Blogul e important pentru a dovedi ce poți face și ce ai făcut, așa că poate fi o carte de vizită electronică, cu care mă mândresc. Motivul pentru care l-am lansat a fost dorința de a se avea o mai bună vedere a ceea ce fac, lucrând la o publicație care apărea doar pe hârtie.
3. Cum caracterizezi blogul tau? Poti sa il prezinti pe scurt, in cateva cuvinte? Care e sloganul blogului tau?
Florentin: Curajos! Ca dovadă, am și fost concediat pentru că am scris și aici de licitații de partid, de presa care e șantajată de intermediarii bandiților din primărie, de găinării locale. După două procese câștigate și peste 6000 de euro în mână recuperați aș lua-o oricând de la capăt, pentru că nu e nevoie numai de curaj, ci și de consecvență și de orgoliu! Slogan nu am, dar scriu asta pe frontispiciu: Un blog al unui om care încearcă să vadă ce e cu lumea asta şi după ce reguli se mişcă ea.
4. Ce subiecte tratezi pe blog? Care este tema ta preferata si de unde te documentezi?
Florentin: Temele sunt diferite și destul de numeroase, pornind de la civism, educație și terminând cu afaceri de partid. Documentarea se face prin mijloacele specifice gazetarului, la care dă o mână de ajutor prietenul… Google. Cine știe să caute pe internet află aproape orice, iar ce nu rezolvă Google rezolvă legea care obligă un răspuns din partea instituțiilor publice.
5. Cata vreme petreci scriind/documentandu-te/comentand/promovand zilnic blogul tau?
Florentin: Nu mai mult de o oră zilnic, datorită și faptului că am mai mereu subiecte începute și pe care le termin rapid.
6. Cat ai castigat de pe urma blogului tau (bani, gadget-uri, cunostinte)? Care este cel mai important castig de pe urma blogului?
Florentin: Bani nu am câștigat cu blogul, mai mult premii în obiecte, de câteva sute de lei valoare. Blogul fiind unul cu subiecte jurnalistice nu îmi permit să scriu orice și pentru orice premiu, pentru mine contează și credibilitatea și ce îmi place mie. Din păcate, la acest capitol, sunt inși care scriu orice și oricum, doar pentru bani sau premii, ceea ce se bate cap în cap cu ideea de blog (jurnal personal) și astfel cititorul e bombardat cu reclamă mascată sau cu advertoriale. Am câștigat premii substanțiale cu articole, dar nu pe blog (biciclete, ipoduri, ipad, excursie, laptop, delegări la meciuri, articole în ziare de sport, cupoane pentru magazine, în valoare de câteva mii de euro).
7. Cat de importanti sunt cititorii blogului tau pentru tine?
Florentin: Sunt importanți, apreciez comentariile asumate de autori, câteodată mai primesc un pont de la cititori.
8. In ce moduri iti promovezi blogul? Ce metoda de promovare ti se pare mai buna?
Florentin: Promovarea e clasică, prin propriile puteri. Am câteva link-exchange, mai mult de la cunoscuți, nu am investit în promovare bani sau energie. Cea mai bună promovare ține de prieteni, de organizarea de concursuri, de subiectele abordate. Ideal ar fi să ai câte puțin din fiecare.
9. Sa discutam putin si despre latura ta offlline. Ce ocupatie ai si cum se impaca ea cu pasiunea pentru blogging? Ce hobby-uri ai?
Florentin: Cum am făcut ani întregi presă, bloggul nu era decât munca oficială. Hobby: zic doar rebusul, cu o activitate de crucișolog de peste 10 ani și cu peste 450 de careuri tematice publicate.
10. Ai participat la concursuri pentru bloggeri? Cum ti se par aceste concursuri?
Florentin: Am participat și am fost dezamăgit. Unele concursuri au fost bătaie de joc, fiind premiați inși de la cei care au dat sponsorizarea, au fost concursuri la care nu a contat regulamentul și în care au mai fost și premianți cu mesaj rasist și discriminatoriu. Deja sunt în sistem oameni care și-au făcut blog special pentru concursuri și care oferă informație zero, fiind doar vânători de premii. Nu îmi permit să scriu publicitate pentru oricine și să concurez cu unii care scriu doar astfel de articole și care nu sunt bloggeri adevărați, așa că de multe ori spun pas la astfel de concursuri. Îmi amintesc de un concurs de gen, la Roblogfest, cu un ins care avea 27 de articole în 365 de zile, care a fost dat ca mare câștigător la blog de jurnalist și care nici măcar nu a mai scris după ce a umflat premiul!
11. Cati bloggeri cunosti, pe internet sau in viata reala?
Florentin: Cam 10 în carne și oase, pe online apreciez mai mulți.
12. Un mesaj de transmis cititorilor Blogatu.ro!
Florentin: Să citească, dar nu orice și oricum, să scrie, dar nu orice și oricum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.