joi, 7 februarie 2013

CJI vrea eliberarea presei de moguli. Pe când și de inși fără studii superioare, de sereiști, de ziariști cu afaceri prin primării și așa mai departe?!



CJI vrea eliberarea presei de moguli. Pe când și de inși fără studii superioare, de sereiști, de ziariști cu afaceri prin primării și așa mai departe?!
CJI (Centrul pentru jurnalism independent) a trimis o mulțime de mailuri referitoare la eliberarea presei de moguli. Ideea nu e rea, dar pentru o profesie curată ar mai fi cazul și de reacții ale CJI, Active Watch, Mediasind și celelalte instituții cu specific, în ceea ce privește: drepturile neplătite jurnaliștilor prin CCM unic pe ramură, conform căruia ultimul jurnalist cu studii superioare și fără pic de zi lucrată trebuie să aibă legal 1900 lei salariul brut, cel puțin; prezența sereiștilor sau a foștilor sereiști în presă, îndeosebi în Ardeal, acolo unde ăștia prestează bau-baul cu UDMR și cu maghiarii care fură Transilvania; verificarea bandiților care se laudă că merg cu presa la notar, verificabil la Târgu-Mureș, după ce firma intermediară ia banii de la primăria pedelistă și o distribuie pe ochi frumoși, pentru că presei îi e frică să nu supere pramatiile din primărie; verificarea tuturor contractelor cu banii publici, a chiriilor modice plătite de ziare și televiziuni unor javre din administrația locală care îi pot șantaja pe ăștia; verificarea diplomelor primite de jurnaliști pe motive de cetățeni de onoare ai orașelor, în fapt hârtii prin care bandiții de partid îi pot șantaja pe …onorabili; obligativitatea folosirii softurilor originale, câtă vreme în provincie, cel puțin, firmele care au instituții media nu au pic de licență și încalcă toate legile posibile; obligativitatea încadrării ca jurnaliști a oamenilor cu studii superioare: atenție, există o clasificare a ocupațiilor care spune clar: redactorul, reporterul, cititorul de prompter trebuie să aibă studii superioare! Să mai adăugăm nepotismul din presă, amantlâcurile care stau la baza angajărilor fără alte criterii decât de/pentru sex sau sânge? Sau să mai adăugăm că ziariștii/reporterii/redactorii nu au în multe cazuri nici măcar cărți de muncă sau alte acte doveditoare și sunt prostiți de hoțomanii care îi angajează cu contracte cu drepturi de autor (sic!) și să nu amintim cum bandiții din presă se folosesc de poziția lor pentru a se juca de-a consilierul pramatiilor pe bani publici, în timp ce își îngheață posturile de la stat (radio, TV) sau să mai amintim că bandiți de partid din presă, nu doar la Târgu-Mureș, ci și aiurea, se bucură de afaceri în parteneriat, pe foarte mulți bani publici, cu primăria la care e șeful partidului respectiv și să mai amintim cum alți bandiți în uniforme își fac asociații culturale pe care primesc de la primării de partid bani și alte facilități?! Și asta face parte din peisajul presei românești și nu am auzit ca CJI sau alte instituții să aibă un proiect adevărat de luptă împotriva bolilor și jegului din presă, care pornesc de la nivelul celui care e angajat și până la publicarea cu pseudonime maghiare a băieților veseli din servicii zise secrete.
P.S. Nu am auzit de vreo reacție CJI la înființarea TVR Târgu-Mureș, 8 ani în contractul PSD-UDMR și rezolvată, se pare, de porcii din PDL Mureș. Presă la cererea partidelor nu am auzit, mai ales când e vorba de banul public și nici nu am auzit vreo indignare cum că la TVR Târgu-Mureș a fost dată afară femeia de serviciu cu notă mai mare ca acea a reporterilor! Succes, doamnei respective la proces, o asemenea concediere merită contestată și trebuie să se dea un exemplu celor care fac ce vor pe banii publici și zboară oamenii care nu sunt rude, vecini, amante, amanți și așa mai departe.
http://www.mediainitiative.eu/


A fost lansata prima Initiativa Cetateneasca Europeana

pentru pluralism in mass-media





Cetatenii europeni pot, incepand cu 7 februarie 2013, sa ceara institutiilor europene sa adopte masuri legislative care sa limiteze amestecul actorilor politici si economici in mass media, semnand petitia initiata de Initiativa Europeana pentru Pluralism in Mass-Media (EIPM).



