luni, 16 septembrie 2013

Inaugurările sunt fără număr, la alții. Pasaj… inaugurat de 3 ori de derbedeii din primărie și PDL Mureș!



Inaugurările sunt fără număr, la alții. Pasaj… inaugurat de 3 ori de derbedeii din primărie și PDL Mureș!
Ca să ne râdem de presa de partid, dacă unii inaugurează, merg  să deschidă ceva oficial, imediat propagandiștii rahatului portocaliu agramat se simt. Cum unii dintre ei s-au născut poate ieri sau erau la vreun strung înainte de partid (scuze, copii), poate recapitulează cum derbedeii din primărie făceau… inaugurări. Găinarii au venit cu presa și s-au bucurat de reclamă gratuită pe lepădături la inaugurarea pasajului subteran din centru, la 0 la sută, la 50 la sută și la 80 la sută! Cine a făcut presă îți aduce aminte ce inaugurări făceau trepădușii PDL. Și au inaugurat fix… pixul, pentru că firma respectivă, mai bine zis Matrix, a fost pârâtă că nu și-a făcut treaba, că terenul de sub mall era subevaluat cu un milion de euro, ceea ce a impus ca Matrix-ul clujean să fie…generos și să termine pasajul pe banii lui.
P.S. Modernizarea de care e vorba mai jos a fost făcută, după cum ne amintim, de porcii lui Florea pe taman abonatul Bența! Ceva nefolosit, reabilitat pe bani puhoi pe Bența, care, dacă ne mai amintim bine, a primit de la porcii PDL ai lui Florea și accesul… pietonal la Arta. Că așa e românul, când se veselește și când porcii PDL Mureș nu dau socoteală pentru banul public și pentru banul european care vine tot din buzunarele victimei de român?!
2010:
Pasajul subteran, degradat de interese
Ziarul de Mures

