miercuri, 30 martie 2016

Maria Andrieș despre hoții lui Florea care au furat 7 milioane pentru retardatul hoțului român



Maria Andrieș despre hoții lui Florea care au furat 7 milioane pentru retardatul hoțului român


Paravane la pământ
Legea i-a luat iar prin surprindere pe şefii ASA. Au descoperit că şi ONG-urile fotbalistice intră în insolvenţă
Permalink to Paravane la pământ
miercuri, 30 martie 2016, 11:02

„ASA nu este o societate privată, este un ONG care nu poate intra în insolvenţă”, spunea viceprimarul din Tg. Mureş, acum un an. A „lipit legea în vestiar”, un jurist a venit „să le explice jucătorilor”.

Între timp, ONG-ul „nonprofit” de care vorbea Claudiu Maior a fost trimis în judecată pentru spălare de bani. În acelaşi dosar privind finanţarea echipei de fotbal, Maior, primarul Dorin Florea, angajaţi ai Primăriei Tg. Mureş şi preşedintele ONG-ului sunt acuzaţi de abuz în serviciu, deturnare de fonduri şi spălare de bani. Iar legea lipită în vestiar a primit o nouă interpretare. Conducerea ASA a anunţat, într-un comunicat cernit, că „se vede obligată să intre în procedura de insolvenţă şi reorganizare”.

De la „totul rămâne statului român”, cum susţinea Maior, clubul mureşean a trecut la „statul român ne-a luat tot”. De vină pentru insolvenţă e justiţia, care a pus sechestru pe 1,5 milioane de euro aflaţi în conturile echipei. Atât e prejudiciul estimat în dosar. Sechestrul „a afectat fundamental întreaga evoluţie a echipei”, susţin oficialii ASA. Cum ar veni, sechestrul e cauza primă, nu unul dintre efecte.

Au, n-au bani, îi dau la fotbal
La începutul lui 2014, primarul Florea anunţa că 736 de societăţi comerciale din oraş au intrat în insolvenţă sau în faliment. Iar încasările la bugetul local au scăzut cu 18 la sută. „E un moment dezastruos”, a comentat edilul. La ASA nu s-a simţit dezastrul. Pentru sezonul 2013 – 2014, ONG-ul fotbalistic, care avea datorii la stat, a primit 1,6 milioane de euro, bani publici. În loc să stimuleze economia locală, Primăria a încurajat fotbalul local. Asta înseamnă să fii cinic. Nu vrem locuri de muncă şi prosperitate, vrem Cupa şi campionatul! Nimeni n-ar ajunge primar cu astfel de slogane.

Clubul ASA şi şefii lui nu sunt acuzaţi însă de cinism. Sunt acuzaţi de spălare de bani. De unde veneau aceşti bani, de la un buget local de criză sau din altă parte, asta vom afla o dată cu verdictul din dosar. Până atunci, autorităţile continuă şantajul emoţional. Nu e faptă penală. E voie să le spui oamenilor că banii lor se duc la juniori, „primim orice copii, talentaţi sau nu, graşi sau slabi, important e să facă mişcare”. Şi apoi să-l promovezi pe seniorul Mutu, cu tarif de lux.

Pledoarii şi sforării
E voie să spui că „DNA e binevenită” şi apoi să te plângi că „afectează fundamental” echipa. E voie să speculezi ataşamentul suporterilor faţă de ASA şi să-l foloseşti ca unealtă de presiune asupra justiţiei. E voie să-ţi pledezi cauza în afara tribunalului: „Niciun leu nu a dispărut din banii echipei, niciun leu nu a fost însuşit ilegal de nimeni”. E voie să manipulezi: „În cazul în care nu mai putem suporta cheltuielile, clubul îi revine Ministerului Tineretului şi Sportului”. Să vină MTS-ul, cu salariul pentru „Briliant” şi cu jumătate de milion de euro pentru ANAF!

Ce nu e voie? Să iei o echipă-fanion şi s-o transformi într-o firmă-fantomă. „Suntem forţaţi să renunţăm la participarea clubului în competiţiile europene”. E trist că s-a ajuns aici. Trist, dar previzibil. Cât să reziste şi paravanele? Odată cu drama financiară de la ASA, una în plus, Liga 1 începe să semene cu un oraş în care tocmai s-au închis 736 de firme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.