duminică, 16 februarie 2014

Salariile nesimțite sunt și în provincie



Salariile nesimțite sunt și în provincie
Pentru cei care nu știu, peste jumătate dintre angajaţii români au câştiguri brute sub 1.500 de lei pe lună, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) și doar 5 la sută câştigă peste 5.000 de lei. Interesant la această statistică ar fi să ni se spună și ce parte din procentul de 5 la sută este dat de angajații de la stat!
Auzim, zilnic, diverși care combat salariile nesimțite, salarii care sunt stabilite ca fiind ale unora care ocupă funcții mari în București, la diverse ministere, autorități, la parlamentari. Pentru toți cei care cred că salariul nesimțit e vreo marcă înregistrată pentru Capitală, îi invit pe respectivii să consulte salariile unora din orașele în care locuiesc și probabil că îi va izbi o tristețe…provincială, atunci când vor constat că salariile nesimțite sunt și în provincie și ele sunt apoi multiplicate la nivel de țară, dând sume imense.
 Pentru ca simplul cetățean să aibă idee despre cât de mari sunt veniturile unor angajați la stat din provincie este suficient să se urmărească rubrica venit anual încasat din declarația obligatorie de avere care se postează pe site-ul instituției respective. Să luăm, ca exemplu, un orășel de 150.000 de locuitori. Aveți idee cât semnează rectorul UMF la rubrică? 133.051 lei, mult sub ce încasa predecesorul, care trecuse de 200.000 de lei. Aveți idee cât a completat  prorectorul? 84.736 lei. Un rector de universitate fostă tehnică declară că a avut venitul anual încasat  95.873 lei! Haideți și la primărie, unde e rost de ban serios! Director executiv a completat 65.083 lei. La Consiliul județean, secretarul a avut venitul anual încasat 76.405 lei, iar un vicepreședinte a avut 56.142 lei. Spune cineva că mori de foame în provincie, când în declarații sunt și case, mașini și terenuri fără număr, în cazul unor angajați ai statului român? Și dacă mai și comparați venituri de genul celor de mai sus cu veniturile unor miniștri veți avea surpriza să constatați că tot provincialii sunt mai tari la banul dus acasă! Înmulțiți situația din fiecare județ cu 40 și veți constata că la nivel de țară sunt foarte mulți inși care ar avea venituri nesimțite la stat față de media pe țară, ca să nu mai spunem că unii sunt acolo doar pe bază de partid, nu pe calități profesionale sau morale sau au ajuns sus datorită faptului că restul colegilor au trebuit să își numească un conducător!
Doar pentru destindere, în târgușor o companie furnizoare de apă potabilă era acuzată de un nesimțit șef de partid că are șeful cu venituri exorbitante. Ce numea exorbitant neterminatul de partid era pentru un inginer cu experiență în domeniu de peste 20 de ani: 80.000 de lei salarii, plus 40.000 de lei bonus, dacă îndeplinea anumite valori de calitate din contractul de management. Nu a trecut un an și istericul de partid și primărie și-a plantat omul la compania respectivă. Ei bine, salariile insului erau de 60.000 de lei anual, fără să se precizeze pentru presă dacă  mai există și un bonus pentru anumite prevederi din contractul de management. Cum ar veni, 80.000 de lei e exorbitant, 60.000 de lei e… pe trei sferturi exorbitant și avem și controlul politic, concluzia: omul e în regulă, salariul lui e binevenit pentru tovarășul de partid! Același păcălici de partid care vroia să pună mâna - și în final a  și pus - pe conducerea companiei avea în primărie directori cu 140.000 de lei la rubrica venit anual încasat! Ce să vedeți? Insului nu i s-au mai părut că ăia au salariile exorbitante (respectivii erau tot maghiari, asta ca idee că nu îi stătea omului maghiarul în gât de la compania de apă doar pentru că era maghiar),  chiar dacă, după judecând după capul lui sec, exorbitantul din propria ogradă întrecea încă o dată exorbitantul de la compania de apă! Fără alte comentarii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.