joi, 24 martie 2016

După modelul Țerbea, mortul e servit și după…moarte!



După modelul Țerbea, mortul e servit și după…moarte!
Poate verifică DNA hoțiile banditului din primărie pe brașoveanul lui pușcăriaș și decedat. Lepra dedică toate evenimentele primăriei pe restaurantul banditului Țerbea, care câștigă și mort fiind de la descreieratul și penalul brașovean!


”Băieții deștepți” din lumea deșeurilor periculoase s-au cuplat la bugetul OMV PETROM
iunie 9, 2015 saptamanalulasalt Actualitateafaceri, Citadin, decontaminare, Gorj, Iancu, OMV. Petrom, sonda 
Costin IancuPotrivit legislației din România, OMV Petrom este obligată să facă dezafectarea siturilor contaminate istoric din administrarea sa și face acest lucru prin intermediul unor firme. Banii vin de la statul român într-un final doar că aceste lucrări se fac, potrivit ”obiceiului” de pe la noi, mai mult pe hârtie decât în realitate. ”Băieții deștepți” din domeniu, cum ar fi firma S.C. Citadin Prest SA din Târgu-Mureș, prestează în stilul menționat chiar și pe la sonde din Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și Vâlcea. Acum a apărut o nouă afacere la orizont…

Problema deșeurilor periculoase rezultate după activitatea de exploatare OMV Petrom este una foarte dificilă, fosta companie de stat și, prin intermediul acesteia, statul român, investind sume enorme în acest domeniu. Doar că banii se duc pe lucrări care nu se prea fac decât pe hârtie, asta dacă ar fi să ne luăm după cum arată terenurile după ce au fost redate în urma lucrărilor de ecologizare.

Ecologizarea pe hârtie, afacere la cheie

În februarie 2015, OMV PETROM SA a publicat anunţul de participare nr. 157.322 – „Acord cadru pentru lucrări aferente abandonării sondelor, aparţinând OMV PETROM SA”, pentru acordarea de lucrări de ecologizare pe amplasamente situate pe întreg teritoriul României. Contractele subsecvente acordului cadru au o valoare estimată între un minim de 115 milioane lei şi aproape 500 milioane lei – bani ce vor fi decontaţi ulterior de statul român în baza contractului „avantajos” pentru ţara noastră privind privatizarea societăţii naţionale a petrolului şi presupun efectuarea de lucrări de reabilitare a terenului, de demolare a sondelor scoase din uz, de excavare a solului contaminat şi de tratare a acestuia, de întreţinere a drumurilor şi aşa mai departe. Cum era și firesc, de acest acord cadru s-au arătat interesate foarte multe firme care activează pe piaţa deşeurilor, dar şi pe cea a demolărilor, care speră să câştige banii de la statul român şi OMV PETROM SA. Doar că, după practici bine împământenite încă de când OMV PETROM SA a început să acorde contracte de dezafectare a siturilor contaminate istoric din administrarea sa, noile lucrări ce implică dezafectarea sondelor vor fi realizate de viitorii câştigători ai licitaţiei cu costuri minime şi majoritar doar pe hârtie, pentru un profit cât mai mare. De ce spunem acest lucru? Foarte simplu, avem o „experienţă” similară care este deja în derulare, după ce OMV PETROM SA a scos la licitaţie, în cursul anului 2014, lucrări de ecologizare pentru sonde dezafectate împrăştiate pe întreg teritoriul ţării, iar cele din Oltenia şi Moldova au fost adjudecate de SC CITADIN PREST din Târgu-Mureş pentru suma de 150 milioane lei (fără T.V.A). Aferent acestor lucrări de demolare şi decontaminare sunt întocmite situaţii de lucrări în care volumul proceselor tehnologice declarate este net inferior celui real, totul în scopul umplerii la maxim a buzunarelor, cu costuri minime.

