vineri, 15 august 2014

Câți parlamentari incompatibili suportă un festival la Oarba de Mureș? Minimum 2! Mora și Urcan! Plus un vânător care ucide om, nu vânat! Ce ați făcut, mă, acolo? Ați cinstit eroii? Să vă fie…



Câți parlamentari incompatibili suportă un festival la Oarba de Mureș? Minimum 2! Mora și Urcan! Plus un vânător care ucide om, nu vânat! Ce ați făcut, mă, acolo? Ați cinstit eroii? Să vă fie…
Akos Mora și Urcan, doi inși din parlament cu bube mari la ANI, pentru incompatibilitate, au sfidat poporul și s-au afișat la festivalul de la Oarba de Mureș. Colaborarea PDL-PNL e mereu veselă și mirositoare, nu ? Iar despre prezența lui Ovidiu Dancu ce să mai spunem? Omul a împușcat mortal la vânătoare un amărât cu 2 copii, în 2006, Nicolae Gherman.  Și mai adăugăm ruda celui care l-a controlat pe Florea, angajat în primărie apoi, el și nașă-sa, E.M. Pașcan, senator de locul 3-4 la alegeri, intrat prin redistribuire? A tunat și i-a adunat pe performerii politicii, ai legii și ai vânătorii, pentru că parcă și Pașcan se joacă de-a vânătorul, dacă ne amintim bine?!
P.S. Senatul nu a binevoit încă să răspundă la sesizarea că Mora a încălcat regulamentul Senatului afișându-se cu calitatea și cu simbolurile instituției la evenimente organizate chiar de senatorul pe firma demascată de ANI ca fiind întreținută din banii publici pe timp de mandat de penelist! Cu penelistul cunoscut pentru afaceri pe 4 primării și pe nevastă cu cabinet de avocatură, adică cu Dobre, se pare că nu se poate negocia zburarea ilegalului Mora din parlament! Asta au votat românii, ăștia sunt specimenele alese etnic, să se spele cu ei și cu banii pe care îi fac șmecherașii exact unde îi doare!




Publicat vineri, 15 august 2014, 20:23, in categoria Locale, Mures.
Stire de ultima ora din judetul Mures: Cinstirea eroilor de la Oarba de Mureş, prolog la Zilele Oraşului Iernut. FOTO

DSCF0061Zilele Oraşului Iernut, care au loc sâmbătă şi duminică au demarat dealtfel vineri, cu cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic „La Oarba şi la Iernut”. Evenimentul a început cu festivitatea depunerii de coroane la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, în memoria celor 11 000 ostaşi români căzuţi la asaltul trupelor aliate care preceda eliberarea oraşului Târgu-Mureş în toamna anului 1944. Au participat reprezentanţi ai Parlamentului României, ai Ministerelor Internelor şi Apărării Naţionale, ai Consiliului Judeţean, primari din oraşele şi comunele învecinate. După ceremonia religioasă, reprezentanţii instituţiilor prezente au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. Au depus reprezentanţi ai Parlamentului, prin senatorii Akos Mora şi Marius Paşcan, deputatul Florin Urcan, ai celor două ministere, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria şi Consiliul Local Iernut, Şcoala Gimnazială Iernut, Termocentrala Iernut şi alte instituţii locale. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

1_nicoara„Veşnicia satului Oarba de Mureş, prin jertfa eroilor”
După ceremonia depunerii de coroane, a demarat cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic. Acesta a avut un prolog inedit. Doi paraşutişti de renume au coborât pe rând dintr-un avion pilotat de unul dintre cei mai experimentaţi piloţi mureşeni, purtând tricolorul. Până ce aceştia au ajuns la sol, oficialii au adresat câteva cuvinte celor prezenţi. Eroii căzuţi într-una dintre cele mai crâncene lupte duse de armata română pentru eliberarea ţării au fost evocaţi pe rând de vorbitori. „Poetul Lucian Blaga a avut celebra afirmaţie „veşnicia s-a născut la sat”. În urmă cu 70 de ani, apele Mureşului din dealul Sângeorgiului parcă au luat foc şi apele râului Mureş s-au înroşit de sânge. A fost sângele celor 11 000 de ostaşi români care au pus pieptul în faţa gloanţelor cotropitorilor pentru eliberarea acestor meleaguri. Veşnicia acestui sat atunci s-a născut. Acei 11 000 de români şi-au dat viaţa pentru libertate, pentru demnitate, pentru tot ceea ce înseamnă valorile neamului românesc. Lor şi tuturor eroilor care şi-au dat viaţa pentru pământul strămoşesc le dedicăm această ediţie şi toate cele care vor urma, să dovedim că suntem demni de sacrificiul pe care l-au făcut. Mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit pentru organizarea acestui festival. Deoarece acest eveniment are loc cu ocazia unei sfinte sărbători, Sfânta Maria, urăm tuturor celor care poartă numele de Maria, Marian şi derivatele din acest nume, celor care-şi serbează onomastica, un sicer „La mulţi ani”, sănătate, multă linişte şi pace”, au fost cuvintele primarului oraşului Iernut, Ioan Nicoară.

