sâmbătă, 1 noiembrie 2014

One World România ajunge săptămâna viitoare la Târgu-Mureș!



One World România ajunge săptămâna viitoare la Târgu-Mureș!
Pentru amatorii de documentare cu subiecte serioase, cum ar fi drepturile omului, o veste bună. One World România on Tour ajunge la Târgu-Mureș! Ce ni se pregătește ne dezvăluie Diana Păroiu:
În perioada 5-9 noiembrie, One World Romania on Tour  poposește  la Tîrgu Mureș. Pentru al patrulea an consecutiv, proiecțiile sunt programate în cadrul Alter-Native, unul din cele mai vechi și reputate festivaluri de film din țară.
Miercuri, 5 noiembrie vor fi proiectate documentarele „Watchers of the Sky”  și „Here Be Dragons” , cel din urmă fiind și câștigătorul premiului One World Romania 2014.
 „Watchers of the Sky”, documentarul realizat de Edet Belzberg este structurat în jurul figurii lui Raphael Lemkin, un avocat devenit activist pentru drepturile omului, care a creat termenul de „genocid”. Filmul urmărește felul în care conceptul creat și impus cu multă trudă de Lemkin este utilizat astăzi în judecarea unor fapte de genocid din Kosovo, Rwanda și Sudan.
În „Here Be Dragons” regizorul Mark Cousins documentează cele cinci zile ale călătoriei sale în Albania, în timpul unui festival de film. El este copleșit de cicatricile lăsate pe corpul țării de regimul Enver Hodja. Contemplându-i monumentele ruginite și arhiva de film în paragină, Cousins ajunge să lanseze întrebări mai complexe cu privire la textura realității umane post-dictatură și la rolul cinema-ului în conservarea unor porțiuni de istorie pe care mulți ar prefera să le uite.
 Următoarele două proiecții One World Romania din cadrul Alter-Native vor avea loc vineri, 7 noiembrie, când sunt programate  documentarele „Putin’s Games” și „The Unknown Known”
 Titlul documentarului realizat de Errol Morris,„The Unknown Known” este inspirat de controversata afirmație a lui Donald Rumsfeld, din februarie 2002, despre absența dovezilor cu privire la presupusa existență, în Irak, a unor arme de distrugere în masă. Revelația filmului vine nu atât din dezvăluirile pe care le face Rumsfeld, cât din capacitatea lui de a ocoli adevărul  sau de a-l drapa în construcții lingvistice. Un film despre rolul limbajului – și al imaginației - în comunicarea politică.
  În „Putin’s Games”, israelianul de origine rusă Alexander Gentelev investighează contextul Soci ca pe un microcosm al Rusiei contemporane, dezvăluind mita, corupția, degradarea mediului și violarea drepturilor omului din spatele Olimpiadei.  Foști locuitori ai orașului, care și-au pierdut casele, se plâng cu amărăciune de „Legea olimpică” aprobată de Parlamentul rus, care a permis ca orice proprietate desemnată ca „necesară pentru Olimpiadă” să fie naționalizată. Oamenii glumesc pe seama șoselei care a costat 8 miliarde de dolari : „trebuie că este acoperită cu caviar”. 
 One World Romania  așteaptă publicul din Tîrgu Mureș pe 5 și 7 noiembrie să li se alăture în cine-lupta pornită anul acesta, în care singurele arme sunt filmele și dezbaterile stârnite de vizionarea acestora. One World Romania On Tour continuă până pe 25 noiembrie, în 10 orașe din țară și la Chișinău.

ASOCIAȚIA ONE WORLD ROMANIA
Prin intermediul Festivalului Internațional de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania, proiectului One World Romania On Tour, colecției de DVD-uri „Documentarele One World Romania” și seriei de proiecții speciale de pe parcursul anului, Asociația One World Romania aduce în atenția românilor o seamă de teme legate de drepturile omului și oferă publicului românesc acces la documentare de calitate.

ONLINE:   http://www.oneworld.ro | http://www.facebook.com/one.world.romania

ORGANIZATORI: Asociația One World Romania și Centrul Ceh București
PARTENERI: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Konrad-Adenauer-Stiftung, Centrul Național al Cinematografiei, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fondul pentru Inovare Civică și Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe
CU SPRIJINUL: Institutul Francez din România și Forumul Cultural Austriac
PARTENERI LOCALI: Inspectoratul Școlar Județean Buzău, Casa Corpului Didactic Buzău, Inspectoratul Școlar al Județului Prahova, Casa Corpului Didactic Prahova, Colegiul Național Traian Lalescu Reșița, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Cinema Balada Focșani, Festivalul Internațional de Film de Scurtmetraj Alter-Native Tîrgu Mureș, Colegiul Național Ion Maiorescu Giurgiu, Muzeul Secuiesc al Ciucului – Miercurea Ciuc, DocuMentor, Universitatea de Vest din Timișoara, OWH Studio, Centrul Cultural Francofon Buzău, Colegiul Național Mihai Eminescu Buzău

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Pentru orice alte informații legate de proiectul One World Romania On Tour, ne puteți contacta la adresa de email diana.paroiu@oneworld.ro sau la telefon 0720.793.963 (persoana de contact: Diana Păroiu).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.