duminică, 6 martie 2016

De pe vreme când Mănăstire scria de hoțiile lui Florea și condamnatul pentru mită Sala!



De pe vreme când  Mănăstire scria de hoțiile lui Florea și condamnatul pentru mită Sala!


Pavaj politic
de Silviu Manastire     Ziua de Cluj
Vineri, 23 septembrie 2005, 0:00

O stire lansata de presa locala din Targu Mures vorbea despre o iminenta absorbire in PD a primarului independent Dorin Florea. Desi la nivelul organizatiei judetene a PD Mures exista retineri privind acceptarea lui Florea, si inca pe pozitia de sef al partidului, „racolarea" primarului este iminenta.



In acest context obscur, de negocieri politice „pe sub masa", la Cluj s-a perfectat o afacere publica girata de Primarie, a carei ite duc, surprinzator, spre acelasi Dorin Florea.



Situatia primarului din Targu Mures Dorin Florea nu este tocmai roza. Pe numele acestuia s-au facut plangeri penale la PNA. Recent, Florea a avut o intalnire cu ministrul Vasile Blaga, conform unor surse din presa mureseana, pentru a perfecta intrarea sa in PD.



In anturajul primarului Florea se discuta plecarea spre PD, dar numai dupa fixarea unor conditii, stiut fiind faptul ca primarul este „temperamental". In timpul acestor negocieri, afacerea care duce spre numele lui Dorin Florea se afla in plina desfasurarea si consta in pavarea centrului Clujului. Pavarea are loc zilele acestea in zona strazii Napoca si in Piata Unirii.



Societatea care realizeaza lucrarile se numeste „Astor Com", din Targu Mures, si este patronata de omul de afaceri Petrica Sala. Incepand cu anul 2000, de cand Florea a devenit primar la Targu Mures, firmele lui Sala au beneficiat de nenumarate contracte publice, printre care si de realizarea lucrarilor de pavaj stradal.



Firmele afaceristului au incasat si vor mai incasa zeci de miliarde de lei vechi de la autoritatile din judetul Mures, deoarece firma are inca in derulare contracte. Imaginea primarului Florea a fost asociata cu ascensiunea grupului de firme condus de Sala.



Purtatorul de cuvant al Primariei Targu Mures, Marius Pascanu, ne-a declarat ca firmele lui Sala nu sunt „firme de casa", asa cum s-a speculat. Mai mult, in acest an acesta nu a mai castigat chiar asa de multe licitatii ca in anii anteriori.



Asociatul lui Sala, fostul fotbalist al Gloriei Bistrita si al Universitatii Cluj, Horatiu Daniel Cioloboc, a recunoscut ca societatile din grupul de firme au contracte publice, dar s-a ferit sa comenteze speculatiile politice vehiculate in legatura cu partenerul sau. Sala s-a aflat intr-o sedinta si nu a putut comenta informatiile.



Sala a avut ca asociat un deputat PSD



Afacerile lui Sala sunt concentrate in special pe constructii civile (drumuri), dar acesta mai detine si balastiere sau afaceri cu lemn (constructii de case). Conform Registrul Comertului, Sala, impreuna cu sotia, detin participatii la sapte societati comerciale (Conpet SRL, Pavaj Prest, Valpet SA, Romind SRL, Pavacom SRL si Sala Construct SRL).



Cea mai interesanta afacere este „Valpet SA", deoarece unul dintre actionari a avut legaturi solide cu PSD. Firma „Astor Com", ce realizeaza pavajul la Cluj, preia marfa, adica pavelele, de la „Valpet SA", lucru usor de constatat deoarece acestea sunt depozitate direct in strada.



Horatiu Daniel Cioloboc, asociatul lui Sala, ne-a confirmat faptul ca societatea este producatorul pietrelor de pavaj.



