joi, 11 iulie 2013

Articolul maestrului Tolontan și reacțiile în general împotriva afacerilor de partid pe firme și cluburi de partid. Ca de la pedelistul Florea la pedeliștii Maior, Borșan și camarila gen Țerbea



Articolul maestrului Tolontan și reacțiile în general împotriva afacerilor de partid pe firme  și cluburi de partid. Ca de la pedelistul Florea la pedeliștii Maior, Borșan și camarila gen Țerbea
Maestrul Tolontan a scris articolul, mai jos sunt replicile cititorilor. Marea majoritate demască afacerile dedicate ale găștii PDL Mureș pe sport portocaliu și milioanele de euro care zboară în buzunarele întreținuților de partid.

19 Responses to “Primarul Florea din Tg Mureș vrea să-i dea clubului de fotbal în sală al lui Țerbea 700.000 de euro, bani cu care se poate ține un club de Liga 1!”

    1
    Vali Says:
    July 11th, 2013 at 12:53 pm

    Sunteti culmea. Daca autoritatile locale nu dau, sunt de aratat cu degetul. Acum ca dau si se implica, iar. Cum e bine, dl. Tolo?
    2
    dudu Says:
    July 11th, 2013 at 1:34 pm

    bani care se dau la echipa de fotbal in sala mai bine iar da la echipa de fotbal FCM tg-mures ca sa poata intra in prima liga sa mai vedem si noi un meci de fotbal ca lumea nu fotbal in sala asta ar trebui sa se hotarasca in sedinta consiliului local ,asta ar trebui sa hotarasca comsilieri locali daca sunt destepti ,parerea mea asta ieste ,va doresc o zi placuta in continuare bafta
    3
    fanulumocanu Says:
    July 11th, 2013 at 1:35 pm

    Fotbalul nu e o arta dar in mod clar e un act cultural. Statul e obligat sa sustina astfel de activitati , cum sustine multe altele cu impact mai mic la public, dar intradevar banii sa fie alocati transparent si dupa niste reguli precise pentru a anula hotiile.
    4
    ion Says:
    July 11th, 2013 at 1:35 pm

    Eu nu stiu de ce nu se spune lucrurile pe nume.
    Acordarea de banii la echipe profesioniste in special de fotbal inseamna pe langa castig pe plan politic una dintre cele mai mari operatiuni de sifonare de bani din Romania.
    5
    fanulumocanu Says:
    July 11th, 2013 at 1:46 pm

    Am uitat ce era mai important: daca un club de fotbal este sustinut de la stat nu poate fi decat nonprofit ori cu statul partener . Cu sponsorizarea de catre stat nu sunt de acord.
    6
    Black Mamba Says:
    July 11th, 2013 at 1:51 pm

    si care ar fi problema ca dau bani pt sport ??? ce mai conteaza ca dau pt fotbal in sala ,pt fotbal pt teren mare sau pt sah?? inportant este ca se implica..pe mine ma mira ca nu pt baschet pt ca in campionatul trecut cei din tg mures au jucat foarte bine..dar pt asta nu s-a agitat nimeni, voi va agitati numai cand vine vb ed *******">******* asta de liga 1.
    7
    Cristi Pop Says:
    July 11th, 2013 at 2:03 pm