Petitia, disponibila in limba romana, poate fi accesata la www.mediainitiative.eu



EIPM este o coalitie pan-europeana care reuneste, alaturi de cetateni, o suta de organizatii, companii de presa, jurnalisti independenti si organisme profesionale. Deschiderea colectarii online de semnaturi marcheaza lansarea primei Initiative Cetatenesti Europene care are ca obiect mass-media.  Initiativa Cetateneasca Europeana este un nou instrument  de participare democratica care permite cetatenilor sa prezinte direct Comisiei Europene o propunere legislativa, daca aduna cel putin  un milion de semnaturi – online sau off line, din cel putin sapte tari membre UE. In felul acesta, cetatenii pot schimba legislatia europeana.



Situatia libertatii si pluralismului mass-media se deterioreaza peste tot in Uniunea Europeana.  In unele tari, cum ar fi Ungaria, de exemplu, se inregistreaza ingerinte grave ale puterii politice, menite sa controleze presa. Alte tari, precum Marea Britanie, sufera de o concentrare excesiva a proprietatii de media, ceea ce conduce la influente nedorite din partea anumitor grupuri economice – cazul notabil al imperiului mediatic al lui Murdoch – asupra procesului politic. In altele, ca in cazul Italiei, Bulgariei si Romaniei, se inregistreaza o suprapunere periculoasa a intereselor politice, economice si de media in mainile acelorasi persoane.



„Am tolerat atat de mult interventiile vinovate ale politicului si economicului in mass-media incat aceasta a ajuns oficial o „vulnerabilitate la adresa sigurantei nationale” si „o amenintare la adresa democratiei”. E timpul sa facem ceva ca sa aparam libertatea presei – daca punem, intr-adevar, pret pe ea. De data asta putem sa facem ceva cu mainile noastre, fiecare dintre noi. E simplu, e la indemana, e important.”, a declarat Ioana Avadani, director al Centrului pentru Jurnalism Independent, initiatoare a EIMP.



“Privata sau publica, mass-media trebuie sa serveasca interesul public. Acesta este motivul pentru care Constitutia ii acorda o protectie speciala. Faptul ca unii proprietari de presa isi transforma ziaristii in mercenari si-i pun sa se bata pentru interesele lor economice si politice inseamna o grava deturnare a presei de la misiunea sa fundamentala si un pericol pentru democratie. Felul in care Berlusconi a reusit sa controleze politic o tara vrajind italienii cu televiziunile lui, ori brutalitatea cu care premierul Orban a incalecat presa Ungariei sunt numai doua dintre exemplele cele mai grave de acest gen. Moguli ai presei din multe state europene au deja suficienta forta pentru a prelua controlul economic si politic al tarii servindu-se de mass-media pe care le stapanesc. Europa trebuie sa se protejeze de asemenea amenintari si sa apere valorile democratiei de dictatorii presei: forta acestora trebuie sa fie controlata. Concentrarea proprietatii asupra mass-media trebuie sa fie limitata prin lege pentru a garanta pluralismul presei. Cetatenii romani pot lua decizii europene: sa eliberam presa de moguli. Urgent!”, a declarat Mircea Toma, presedinte ActiveWatch.



EIPM propune Comisiei Europene adoptarea unei Directive care sa protejeze pluralismul in mass-media la nivel european, prin urmatoarele masuri:



a) masuri legislative eficiente pentru evitarea concentrarii proprietatii in mass-media si publicitate;

b) garantarea independentei organismelor de reglementare in mass-media, care sa aiba o componenta  diversa, din punct de vedere social si echilibrata din punct de vedere politic si cultural;

c) definirea  clara a conflictului de interese in  proprietatea  asupra mass-media;

d) obligatia impusa presei scrise, audiovizuale si online de a furniza  unei autoritati nationale specializate informatii detaliate referitoare la structura de proprietate, pana la nivel de persoana.



Tarile care participa la lansarea ECI sunt: Belgia, Bulgaria, Franta, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Romania, Spania si Ungaria.



Informatii



Website-ul intiativei este: www.mediainitiative.eu


Pentru informatii de presa, contactati-o pe Anna Lodeserto – e-mail: info@mediainitiative.eu









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.