joi, 20 februarie 2014

Pleacă unii medici din țară. E dreptul lor, după ce pe banii lor și-au luat diplomele!



Pleacă unii medici din țară. E dreptul lor, după ce pe banii lor și-au luat diplomele!
Tot felul de populiști vin în presă și trag alarma cum că medicii români pleacă din țară. Până aici  e corect, e un fenomen real, la scară mai mică sau mare, depinde după ce cifre, dar să judecăm și altfel, decât după cifrele respective. Medicii nu sunt toți la fără taxă, geniali și cu viitorul luminos în profesie, în medicină fiind oameni și… oameni, mai interesați de carte, mai puțin interesați, mai aplecați spre meserie, mai puțin interesați, intrați cu multă toceală la fără taxă sau intrați cu interese la taxă, oameni care vor să își recupereze investiția sau oameni care nu vor să își recupereze sumele investite  
Luați un exemplu de Universitate de Medicină și Farmacie, pe cel de la Târgu-Mureș, locul în care anul universitar e 8.000 de lei! Ce șmecherii fac găinarii de la UMF Târgu-Mureș care au dublat peste noapte, pe vremea lui Copotoiu, taxele la români și care au triplat peste noapte taxele la străini? Au în acest an: 280 de locuri bugetate pentru medicină și 80 de locuri cu taxă! La Facultatea de Medicină Dentară sunt 70 de locuri la buget pentru români și maghiari și 30 de locuri la taxă, iar la Facultatea de Farmacie, la 70 de studenți de la fără taxă revin 80 de locuri cu taxă! Nu vorbim decât de învățământul de 5-6 ani, nu și cel de scurtă durată, acolo unde păcălicii de la UMF au preponderent locuri cu taxă, deci, bani puhoi de încasat, care se reflectă și în salariile de vis ale bugetarilor! Așadar, cam la 3 locuri fără taxă avem un loc cu taxă, mai puțin la Farmacie acolo unde locurile cu taxă sunt mai numeroase decât locurile fără taxă. Un fraier de doctor investește, așadar, 8000 de lei ori 6 ani, adică minimum 48.000 de lei în UMF Târgu-Mureș! Căutați salariile destinate absolvenților și veți înțelege că cine a investit 48.000 de lei (vreo 12.000 de euro, preț de aproape două mașini) într-o diplomă românească trebuie să fie tâmpit să rămână în țară și să primească salarii sub 1000 de lei. Banii ăia trebuie recuperați cumva și astfel plecarea medicilor din țară e doar consecința lăcomiei bandiților de la UMF-uri. Au vrut să ia miliarde salarii ca rectori, prorectori, directori, au sporit cifrele de admitere, au triplat sumele cerute străinilor și tot unii borfași de la UMF se plâng că pleacă medicii din țară?!
Un străin plătește 5000 de euro în fiecare din cei 6 ani, adică 30.000 de euro pentru diplomă și UMF-urilor nu le cade mâna să ia banii ăia, ba mai mult se plâng când statul român le pune taxă pe studenții străini, după ce statul s-a prins de golănia bandiților de la stat care își pun prețuri ca după inflația din 1930! De urmărit când borfașii de la UMF-urile de stat vor ajunge la ținta visată: 100 la sută locuri cu taxă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.