marți, 4 decembrie 2012

ActiveWatch a propus Parlamentului European interzicerea infiltrării serviciilor de informații în redacții. O veste tristă pentru sereiștii activi sau în...retragere strecurați în presăActiveWatch a propus Parlamentului European interzicerea infiltrării serviciilor de informații în redacții. O veste tristă pentru sereiștii activi sau în...retragere strecurați în presă
Cu întârziere, dar mai bine mai târziu decât deloc, am aflat de inițiativa  celor de la ActiveWatch pentru interzicerea infiltrării serviciilor de informații în redacții. Salutăm inițiativa și o sperăm pusă în practică pentru că avem oameni de la SRI infiltrați în presă, și nu vorbim doar de Transilvania, acolo unde băieții au interese să pună paie pe foc în meciurile cu maghiarii, mai ales după episodul conflictul de la Târgu-Mureș, primar ales cu nesimțire etnică, să nu fure ungurul ce poate fura românul, băieții cu ochi albaștri prestând cu pseudonime pentru porcii PDL. Dacă nu credeți, căutați inși ca inginerul Fodor, profesorul Gall, târgumureșenii știu de ce, personajele fictive care înjură candidații PSD și PNL, vandalii care atacă orașul, dar care sunt din alte partide, nu PDL, desigur, că hoțul nu strigă hoții, din mințile bolnave și din gradele din cap și umeri ale unor neterminați și veți simți duhoarea de servicii secrete care joacă pentru pedeliști. Iar dacă mai adăugăm că la Târgu-Mureș polițiștii locali de sub comanda unui fost sereist au fost prinși în campanie electorală pentru Florea punând autocolante pe bani publici și Florea iese în față și spune că Bretfelean e fost sereist și știe ce vorbește nu mai avem ce conexiune să mai facem între bandiții din PDL și bandiții din servicii. De ce e... fost nu ne-a mai spus insul care are primărie cu afaceri pe firme pedeliste (dar ce vreți, bă, să fure ungurii, precis voi fi înjurat!), care îi crede pe târgumureșeni  buni de manipulat etnic (autocolantele fiind în limba română și nu și maghiară, ca la manipularea cu scrisori deschise în plic închis, căutați afacerea pe licitatiapublica.ro și poate găsiți că porcii de la PDL au folosit banii publici și pentru scrisorile din campania lui Florea!), de ce Bretfe Boy e... fost(sereiștii nu sunt ca fotbaliștii, se accidentează și se retrag, dacă înțelegeți ironia) și de ce sunt curvele de pedeliști atât de proaste încât nu știu că funcționarul public nu are voie să facă campanie,  fie el fost sereist sau fost... actor! Cunoașteți legile, leprelor?! Din păcate, nu am apucat să discutăm subiectul la vizita din noiembrie la Târgu-Mureș a celor de la ActiveWatch, atunci când oamenii au făcut un dosar cu televiziunile târgumureșene,cu banii publici strecurați pe ele și cu interesele politic și economicee ale inșilor care conduc instituțiile de presă, dar care nu se prezintă la licitații, doar la notar, ca să le asigure intermediarul că prind banul public!  


Astăzi, 6 noiembrie 2012, Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) a Parlamentului European a organizat o audiere cu tema "Libertatea Media in Uniunea Europeana" (http://www.europarl.europa.eu/committees/en/libe/home.html).

Renate Weber a deschis dezbaterile cu prezentarea raportului „Carta Uniunii Europene: Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană”.

ActiveWatch a depus, cu această ocazie, o scrisoare deschisă prin care cere Comisiei LIBE să susțină adoptarea de către statele membre a unor legi care să interzică inflitrarea în redacții a serviciilor de informații.6 noiembrie 2012
București

Către: membrii Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne
Ref: Raportul „Carta Uniunii Europene: Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană”Doamnelor și domnilor,

ActiveWatch este o organizație de drepturile omului preocupată de libertatea de exprimare, membră a rețelei Reporteri fără Frontiere. Am luat la cunoștință cu deosebit interes prevederile raportului „Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană” și informațiile prezentate în audierea publică a Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (Comisia LIBE) din data de 6 noiembrie, la care a participat și unul dintre membrii ActiveWatch.

Preocuparea noastră pentru libertatea de exprimare în Europa ne determină să vă aducem la cunoștință un fenomen care afectează grav libertatea presei: prezența agenților de informații sub acoperire în cadrul redacțiilor. Ne confruntăm cu această problemă în România de câțiva ani. Cel mai grav caz a fost adus în atenția publică în această vară, când Jurnalul Național, unul dintre cele mai importante cotidiene generaliste din România, a descoperit prezența unui agent infiltrat de Serviciul Român de Informații (SRI) în redacția sa. Prezența acestuia a fost confirmată de SRI și de Comisia Parlamentară de Supraveghere a Activității SRI.

Pentru a contextualiza această informație, trebuie să precizăm că, până acum 23 de ani, România a trăit sub o dictatură a cărei principală forță represivă a fost Securitatea. În 22 de ani, nou-creatul serviciu de informații SRI nu a reușit să se distanțeze de percepția de a fi continuatorul Securității, din cauza personalului, a practicilor sale și a lipsei controlului public asupra activității sale.

În al doilea rând, legislația românească nu interzice pătrunderea agenților de informații sub acoperire în redacții.

În al treilea rând, cel mai înalt organism de securitate națională a inclus media pe lista vulnerabilităților la adresa siguranței naționale, în Strategia Națională de Apărare din 2010. Legislația existentă și această strategie au constituit temeiul legal pentru infiltrarea în redacții.

Astfel de practici pun în pericol libertatea de exprimare, întrucât:

- amenință confidențialitatea surselor;
- împiedică colectarea informațiilor;

- încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul;

- afectează credibilitatea presei;

- permit supravegherea redacțiilor;

- introduc un climat de neîncredere în redacții.

De asemenea, Carta Europeană a Libertății Presei menționează în mod expres că supravegherea redacțiilor este inacceptabilă („Protecția surselor jurnalistice trebuie asigurată cu strictețe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziționarea redacțiilor, a birourilor și a computerelor jurnaliștilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidențialitatea sunt inacceptabile”).

De aceea, considerăm necesară adoptarea de către Comisia LIBE a unui amendament la raportul „Standarde privind libertatea presei în Uniunea Europeană” care să interzică infiltrarea agenților de informații în redacții, și facem apel la Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne să acorde întregul său sprijin în acest sens.

Cu respect,

Mircea Toma,

Președinte ActiveWatch

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu