luni, 24 noiembrie 2014

Ce să vezi, făcătorul de proiect care aduce mita electorală pontistă la unii angajați de la școli, era profitor de sistem, cu familion cu tot!



Ce să vezi, făcătorul de proiect care aduce mita electorală pontistă la unii angajați de la școli, era profitor de sistem, cu familion  cu tot!
Insul cu proiectul care a adus mita electorală la profesori, contabili, secretari și bibliotecari e dat ca având bube în cap în 2013.  Pentru instituțiile statului, verificați ce bani au dat ăștia pe un proiect care nu a început și bani care nu s-au dat doar profesorilor, ca să țină șmecheria cu pregătirea profesorilor! Un DNA și un OLAF pentru bandiții PSD?!


http://www.investigatiimedia.ro/posibil-conflict-de-interese-la-varful-ministerului-educatiei-miza-bani-din-eternul-pos-dru/
Posibil conflict de interese la varful Ministerului Educatiei. Miza – bani din eternul POS-DRU
April 16, 2013 by Centrul de Investigatii Media 4 Comments

Secretarul general al Ministerului Educatiei, care este si ordonator de credite si manager intr-un proiect european, semneaza, iar fiica lui, angajata la Siveco, partenerul traditional al ministerului in proiecte cu bani europeni, incaseaza.

Gabriel Leahu lucreaza la Ministerul Educatiei din 2001. De cateva luni este secretarul general al ministerului. Cei familiarizati cu administratia cunosc cat este de importanta aceasta pozitie in ierarhia unui minister si ce putere are cel care o ocupa.

Din 2011, Gabriel Leahu este managerul unui proiect educational finantat din bani europeni. Proiectul se numeste “Formarea continua a cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor informatice moderne in predarea eficienta a limbii engleze si evaluarea la nivel european a competentelor lingvistice” si are numarul POSDRU/87/1.3/S/62665. Obiectivul general al proiectului este “îmbunatăţirea calităţii capitalului uman din educaţie prin dezvoltarea compeţentelor personalului didactic cu ajutorul tehnologiilor moderne, în scopul utilizării instrumentelor digitale în predarea eficientă a limbii engleze şi evaluarea standardizată a competenţelor lingvistice”.

Din 2012, printr-un ordin al ministrului Educatiei, Leahu a fost numit si ordonator de credite in acest proiect cu bani europeni.

Problema este insa ca fiica lui, Miruna Andreea Leahu, devenita, dupa casatorie, Balosin, lector la Universitatea Babes Bolyai din Cluj, este expert in acest proiect, avand functia de responsabil cu grupul tinta. Ce-i drept, ea lucreaza pentru Siveco, firma care este partenera a Ministerului Educatiei in acest proiect educational.

Din CV-ul doamnei Balosin, disponibil online, reiese ca aceasta are ceva experienta in proiecte finantate din bani europeni. Din 2011, Miruna Balosin lucreaza pentru Siveco Romania. Adica de cand firma a inceput proiectul cu Ministerul Educatiei, proiect manageriat chiar de tatal ei.

Centrul de Investigatii Media a luat legatura cu doamna Balosin. Aceasta ne-a spus ca are un contract de munca part-time cu Siveco Romania, pentru care lucreaza patru ore pe zi, contract care este confidential. In aceste patru ore pe zi doamna Balosin spune ca lucreaza in mai multe proiecte finantate din bani europeni. Pentru cel in care manager este tatal ei, Miruna Balosin castiga lunar, dupa cum ne-a spus, “in jur de 1.500 de lei”. De doi ani, de cand a inceput proiectul.

Din lunga discutie telefonica pe care am avut-o cu doamna Balosin am inteles ca, in principiu, nu este interesata de banii castigati din aceste proiecte, ci de experienta pe care o acumuleaza. Obisnuita cu presa, dupa ce a fost purtator de cuvant al universitatii clujene unde este in prezent lector, doamna Balosin ne-a spus ca, din punctul dansei de vedere, nu se afla, nici ea nici tatal ei, in vreo situatie neclara.

“Lucrez in acest proiect dinainte ca tatal meu sa devina ordonator de credite, deci nu vad care ar fi problema. Nu am fost cooptata in proiect de tatal meu, nu fac parte din echipa pe care o coordoneaza el ci din cea a partenerului din proiect, a Siveco. Va rog sa ma credeti ca nici nu am discutat vreodata cu el lucruri legate de acest proiect. Muncesc mult in acest proiect si, daca as fi fost  favorizata, asa cum sugerati dumneavoastra, probabil ca as fi optat pentru o pozitie din care sa muncesc mai putin si sa castig mai mult. Nu mi se pare ca la mijloc ar putea fi vreo problema, dar acum, ca imi spuneti dumneavoastra, am sa consult si eu avocatii”, ne-a declarat doamna Balosin.

Am luat legatura si cu domnul Gabriel Leahu. Intre doua sedinte la minister, acesta si-a gasit timp pentru o discutie telefonica. Ne-a spus ca, din punctul sau de vedere, un conflict de interese este exclus.

“Nu am luat nicio decizie care sa o favorizeze pe fiica mea. Este angajata la o firma, nu la minister, eu nici nu am stiut ca s-a angajat la Siveco decat dupa ce a fost admisa. Mi-a spus despre acest proiect, ca este expert in acest proiect, doar dupa ce a fost acceptata in echipa Siveco”, a spus domnul Leahu.

Secretarul general al ministerului s-a intrebat in repetate randuri ce putea sa faca in aceasta situatie. “La proiect nu puteam sa renunt, am lucrat la el inca de cand a fost gandit, este un proiect unic in Romania. Copilul meu nu are nicio treaba cu deciziile pe care le iau eu, ca manager al proiectului, ea raspunde in fata celor de la Siveco”, a mai spus Gabriel Leahu.

Intrebat daca prin cererile de rambursare de fonduri catre Comisia Europeana, ultima dintre ele semnata in urma cu trei luni, a cerut si salariul din proiect al fiicei sale, Leahu a raspuns: “Pentru ea si alte cateva sute de persoane”. A nuantat apoi spunand ca fiica sa este platita de Siveco, firma recuperandu-si apoi banii in baza cererilor de finantare pe care el, in calitate de manager de proiect, le inainteaza Comisiei Europene.

Codul Penal pare insa foarte clar. La articolul 253 acesta prevede ca “fapta functionarului public care, în exercitiul atributiilor de serviciu, îndeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pâna la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica pe durata maxima”. Secretarul general Leahu este secretar general in Ministerul Educatiei, adica inalt functionar public.

Gabriel Leahu a mai facut obiectul unor controverse, dupa ce jurnalistii Realitatea TV au descoperit ca acesta locuieste de ani de zile intr-unul din caminele studentesti din Regie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.