2_oltean„Datorăm toate acestea strămoşilor”
Noul prefect de Mureş, Vasile Liviu Oltean a ţinut la rândul său să sublinieze în primul rând importanţa eveninentului şi a salutat iniţiativa organizării acestui festival. „Este un moment în care putem să ne bucurăm de cântece patriotice şi populare, dar toate acestea se datorează strămoşilor noştri, a ostaşilor care s-au jertfit pentru eliberarea Ardealului şi au făcut aici un loc de pelerinaj. Copiii noştri vor trebui să vină aici pentru a-şi cunoaşte istoria, aşa cum a fost ea, în locul unde a avut loc una dintre cele mai grele bătălii. Trebuie să reflectăm asupra istoriei neamului, asupra faptelor pe care le facem zi de zi, să vedem ce putem face pentru progresul României. Vreau şi eu să urez tuturor celor care îşi serbează onomastica un sincer La mulţi ani!”, a fost mesajul prefectului judeţului Mureş. Prezent la fiecare manifestare de anvergură, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre a fost reprezentat de această dată de vicepreşedintele Ovidiu Dancu. „Sunt aici pentru al patrulea an şi mă bucur să fiu alături de dumneavoastră. Astăzi îl reprezint pe domnul Ciprian Dobre, care m-a împuternicit să vă transmit următorul mesaj: În fiecare an sunt prezent la Oarba de Mureş cu ocazia Sfintei Maria, pentru a aduce un omagiu celor 11000 de soldaţi care s-au sacrificat în aceste locuri, într-una dintre cele mai mari tragice momente ale luptei pentru eliberarea Transilvaniei din toamna anului 1944. Cu ocazia împlinirii celor 70 de ani, vă anunţ că în luna septembrie, Consiliul Judeţan Mureş va organiza atât la Oarba de Mureş, cât şi la Târgu-Mureş un eveniment de anvergură naţională, unde vom avea alături invitaţi de onoare”, a fost mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, transmis prin intermediul lui Ovidiu Dancu.

3_mora„Costurile unui război nu se rezumă doar la sume”
Unul dintre reprezentanţii mureşeni ai Parlamentului României a fost senatorul Akos Mora, care a impresionat încă o dată prin discursul său. „Mă bucur să fiu alături pentru a omagia jertfa ostaşilor români pentru această ţară. Este prea puţin ceea ce facem noi în comparaţie cu ce au făcut ei pentru ţară. Mă gândeam înainte de a lua cuvântul câţi dintre noi ştiu ce înseamnă cu adevărat costurile unui război. Poate doar veteranii care mai sunt în viaţă ştiu dimensiunea reală. Acestea nu se referă doar la costurile unei bătălii, ci şi la pierderile de vieţi omeneşti. Ei şi-au dat viaţa pentru un ideal, când au fost chemaţi să lupte pentru patrie. Azi trebuie să reflectăm la propriile fapte, să gândim ce avem de făcut. Privind prin această prismă, această sărbătoare nu se poate compara cu ce au făcut strămoşii. Dacă ei şi-au dat viaţa, astăzi unii dau resursele naturale ale ţării, decid defrişarea a miilor de hectare de păduri sau zestrea cea mai importantă, cea a resurselor umane, determină plecarea a celor mai valoroşi din ţară”, au fost cuvintele senatorului Akos Mora.

4_florin_urcanIniţiator al Festivalului, deputatul Florin Urcan
Prezent la Festival, fostul primar al oraşului Luduş, deputat din partea PDL se bucură că iniţiativa sa este continuată de cei care i-au urmat la conducere. „Sunt mândru să particip la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât în urmă cu patru ani, împreună cu Ciprian Istrate am venit cu ideea şi am pus bazele organizării unui asemenea festival. Este o manifestare de suflet şi totodată un beneficiu pentru comunitatea locală. Deşi nu mai sunt gazdă, sunt doar deputat din acest colegiu, faptul că acesta coincide cu zilele oraşului Iernut este un lucru benefic. Ocazia de a avea trei zile libere de sărbătoare este foarte binevenită, iar cei care vor participa vor avea ocazia să se simtă bine, să se simtă cu adevărat români”, a declarat deputatul Florin Urcan.
După festivitate, pe scenă au urcat ansambluri folclorice profesioniste sau de amatori şi interpreţi care au angrenat publicul într-un spectacol ne neuitat.

Acesta are o condamnare de doi ani cu suspendare, pentru ucidere din culpla.

In ianuarie 2006, Dancu, pe atunci primar al orasului Ludus, si-a impuscat in gat (sic!) un prieten, la o partida de vanbatoare. Nicolae Gherman, 36 de ani, tata a doi copii, nu a murit pe loc, ci dupa cateva zile de suferinta, la Spitatul Judetean Mures.

Incidentul a fost considerat... accident de munca. Inspectorii de munca au stabilit ca Dancu a executat foc dintr-un unghi de 90 grade, desi prevederile privind vanatoarea arata ca focul trebuie sa fie executat din unghi de 45 de grade fata de tarc. A fost amendata Agentia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS), cu suma de 5.000 de lei. Dancu a primit o amenda mai mica, de 4.000 de lei.

La vremea respectiva, ziarul Gardianul a citat un vanator martor al incidentului, care a relatat cum s-a petrecut tragedia: 'S-a intors (Dancu – n.n.) cu arma la 90 de grade inspre dreapta, ca sa traga asupra unui mistret care a venit din spatele vanatorilor. Asa ceva e strict interzis. Vanatorul nu are voie sa traga decat inspre inainte si pe o raza de maximum 45 de grade stanga-dreapta. Altfel, isi poate rani colegii care stau pe linie cu el'.

Conform radiomures.ro, Ovidiu Dancu, recunoaste ca imaginea sa are 'putin de suferit', din cauza incidentului din 2006, dar spera ca experienta sa in administratie sa compenseze.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.