duminică, 16 februarie 2014

Școala și biserica. Relații, uneori, imposibile



Școala și biserica. Relații, uneori, imposibile
După episodul cu dispariția unei fete care a vrut să fugă la mănăstire și găsirea ei au curs tot felul de acuzații, unele îndreptate asupra bisericii sau asupra familiei monoparentale care permite ca un copil să aibă duhovnic. Lăsând acest eveniment la o parte, vă propun să reflectați asupra unor evenimente din viața elevilor nu doar olimpici și pe care le puteți întâlni, probabil, în fiecare județ și în care apare biserica sau elemente legate de religie. De exemplu, copiii dumneavoastră sunt încolonați la fiecare sfârșit de an pentru a merge să colinde…conducătorul. La primărie, la prefectură sau consiliul județean, copiii aduși de profesori trebuie să colinde conducătorul iubit!  Insul pus politic se bucură de atenție, își face materialele pentru campania electorală - pozându-se sau filmându-se alături de elevi - și oferă pachețele din banii publici, pe firmă abonată. La Târgu-Mureș sau aiurea, se fac mii de pachețele doar la primărie, pentru zeci de mii de euro, care sunt oferite celor care colindă conducătorul politic iubit. Desigur, nici măcar un preot nu iese în față sau în presă să spună ceea ce știm toți: colindul este aducerea veștii bune în ceea ce privește nașterea Mântuitorului și urare de belșug pentru familia gospodarului. În cazul primarului, prefectului, nu se poate vorbi de un gospodar adevărat care pune și din bucatele sale pe masă pentru a omeni colindătorul, ci de un politruc nenorocit care oferă pachețele pe firma dedicată, din taxele și impozitele părinților. Cum ar veni, colind pe banii părinților! Fără reacție din partea Bisericii, căruia nu i se pare anormal pupincurismul identic cu cel comunist, la adresa conducătorului iubit, cum nu i se pare anormală bătaia de joc la adresa noțiunii de colind!
Deși nu avem lege care să prevadă ore de religie la grădiniță, unii copii sunt aruncați de educatoare în brațele religiei, puși să se închine, să facă mătănii. Copilași de 5 ani în genunchi în fața unui preot ați văzut cu toții și probabil ați fost oripilați, la fel și de fotografii cu preșcolari care sunt…împărtășiți cu aceeași linguriță! Vorbim de copii care dorm, probabil cu ursulețul în pat și care au dreptul la igienă, la o protecția a minorilor care le permite să fie copii, să se joace, să viseze, fără să fie îndoctrinați religios la instituția de învățământ, rolul de educație trebuind să îl aibă în primul rând familia, nu școala, care trebuie să ofere… învățământ! Despre duhovnic la copii nici nu are rost să vorbim. Ce păcate pot să aibă acești copii, ce necazuri, pentru a le spune unui străin, unui angajat plătit de la stat, nu familiei, nu prietenilor ?!  Am lăsat ce e mai bun la sfârșit și exemplificăm ciudățeniile din relația școală –biserică citind de pe siteul IȘJ Mureș. Planul propus de Inspectoratul Școlar Județean Mureș profesorilor de religie și directorilor de școli  cuprinde: participarea elevilor la slujbe în parohie și la pelerinaje la ctitoriile Sfântului Constantin Brâncoveanu! Să ghicim, pelerinajele se vor face cu mașinile unui abonat la primăria Târgu-Mureș, în baza veselei legături PDL-PSD ? Lăsăm imbecilitatea cruntă cu ctitoriile Sfântului Constantin la o parte, pentru că abia în 20 iunie 1992 Biserica Ortodoxa Româna a canonizat Martirii Brâncoveni, stabilindu-le zi de pomenire la 16 August (pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului) și astfel nu se poate vorbi de ctitoriile unui sfânt, ci de ctitoriile unui voievod care a fost canonizat! Grea limba română! Așteptăm o reacție pe măsură din partea părinților și a ministerului. Șeful PSD Mureș de la Inspectorat propune: copii duși la biserică pentru slujbe în parohie (adică program școlar stabilit în funcție de programul bisericii, cu elevii care au nevoie, probabil, de o oră doar să ajungă și să se întoarcă de la biserică, să nu mai vorbim de durata slujbei, pentru că nu se lămurește cum ar putea elevul să fie dus la slujbă în timpul destinat școlii) și…. pelerinaje la sute de kilometri, doar atât mai lipsea învățământului… valoros mureșean ?!

Și ca încheiere, primarul Florea se rățoiește la Biserică, cum că el nu dă 300.000 de lei pentru Catedrala Mânuirii Neamului. Ce face primărie condusă de ins? Alocă exact 300.000 de lei pentru editare Ghid cultural sportiv al Târgu-Mureșului! Pentru că banul trimis la București nu aduce bunăstare, așa cum aduce banul dedicat la vreun întreținut loco, de partid sau nu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.