sâmbătă, 15 februarie 2014

Noua isterie națională: a dispărut o… olimpică!



Noua isterie națională:  a dispărut o… olimpică!
Presa, se știe, are interes din a stoarce orice emoție din orice eveniment din viețile celor cărora li se adresează sau chiar din viețile angajaților din presă, fie moarte, naștere, botez, dispariție, acccident, sarcină reală sau imaginară, avort. Demența la care s-a ajuns în cazul Iovan și studenta care avea sau nu ce să caute în avion, cu permis sau nu de a ieși din unitatea militară, care avea sau nu relațiile care să îi permită unui student la medicină militară să plece cu avionul civil, nu putea fi  urmată de un subiect suculent pentru presa din România, obișnuită cu scenariile de pe vremea Elodiei: dispariția …olimpicei.
Cum spunea bine un psiholog, dacă era vorba de vreo fetiță de la vreo școală dintr-o comună uitată de Dumnezeu nu era tam-tam-ul respectiv, așa e isterie națională, doar e vorba de București, cu celule de criză anunțate la TV, cu mostre din activitatea poliției care oprește taximetriști pentru a le arăta o poză. Fata nu e fată în presă, e… olimpică și… elevă de nota 10, ca și cum asta îi dă dreptul de a nu face tâmpenii, cum ar fi fuga de acasă, cu unul care i-a sucit capul, la mănăstire, de mama divorțată, de tată, de rudele care nu îi cumpără cine știe ce xbox  dorit. Apar la TV inșii care își dau cu părerea, dacă fată și-a făcut nevoile… financiare, la amanet, dacă biserica o primește, dacă a fost răpită, dacă e normal ca un copil să aibă…duhovnic (pentru Dumnezeu, ce păcate are o copilă de 15 ani?!), dacă i se fâlfâie de familie și dacă își bate joc de societate după modelul Tom Sawyer, iar în curând vor veni, probabil, vecinii care își vor aminti cum dădea de mâncare la cățel, cum a căzut…olimpica prima oară de pe bicicletă, cum cerea pâine la magazin, după care vor veni numerologii și astrologii să ne spună dacă s-au aliniat planetele, dacă olimpica s-a născut într-o zi proastă, dacă pozele ei de pe Facebook o arată altfel decât credincioasă…  Alo! A dispărut doar o adolescentă. De ce trebuie făcută isterie națională din caz și de ce trebuie ca organele statului să arate că muncesc de 10 ori mai mult după scandalul cu Iovan și, desigur, pentru imaginea cerută în an electoral?!


Poate ar fi bine de urmărit dacă organele statului își fac datoria ca la carte, cu termenele necesare pentru începerea căutării, pentru stabilirea celulei de criză  sau dacă se muncește în funcție de numele persoanei dispărute, de oraș, de interesele politice sau de imagine ale unora. Doar un exemplu de cum au muncit unii, de imagine și din interes, în cazul altui copil. Într-un oraș de pe Mureș, după terminarea facultății, niște absolvenți de UMF s-au cherchelit mai mult decât era normal și au făcut scandal în complexul de sport și agrement. La sosirea jandarmilor, unul dintre absolvenți a intrat în apă și a refuzat să iasă, motivând că el e… fiul primarului și face, deci, ce vrea. În cele din urmă, jandarmii au reușit să îl scoată și probabil că au livrat scandalagii la poliție, dacă nu au aplicat chiar ei amenzile necesare. Problema nu vine din modul în care au lucrat jandarmii, ci din modul în care a fost  prezentat incidentul în presa locală, în comunicatul oficial!  Sub semnătura comandatului Inspectoratului teritorial de jandarmi și cu scriitura purtătorului de cuvânt se explică acțiunea jandarmilor și se produce… nenorocirea:  Unul dintre scandalagii a spus că este fiul primarului, așa că locotenentul Radu l-a sunat la 04.30 pe primar, acasă, pentru a-l întreba dacă e vorba de fiul său, iar primarul l-a asigurat că fiul său este acasă și doarme! Un singur ziar s-a prins de anormalitate și a publicat, e drept, cu pseudonim de blondă, un articol în care se ironizau jandarmii care au trebuit să se asigure că scandalagiul nu e fiul primarului, pentru a nu avea apoi probleme cu acesta! Totuși, pe cine ar fi sunat locotenentul Radu dacă afumatul ar fi declarat că e fiul lui… Napoleon?!(Articol publicat în Evenimentul zilei)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.