miercuri, 13 februarie 2019

Următoarea țintă a angajaților din Primăria Târgu-Mureș se explică

Următoarea țintă a angajaților din Primăria Târgu-Mureș se explică
Msnews zicere:
REACȚIE. În spațiul public se rostogolesc suficiente neadevăruri, adică minciuni, privind acțiunile concertate ale șefilor administrației publice Târgu Mureș, coordonate de primarul Dorin Florea, împotriva publicației msnews. Acesta este argumentul prezentei scrieri. Să le lămurim și să le devoalăm.

Ce zice purtătorul” lui Florea

Succint: purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș, un fost jurnalist devenit director (întâi adjunct, apoi plin) în instituția statului condusă de Florea, Cosmin Blaga, face aprecieri profesionale la adresa mea, din postura de avocat bine plătit din bani publici (adică din banii voștri, din bugetul urbei), susținând că, “în urma analizării mai multor materiale publicate de jurnalistul msnews.ro, s-a ajuns la concluzia că nu vorbim de activitate jurnalistică onestă în acest caz, ci de atacuri constante la adresa primarului sau a altor angajați din instituție, atacuri care lezează onoarea și demnitatea acestora”.

Dacă s-a apucat Blaga din Târgu Mureș să emită verdicte profesionale la nivelul acesta, s-a întors lumea invers și roata a devenit pătrată. Dar cumulul public al tăcerii, indiferenței, plictisului și dezamăgirii au făcut ca în țara asta oricine să pronunțe judecăți de valoare asupra oricui cu pretenția de adevăr. Lipsa de reacție în fața spărgătorilor de semințe de pe margine fac posibil ca un agramat să scrie despre oricine pe care nu-l înțelege că-i agramat. Pe aceeași margine, va găsi, demonstrează prezentul, suficienți alți agramați care îl aprobă, ca și cum agramatul s-ar fi metamorfozat în academician și emite edicte.

“Una este să faci o anchetă, să prezinți date sau declarații și alta este să faci primarul sau altă persoană din Primărie hoț și să proferezi injurii”, mai spune, public, Blaga, cu referire la msnews. Bine, în scurta sa carieră, de care mărturisesc n-am auzit nimic, Blaga n-a făcut nicio anchetă, cum îi spune el investigației jurnaliste. În Grupul de Investigații msnews sunt jurnaliști, inclusiv subsemnatul, care au lucrat în grupuri internaționale de investigații mass media și care au publicat produsul muncii lor în publicații de prestigiu din SUA, Marea Britanie, Germania, Belgia. Nu sunt mulți în țara asta, sau n-au mai rămas mulți, care activează la acest nivel.

Nu vreau să mă refer la premiile profesionale, oferite de instituții internaționale, pentru că subiectul nu e să ne lăudăm. Muncim cum putem, cum știm (uneori bine, alteori prost), cum am învățat, însă mereu cu credința că produsul jurnalistic poate duce la îndreptarea unor situații ieșite din sfera unei normalități, așa cum e percepută normalitatea într-o societate democratică.

Dreptul la replică și mulțumesc”-ul

Să vedem, însă, ce-i adevărat și ce-i fals  din ce a comunicat comunicatorul lui Florea. Nimic. Toate articolele msnews respectă normele deontologice, sunt scrise civilizat, nu există injurii (am mari dubii că Blaga, cel plătit bine din banii voștri, are proprietatea cuvântului).

Multe articole nu conțin declarații, e un fapt pe care Blaga mi l-a sugerat. Am înțeles că nu se pricepe la presă, așa că i-am explicat atunci, explic și acum public: nu toate produsele de presă trebuie, deontologic, să conțină declarații. Un exemplu: multe articole sunt bazate pe documente oficiale ale Primăriei, contracte economice, de exemplu. Orice declarație e redundantă în fața unui contract. Ce ar trebui, să-l întrebăm pe Florea de ce vrea să acopere două terenuri de tenis de câmp din Parcul Municipal cu un balon presostatic de 1,3 milioane de lei, când în Bârlad unul similar s-a montat cu 350.000 de lei? Am consemnat faptul. Cu toate acestea, n-am afirmat niciodată că cineva e hoț, cum minte purtătorul de cuvânt al lui Florea, căruia îi plătiți, cu toții, o leafă bună.

Poate că mai este important să aflați că Primăria Târgu Mureș a trimis o singură dată un drept la replică, pe care l-am publicat, deși acesta contesta concluzia unui articol fără ca argumentele aduse să infirme baza articolului. Era vorba despre faptul că în 2017, Primăria Târgu Mureș figura pe un document oficial al unei instituții abilitate a statului cu 0 euro atrași din fonduri europene. Dar am publicat tentativa lor de apărare, iar purtătorul de cuvânt al instituției mi-a mulțumit în scris – asta e o dovadă pe care o vom depune în apărarea noastră.

De atunci încolo, nimeni, nici măcar purtătorul de cuvânt al instituției, care este obligat prin fișa postului să ofere informații și presei, nu ne-a mai răspuns la telefon. Un blocaj impus de ei. Nu ne deranjează, deși excede regulamentelor instituțiilor publice. Suntem obișnuiți să lucrăm împotriva reacțiilor abuzive.

Devoalarea unor fapte, nu „atacuri”

Articolele care vorbesc despre modul de cheltuire a banilor publici sunt cele care l-au deranjat pe primarul Florea, analizele comparative cu lucrări similare din alte orașe, care arată în unele cazuri supraevaluări ale lucrărilor efectuate în Târgu Mureș, și poate faptul că am nominalizat identitatea clară a unei mici părți, deocamdată, a abonaților economici la aceste lucrări, mai ales în cazul celor încredințate direct.

Apoi, ziarul msnews a scris nu doar despre modul cheltuirii banilor publici în Târgu Mureș, ci a abordat subiectul și în contextul administrației județene, de exemplu, sau al altor comunități mai mici. Iar când am constatat o acțiune pozitivă, am consemnat-o ca atare. Chiar și una datorată sau înfăptuită de primarul Florea. Pe site-ul msnews există dovezile.

Primarul, poliția, instanța de judecată

M-au reclamat la poliție (m-a reclamat un Departament al Primăriei, cel Juridic, spune Blaga, adică nu o persoană, tot Departamentul!), mă duc să lămuresc situația (expresia nu-mi aparține, intuiți). Ieri am aflat, din declarația lui Blaga, că ne-au dat și în judecată. E dreptul lor, o să mergem și în instanță, să ne apărăm în Târgu Mureș împotriva primarului din Târgu Mureș. Nu cerem strămutarea, mergem să ne apărăm, continuând să credem că în România justiția este independentă, pentru că altfel pierdem orice dram de speranță la normalizarea unui sistem democratic.

În plus, situația e “puțin” dezechilibrată, noi cu mâinile goale, ei cu mitralierele: Consiliul Local tocmai i-a aprobat lui Florea să-și poată angaja, din banii orașului, o casă de avocatură care să reprezinte municipiul în instanță, deși Primăria are un Departament Juridic – pe care-l plătește, însă, pentru redactarea delațiunilor către Poliție, după cum susține Blaga.

N-am încălcat nicio normă jurnalistică, nu suntem rău-intenționați, ne facem meseria cinstit și profesionist și nu suntem emotivi în fața acestor tentative evidente de intimidare aprobate de primarul Florea. Cam multe resurse consumă din banii orașului pentru a ne reduce la tăcere… În rest, pace bună.

Cătălin VISCHI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.