joi, 21 august 2014

Despre Patriciu, de bine



Despre Patriciu, de bine
S-a stins Dinu Patriciu, un om care a avut și păcate, pe lângă calități.  Pentru amatorii de lectură, Patriciu va rămâne omul din spatele unor proiecte extraordinare, cum ar fi ziarul Adevărul cu puii locali, cărțile la pachet. Probabil că nu există gospodărie în România în care să nu se afle măcar o carte din cele vândute cu ziarul și probabil că sunt zeci de mii de români care și-au completat colecțiile: Rahan, Opera, 100 de opere esențiale și așa mai departe, datorită ofertelor foarte bune. Între a vinde 100.000 de exemplare dintr-o carte într-un an, prin sute de librării, Patriciu a ales să vândă 100.000 de exemplare pe zi, chiar dacă câștigul pe bucata a fost, probabil, mai mic.
Patriciu a mai făcut ceva, nu doar pentru cei care citeau, ci și pentru cei care vroiau să își exprime ideile în paginile Adevărului. La vremea respectivă, Adevărul era cam singurul ziar cu rubrică dedicată cititorului. Singura problemă era spațiul limitat și de aceea cei care doreau să publice erau nevoiți să se încadreze în exact 2.000 de semne, inclusiv spațiile! Ca unul care am avut publicate 36 de articole, printr-o colaborare de 7 luni, îmi amintesc cu nostalgie cum mă chinuiam să mai scot câteva litere, pentru a mă încadra, cum schimbam un cuvânt cu un sinonim, pentru a respecta norma. Și așa cum au mărturisit unii angajați ai lui Patriciu, nu se intervenea în politica editorială și nici măcar în părerea cititorului. Singurele observații care se făceau din partea celui care se ocupa de pagină erau legate de prezența numelor, considerate prea directe în articole despre inșii cu afacerile portocalii pe bani publici și cu furturile prin găinarul etnic de partid, cum erau cele legate de Târgu-Mureș
Judecând la rece, colaborarea mea cu Adevărul a fost cea mai de suflet dintre colaborările din ultimii ani și era și o mândrie profesională (cum de altfel am avut și pentru colaborarea cu Evenimentul zilei), să ai articolul publicat în 100.000 de exemplare, în 70.000 sau cât era tirajul la momentul respectiv - din câte îmi amintesc mereu peste 45.000 de exemplare, în singurul ziar quality cu tiraj mare. Cum fiecare moment bun e urmat de unul rău, Patriciu și Adevărul au trebuit să facă pactul cu diavolul. Șeful având oarecare probleme, ziarul a trebuit să renunțe la pagina de opinii, pe motive economice, s-a spus, dar în realitate ziarul a fost oferit propagandei PDL. Din acel moment s-a terminat și cu Patriciu cel care a dat strălucire Adevărului și omul s-a retras încet din activitatea vizibilă, iar știrile despre afacerile lui au fost mereu legate de falimente de magazine, de boală, de divorț, de certificate medicale, adică doar de rău.


joi, 16 februarie 2012
Ziarul Adevărul renunță, cu voie sau șantajat, la opiniile cititorilor

Ziarul Adevărul renunță, cu voie sau șantajat, la opiniile cititorilor
Unul dintre ziarele care  dovediseră mai mult profesionalism și mult mai puțină implicație politică și-a anunțat colaboratorii de la editorialul cititorului că rubrica va fi scoasă din ziar. În fapt, întreaga pagină a cititorului dispare din ziar. Motivarea acestei alegeri nu a fost făcută, dar poate ține de dorința conducerii de a nu strica o pagină din 48 (!) pe opiniile altora decât proprii angajați sau poate ține de dorința de a nu se mai publica ceva ce poate să fie neconform cu noua politică a ziarului. Ca unul care am publicat 35 de editoriale în ultimele 200 de zile, dintre care unele chiar contra afaceriștilor botezați... politicieni la putere, alegerea Adevărului nu poate decât să îmi dovedească faptul că la ziar există oameni fără teamă și profesioniști, dar că unele interese financiare și politice pot să decidă viitorul ziarului în an electoral. Adevărul are precedentul Think Outside The Box, când o colaborare a fost încheiată după cum se bănuiește  pentru că un client de publicitate nu era fericit de un conținut editorial, iar dacă consultăm și niște stenograme mai aflăm cine pe cine sună prin orașe pedeliste și pe viceprimari ilegali și bănuim care ar fi moneda de schimb pentru  o nouă orientare a ziarului către portocalii. Rămâne de văzut ce au ales cei de la Adevărul, profesionalism sau prietenie politică!
P.S. Un bandit PDL a fost sunat pentru o afacere a lui Patriciu cu magazinele din Târgu-Mureș. În viața reală, un serviciu se plătește tot cu un serviciu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.