marți, 17 iunie 2014

TVR ilegal, dar proștii plătesc taxă TVR și pentru canalele ilegale!



TVR ilegal, dar proștii plătesc taxă TVR și pentru canalele ilegale!

După câteva luni de la instalare, se trezește și Stelian Tănase că unele TVR-uri, dintre care unul, gunoiul TVR 3, rebrandizat cu bani publici căcălău, sunt …ilegale! Dă cineva în judecată TVR pentru golănia de a lua taxă pe ceva ilegal, mai precis pentru mai bine de jumătate dintre canale? Lichelele astea scriau că taxa e cea mai mică din Europa, iar ei nu aveau ce să caute cu celelalte canale mâncătoare de bani publici în afara legii! Un control la bandiții ăștia și la demenții care au inventat TVR Târgu-Mureș pentru servirea intereselor unor jeguri de români care aveau interese cu UDMR?!

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a declarat marţi că TVR News, TVR 3, TVR HD şi TVR Moldova sunt în afara Legii 41 de funcţionare şi organizare a SRTv, sugerând că este posibilă închiderea lor, însă nu a fost luată o decizie în acest sens. Ştiri pe aceeaşi temă UPDATE Stelian Tănase, în sfârşit director plin al TVR Comisia de Etică din TVR: nedifuzarea pe TVR3 a interviului cu Traian ... Conducerea TVR a amânat luarea unei decizii privind reducerea salariil... „Legea 41 prevede doar patru canale, 1, 2, TVR Internaţional şi staţiile locale. Restul sunt în afara legii. Luăm în calcul să revenim la cadrul legal, aşa cum a fost el desenat de Parlament, în 1994. Despre TVR News nu se spune nimic, despre TVR 3 nu se spune nimic, despre TVR HD şi TVR Moldova nu se spune nimic şi legea-i lege. Dar sunt discuţii între noi, nu s-a luat nicio decizie“, a declarat Stelian Tănase

Citeste mai mult: adev.ro/n7b3hy
http://www.tvr.ro/despre-taxa_2227.html#view
În aceste condiţii, obligaţia statului român este aceea de a asigura, prin mijloace adecvate, dreptul la informare al cetăţenilor, lucru care implică o cheltuială publică. Din această perspectivă, art. 56, alin. 1 din Constituţia României susţine obligaţia cetăţenilor de a contribui la cheltuielile publice prin taxe şi impozite.

În baza acestui principiu constituţional, a fost reglementată taxa pentru serviciul public de televiziune, prin lege organică - Legea 41/1994 republicată, cu completările şi modificările ulterioare, şi detaliată prin Hotărârea de Guvern nr. 978/2003. Această taxă este o taxă nefiscală şi se regăseşte în majoritatea ţărilor europene.

Taxa TV din România este cea mai mică din Europa

Valoarea lunară a taxei TV este în prezent de 4 lei/familie, ceea ce înseamnă în jur de 11 euro pe an, taxa din România fiind cea mai scăzută din Europa.

Pentru comparaţie, în Cehia, taxa TV este de 83,57 euro/an, în Polonia, de 47,4 euro/an, în Slovacia, de 56 euro/an, în Marea Britanie, de 175 euro/an, Germania, 216 euro/an.

Valoarea taxei TV din România este nemodificată din 2003, anul în care s-a diminuat cu 0,5 lei pentru persoanele fizice.

În schimbul acestei taxe, TVR difuzează producţii unice în media românească: talk-show-uri culturale premium, cum ar fi „Profesioniştii”, „Garantat 100%”, „Rezistenţa prin cultură”; filme artistice şi seriale de calitate, documentare cu valoare educativă (de ex: „Povestea Sovietelor”, „Adio, tovaraşi” etc.) s.a.

De asemenea, TVR susţine, în calitate de co-producător, existenţa unor evenimente culturale de anvergură, care promovează valorile româneşti şi internaţionale (de ex. Festivalul Internaţional „G. Enescu”), în ciuda faptului că acestea nu aduc rating şi nici încasări din publicitate.

Taxa tv în România nu e o excepţie

Televiziunea Română nu este o excepţie în peisajul media european. Modelul de finanţare multiplă a televiziunii publice – care include şi taxa TV - se întâlneşte la majoritatea televiziunilor publice din Europa, membre ale European Broadcasting Union (EBU). Televiziunile publice care nu au printre sursele de finanţare o taxă TV sau o taxă de solidaritate sunt susţinute de guvernele ţărilor lor şi nu au atâtea limitări la încasările din publicitate precum Televiziunea Română.

TVR nu primeşte bani - precum televiziunile private - din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de televiziune prin cablu

Taxa tv şi abonamentul pe care cetăţenii îl plătesc către operatorii de televiziune prin cablu sunt două lucruri distincte. Încheierea contractului cu orice operator de televiziune prin  cablu este opţiunea fiecărei persoane fizice sau juridice, neexistând nici un act normativ care să prevadă obligaţia de a încheia un astfel de contract şi achitarea abonametului către societatea de televiziune prin cablu. Plata taxei tv, atât de către persoanele fizice, cât şi de cele juridice, este obligatorie, fiind reglementată prin Legea nr. 41/1994.

În suma achitată către operatorul de televiziune prin cablu nu este inclusă şi taxa tv, care se achită o singură dată (cu factura de electricitate) şi nu de două ori - odată cu factura de electricitate şi apoi cu cea de cablu.

Conform art. 82 din Legea audiovizualului 504/2002, cu modificările ulterioare orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale TVR.
- See more at: http://www.tvr.ro/despre-taxa_2227.html#view

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.