sâmbătă, 23 februarie 2013

Argo... argo-mentul politic impotriva Iranului? Filmul salvării lașilor, armă politică actuală?!



Argo... argo-mentul politic impotriva Iranului? Filmul salvării lașilor, armă politică actuală?!
Un tip pe nume Benjamin Geza Affleck, cu numele de scenă Ben Affleck, a regizat un film despre criza ostaticilor din 1979, de la Ambasada SUA din Iran. Greșit. Mai precis, omul a regizat un film despre salvarea a 6 dintre oamenii ambasadei, cei care s-au ascuns cam ca șobolanii pentru a nu fi prinși de către islamiști. Filmul nu e rău deloc, ca să ne înțelegem și probabil că va primi și Oscarul pentru cel mai bun film dintr-un singur considerent: ce e legat de Iran e bun de fluturat din considerente politice și să nu uităm că americanii au reușit performanța ca în ultimii 3 ani să dea Oscarul pentru cel mai bun film ba unui francez, ba unui englez care a făcut film cu indieni, ba unui alt englez care prezintă o bucată de istorie a imperiului britanic. Să vină...rândul unui american care servește puțin la interesele americane de a se prezenta Iranul ca Bau-baul lumii? Probabil că da. Comparând, însă, povestea celor 6 scoși din Iran cu drama celor care au rămas sute de zile ostatici la iranieni filmul parcă nu își are rostul, pentru că adevărații eroi nu au fost ăștia 6, ci aceia care au rămas prizonieri! Pentru cei care nu știu, în noiembrie 1979 ambasada SUA din Teheran a fost asediată de studenți, iar 52 de diplomaţi au fost luaţi ostatici. Criza a durat nu mai puțin de 444 de zile. Istoria conflictelor dintre americani și iranieni mai cuprinde încetarea relațiilor diplomatice dintre cele două țări, în 1980, iar în războiul dintre Iran şi Irak, America a fost de partea Irakului! Clinton a impus primul embargo asupra Iranului și Bush l-a plasat pe „axa răului". Suficiente motive pentru a premia un film care să aducă în față barbaria iraniană, la vreo 5 ani distanță de alt film câștigător de Oscar și militant, deși de animație?!
Comparați, fără patimă, două din filmele care râvnesc statueta în acest an și încercați să ghiciți cine va câștiga. Primul este Argo, care dă apă la moară celor care văd Iranul un mare rău, cel de-al doilea este un film care dă peste degete administrației Obama! Este vorba de Zero Dark Thirty, al unei regizoare deja de Oscar, Kathryn Bigelow. În cel de-al doilea film sunt scene de tortură, motivate de nevoia americanilor de a obține informații despre Osama și care au produs scandal. Ca și cum nu ar fi de ajuns, eroii, după ce torturează puțin un arab, stau în fața unui televizor la care este o transmisiune cu Obama care se jură că nici un american nu este implicat în acte de tortură!
P.S. Ben Affleck ar vrea să se lanseze în politică, actorul gândindu-se la un post de senator, informează Agerpres (sursa: jurnalul.ro). Să fie Argo...argomentul lui pentru candidatură și dovada că este un american...bun?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.