Printre actionarii „Valpet SA" l-am identificat pe fostul deputat PSD de Mures Tiberiu Sbarcea. Societatea a castigat licitatii publice de constructii si in timp ce Sbarcea se afla la putere. Prezenta lui Sbarcea in firma Valpet ar putea explica si comportamentul primarului Florea in mandatul 2001-2004, cand a avut o colaborare „fructuoasa" cu PSD.



Cioloboc sustine, insa, fara suport real, ca deputatul Sbarcea ar fi parasit firma acum sase-sapte ani, cand in realitate actiunile detinute de acesta la „Valpet" apar in declaratia sa de avere din 2004.



Conform datelor oficiale puse la dispozitie de Primaria Cluj, societatea "Astor Com" a incheiat contractul de pavaj pe 28 august, criteriul de atribuire a lucrarii fiind doar "cel mai mic pret". Valoarea lucrarilor este de 5,3 miliarde lei vechi (539.000 RON).



"Astor Com" are de realizat lucrarile de amenajare a unor parcuri din oras, trotuarele din Piata Unirii - laturile de Nord, Est si Vest, precum si amenajarea trotuarului pe strada Napoca. Timpul de finalizare a pavajului este de 13 saptamani pentru piata si trei saptamani pentru strada Napoca.



Societatea a finalizat, conform datelor din Primarie, lucrarile la parcurile Simion Barnutiu, din cartierul Zorilor, parcul Clabucet, Coca-Cola si latura nordica a Pietei Unirii.



Florea are mari batai de cap



In cadrul filialei PD Mures urmeaza sa aiba loc alegeri, iar lupta se da intre tabara condusa de actualul presedinte al filialei, Dinu Socotar, si presedintele organizatiei locale PD Targu Mures, Bogdan Buda, bun prieten cu primarul Dorin Florea.



Socotar a afirmat ca la nivelul conducerii filialei nu au existat discutii cu primarul Florea, dar negocierile par a se purta la un nivel mai inalt din PD, fiind mediate in prima faza de vicepresedintele PD Ioan Oltean, deputat de Bistrita. Apropierea lui Florea de PD este pusa pe seama problemelor pe care acesta le are cu Justitia.



Printre altele, Curtea de Conturi l-a gasit vinovat pe Florea si pe alte patru persoane din Primarie, intre care si un consilier local, de faptul ca au vandut ilegal doua spatii comerciale din Targu Mures, ceea ce a produs o gaura in buget de 89.000 de dolari.



PNA nu s-a sesizat in aceasta cauza, iar Florea si celelalte patru persoane au contestat la Curtea de Apel Targu Mures hotararea Curtii de Conturi si au cerut stramutarea cauzei la Inalta Curte de Casatie si Justitie.



In luna aprilie, primarul si secretarul Primariei au fost sanctionati cu retinerea a doua salarii, tot printr-o decizie a Curtii de Apel si in urma unei sesizari a Curtii de Conturi, pentru faptul ca nu au supravegheat procesul de colectare a unor taxe, ceea ce a prejudiciat bugetul local.



Mai mult, in luna iulie, doi consilieri locali si unul judetean ai PRM, despre care se stie ca sunt in relatii bune cu primarul Florea, au trecut la PD, fiind primiti cu bratele deschise si de presedintele PD Mures, Dinu Socotar. Prin aceasta mutare, PD a egalat PNL ca pondere in Consiliul Local.



Acest aspect este important in contextul conflictului dintre prefectul liberal Ciprian Dobre si primarul Florea. UDMR a promis, la randul sau, ca ii va face zile negre lui Florea, care l-a invins la limita pe candidatul maghiarilor in turul doi al alegerilor locale, dupa o campanie electorala nelipsita de incidente intre cei doi.



Cum PD are nevoie de Florea, cel putin la nivelul judetului Mures si al resedintei de judet, unde acesta nu are contracandidat, democratii se gasesc acum in postura de a-i face acestuia diverse favoruri, politice si – probabil – si economice, din dorinta de a-l convinge sa urce in barca lui Basescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.