De la asfaltări…la decontaminări

Dornic să transforme CITADIN PREST SA „dintr-un brand local într-un brand regional sau chiar naţional, recomandat de lucrările de calitate premium, preţul cumsecade şi bunul simţ ardelenesc” (conform revistei „Transilvania Business”), administratorul acesteia, omul de afaceri Costin Iancu, a reușit prin subcontractori să fie principalul beneficiar al contractelor OMV PETROM S.A. Doar că, sub oblăduirea SC CITADIN PREST SA sunt întocmite documentele neconforme cu realitatea în baza cărora se prejudiciază bugetul de stat. Ca să ajungă însă la banii de la Petrom, Costin Iancu a avut ceva de tras pentru că avea o firmă specializată în lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor. Doar pentru asta sunt partenerii și consilierii în domeniul protecţiei mediului. Și contractele nu au întârziat să apară… Aşa că CITADIN PREST s-a asociat cu CECONI SRL Bixad ca să ecologizeze deşeurile. Pentru că aveau nevoie de un loc pentru depozitarea temporară a deşeurilor, în afacere a apărut și ICLAM ECOLOGIC SRL din Scorniceşti.

”Dorel…de la Mediu”

Ca să meargă afacerea șnur, procedurile trebuiau avizate rapid de autorităţile de mediu din judeţul Olt, problema fiind rezolvată cu sprijinul lui „Dorel de la Mediu”, adică directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt, Dorel Şteomlega. Astfel, Autorizaţia de mediu a ICLAM ECOLOGIC SRL este revizuită rapid şi repetat , acordându-se inclusiv dreptul de utilizare pentru transport a unor autocamioane aparţinând CITADIN PREST SA şi CECONI SRL. Şi uite aşa… deşeurile ajung  la Scorniceşti  şi apoi pleacă spre VESPA INVESTMENTS & CONSULTING SRL, administrată de fosta ziaristă Elena Iagăr din Piteşti şi de amicul acesteia Adrian Ştefănoiu, fost şef de cabinet parlamentar al lui Constantin Valeca, spre a fi burduşite în halda de la Braneţ sau în alte locuri… Deșeurile netratate pleacă la fel cum …au venit. Ulterior, VESPA INVESTMENTS & CONSULTING SRL eliberează, cu mâna lui Adrian Ştefănoiu, certificate de eliminare finală, prezentate de CITADIN PREST SA la OMV PETROM SA, și vin banii! Lucrările de ecologizare prin desorbţie termică, bioremediere şi ce mai face la Scorniceşti SC VERD ECO CHRIS SERV SRL, partenerul celor de la CITADIN PREST SA şi prietenilor acesteia, sunt realizate doar pe hârtie, pentru că în realitate Stanciu & comp. se roagă să nu plouă, să nu iasă reziduurile de petrol la suprafaţă. Ca să se rezolve lucrurile se mai face ceva, omul de casă al lui Cornel Stanciu, Mihai Cacoveanu nu trebuie să uite să întocmească documentele pentru transporturile fictive de deşeuri petroliere de la sonde din Gorj, Argeş, Teleorman şi să elibereze certificatele de eliminare finală în baza cărora OMV PETROM SA decontează cu bună credinţă sumele pentru astfel de servicii. Iar cum se anunţă noi contracte la orizont, aceiaşi prestatori de servicii de bună-credinţă au stabilit să lucreze cu acelaşi spor şi în acelaşi mod! La ce sume sunt în joc, este mai mult ca sigur că s-au încheiat deja înţelegeri bilaterale/trilaterale/multilaterale între firmele respective, s-au împărţit sarcini şi s-a stabilit preţul per tona de deşeuri. Pentru un succes de 100%, în colaborare au fost atraşi, pe lângă cei de la A.P.M. Olt, şi reprezentanţi şi contractori ai OMV PETROM SA – ASSET III MUNTENIA VEST.

BOMBĂ ECOLOGICĂ Facem prin acest material un apel la autorități, impactul economic este infim faţă de impactul ecologic pe care îl are decontaminarea pe hârtie a deşeurilor petroliere periculoase şi depozitarea haotică a acestora. Astfel, materialele petroliere netratate conform cerinţelor legale conţin poluanţi peste limitele admise, care vor persista în sol şi pânza freatică zeci sau chiar sute de ani având, în vedere că procesul de biodegradare este foarte lent sau nu se produce deloc. În aceste condiţii, este şi va fi afectată în mod iremediabil sănătatea mai multor generaţii de tineri, doar pentru îmbogăţirea peste noapte a unor ”băieți deștepți” și inconștienți!

Dumitru Glăman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.