Cu regularitate, în sedintele de Consiliu Local Târgu-Mures apare problema pasajului subteran, teoretic pietonal, din Piata Victoriei. Pasaj inaugurat în iulie 2008 si receptionat cu pompa potrivita unui an electoral dar care, desi au trecut doi ani de zile, nu a vazut alte picioare de târgumureseni în afara oficialitatilor care ne anuntau finalizarea lucrarilor, a jurnalistilor si a muncitorilor. si în ultima sedinta de CL, cea din 24 iunie, consilierii locali democrat-liberali au încercat sa forteze trecerea unui proiect prin care pasajul sa fie dat pe gratis vreo trei ani, timp în care sa fie continuate lucrarile de modernizare. De aici si dilema noastra: daca pasajul a fost inaugurat în 2008, astfel încât pietonii sa poata circula prin el, de ce mai trebuie modernizat?
Pasajul subteran pietonal din Piata Victoriei din Târgu-Mures are o istorie, i-am spune zbuciumata. santierul de lucrari a fost deschis înca de pe vremea comunistilor, apoi abandonat, apoi redeschis prin anii 1993-1994, apoi din nou abandonat. Pâna în 2003 când Consiliul Local a aprobat concesionarea contractului pentru obiectivul de investitii pasajul pietonal Matrix Transilvania, cu promisiunea ca noul concesionar sa continue lucrarile. Matrix Transilvania a preluat administrarea investitiei în curs de executie prin cesionarea contractului (contract nr. 13925/ 12.12.1997) încheiat între SC Ancona SA si RA Aquaserv, respectiv a contractului de proiectare (nr. 0318/1996, încheiat între SC Proiect SA si fostul RAGCL). Matrix a facut am spune o super afacere deoarece a primit un teren în buricul târgului pentru care nu plateste nimic pâna în 2013, când expira cei 10 ani de gratie acordati drept recompensa pentru finalizarea lucrarilor la pasajul subteran. Mai departe, adica ceilalti 39 de ani, perioada de concesiune fiind stabilita la 49 de ani, compania clujeana va plati o redeventa anuala de 4 euro per metru patrat (suma care nu poate fi modificata potrivit contractului), un alt mizilic tinând cont de faptul ca vorbim de un teren în zona ultracentrala. Matrix Transilvania si-a asumat prin contract sa realizeze mai întâi pasajul prevazut cu patru iesiri si apoi sa construiasca mall-ul. Lucrarile au decurs însa exact pe dos. Mai întâi a fost inaugurat Mures Mall, o investitie cifrata la 15 milioane de euro, ca apoi investitorul sa se preocupe de pasaj. Pasaj inaugurat în iulie 2008 si care a ramas doar cu trei iesiri din cele patru anuntate în proiectul initial – una la Mures Mall, una la Romtelecom si una la sediul Directiei Generale a Finantelor Publice. Investitorul a anuntat ca a investit în jur de 1 milion de euro pentru a finalize lucrarile la pasaj, adica de vreo cinci ori mai mult decât ar fi platit redeventa. Cel putin asa a declarat la vremea respectiva Alin Zecheru, unul dintre directorii complexului comercial. Revenind în prezent, de doi ani de zile, investitiile care s-au facut s-au dus pe apa Sâmbetei, si asta pentru ca apa s-a infiltrat prin peretii pasajului, umezeala care i-a degradat de la luna la luna. Cine raspunde pentru asta? Investitorul spune ca Primaria a receptionat pasajul fara obiectiuni, desi ne întrebam retoric de ce sunt atunci infiltratii, reprezentantii municipalitatii se spala pe mâini si arunca problema în curtea Consiliului Local care nu ar fi fost în stare sa adopte conditii accesibile de licitatie publica astfel încât pasajul sa poata fi concesionat unui administrator care sa se preocupe inclusiv de întretinerea spatiului nu doar de comert. Nimeni nu ne spune însa cât au fost lucrarile în garantie, ceea ce ar lamuri cine ar trebui sa execute lucrarile de reparatii. Pentru ca în conditiile actuale, nu stim ce investitor cu scaun la cap si-ar mai lua si povara reamenajarii spatiului.
Un pasaj pe care nu îl vrea nimeni?
si ajungem din nou la neputinta autoritatilor locale de a atrage un investitor de peste un an de zile. Dupa ce timp de vreo jumatate de an, consilierii locali s-au contrat pe documentatia de licitatie. Pâna ce în februarie anul trecut a fost aprobat caietul de sarcini pentru organizarea licitatei publice în vederea selectarii unui administrator unic. Niciun ofertant nu s-a prezentat la licitatie, astfel ca hotarârea a fost modificata fiind coborât pretul de pornire a licitatiei: de la 20% din chiria lunara contractata de administrator - dar nu mai putin de 10 euro/ mp/ luna, la 2 euro/mp/luna pentru primii 3,5 ani, urmând ca dupa aceasta perioada administratorul sa achite o cota de 20% din chiria lunara contractata, dar nu mai putin de 10 euro/mp/luna. Fara succes însa. Asa ca suntem în anul de gratie 2010, când consilierii locali sunt chemati sa îl concesioneze aproape pe gratis. Adica 1 euro/mp/luna, platibili doar dupa primii 3 ani si jumatate de administrare, deoarece pâna atunci administratorul va fi scutit de plata redeventei. Contractul ar urma sa fie încheiat pe 10 ani, cu posbilitatea de a mai fi prelungit pentru înca maxim cinci. În schimbul scutirii de la plata pentru cei 1185 mp care pot fi utilizati, administratorul se obliga sa amplaseze rampe rulante la fiecare iesire din pasaj si sa amenajeze spatiul, ceea ce ar trebui sa se întâmple în sase luni de la data semnarii contractului. În plus, nu se prevede nicio suma minima de investit obligatoriu.
Consilierii UDMR mai ales nu s-au aratat foarte încântati de noua propunere, mai ales ca nu e lamurita problema investitiilor la pasaj si a cui e responsabilitatea de repara ce apa a stricat, în timp ce viceprimarul Claudiu Maior a aratat o înduiosatoare sustinere a proiectului care pare pregatit ca o manusa pentru Matrix Transilvania, compania care ar putea fi interesata de gestionarea spatiilor comerciale din pasaj. Interesant este ca desi s-a batut atâta moneda, noul caiet de sarcini nu mai pomeneste nicaieri ca viitorul administrator ar trebui sa dea doua spatii gratuit pentru amenajarea unei librarii si respectiv a unei frizerii. Momentan proiectul de cesionare a pasajului a fost amânat, dar se anunta cel putin interesanta ca afacere pentru investitori. Ce va câstiga municipiul din aceasta afacere? Bani prea putin, dar macar ar avea liniste ca a mai taiat de pe lista un esec investitional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.