    Ionela Ciotlaus(viceprimar Tirgu Mures, pe facebook):
    Domnilor, am citit cu interes dezbaterea pe tema finantarii cluburilor private sportive, si pentru ca sunt unul din acei alesi locali care trebuie sa decida aprobarea unui astfel de proiect dar si un viceprimar (neexecutiv din motive pe care le cunoasteti cu totii) trebuie sa va spun cateva lucruri pe care eu le am in vedere cu privire la aceasta speta: Sportul este NECESAR din totate punctele de vedere atat ca performanta cat si ca suport de sanatate in societate indiferent ca vorbim de seniori sau juniori , de sport de performanta sau sport de masa. Prin urmare, autoritatile si noi toti cei carora ne pasa de acest aspect important al vietii noastre in comunitate trebuie sa admitem ca este nevoie sa finantam si din bani publici acest sector precum SPORTUL. Problema de fond este alta insa: anume faptul ca lipsa de transparenta si control al finantarii “preferentiale” a unor cluburi sportive adjudecate politic ne-a adus in situatia de a dezagrea un astfel de proiect. Firesc si normal dupa infuzia de capital anual de 2-3 mil de EUR/Club , cheltuielile privind crearea unei infrastructuri ” confiscate pe persoana fizica” , managementul financiar defectuos al acestui club de catre o bine cunoscuta doamna ” interesata” a unei firme private de transport, managementul sportiv de achizitionare a jucatorilor, de plata nejustificata a lor, fara a crea o performanta manageriala a clubului, schimband antrenorii pe bani grei si platind jucatori haotic, neevidentiind drepturile de televiziune si incasarile din bilete si abonamente….ne-au adus in acest impas …. mai mult decat acest aspect e firesc sa sustii, repet si din bani pubici un club sportiv de performanta DAR NU INTEGRAL si nu fara sa ceri PERFORMANTE, fara sa ceri SOCOTEALA BANILOR PUBLICI. In repetate randuri am cerut raportul financiar privind activitatea clubului si NU S-a primit de catre Consiliu LOcal. De ce ? Stie doar comitetul director din care cu onor face parte fiul doamnei – firmei despre care va vorbeam. Deci, am stabilit de ce nu TREBUIE sa mai finantam in acest mod acest club. Pe de alta parte nu poti schimba IERI antrenorul si azi sa ceri finantare fara sa emiti un plan pe termen de minim 5 ani cu performante asumate, cu responsabilitati si sa ai decenta defalcarii bugetului solicitat pe elemente componente. Un alt aspect important este cel al celorlalte cluburi din oras ” discriminate” ,” neasumate politic probabil” si de ce nu decenta finantarii unor servicii de larga utilitate publica…. Concluzionand : decizia de alocare a banilor publici trebuie fundamentata temeinic iar beneficiile ei trebuie vazute de comunitate, aici NU e loc de strategie politica, domnilor, aici e vorba de o demnitate publica asumata si exercitata in concordanta cu prevederile legale si nevoile reale ale concetatenilor nostri.
    ESTE firesc pentru promovarea propriilor valori locale, pentru spiritul competitional, pentru sanatatea tuturor, dar mai ales pentru ca orice activitate “recreativa” poate produce “valoare” masurabila sau nu, dar care nu poate fi contestata.Eu nu sunt jucatoare de fotbal si nici microbista dar pot sa apreciez si sa respect orice tip de sport de performanta care din punctul meu de vedere genereaza educarea si disciplinarea publicului, care genereaza modele competitionale de urmat si de ce nu “adrenalina” necesara unui public care-si petrece timpul liber “sanatos” urmarind un meci. Da, cred ca pentru toate aceste motive trebuie sa sustinem sportul dar nu cu orice pret si nu in orice conditii, evident in limite rezonabile prin asigurarea infrastructurii bazelor sportive si nu de suportare integrala a costurilor de functionare a unui club privat. Tocmai de aceea e privat ca sa se sustina din “resurse private” activitatea.
    8
    veghetor Says:
    July 11th, 2013 at 2:03 pm

    E ceva ilegal în aceste ”asocieri”? Ghilimelele asta vor să sugereze, sau ce? Ce înseamnă bugete normale? De bine de rău City’Us e campioană națională de ceva ani la rând. Și mie mi se pare că se aruncă prea mulți bani pentru fotbal-de oricare ar fi, aș prefera să fie sprijinite mai mult alte sporturi pe care nici presa nu le mediatizează, exceptând scandalurile sau înfrângerile mai mult sau mai puțin așteptate ale reprezentanților României în competițiile internaționale.
    9
    Dorin Says:
    July 11th, 2013 at 2:05 pm

    Pai dl. Oprescu n-a cheltuit peste 200 de milioane de euro pentru ca Steaua sa aiba stadion?
    10
    Cristi Pop Says:
    July 11th, 2013 at 2:05 pm

    Vlad Mihai Amariei(jurnalist local, pe facebook:

    Piesa asta e un hit, blaturile n-au murit

    Ce n-a văzut încă Tîrgu-Mureşul!
    Şedinţă de Consiliu Local cu scântei mâine, în „oraşul florilor”, trandafiri 1 plus 3 vs. lalele cu săgeţi. Sunt în joc peste 4 milioane de euro pentru cofinanţarea bugetului unor echipe cu care municipalitatea are contracte de asociere.
    Consilierii locali PNL şi UDMR vor să sprijine doar vicecampioana naţională la baschet masculin, BC Mureş, în timp ce reprezentanţii PDL şi, atenţie!, ai PSD (curat alianţă) vor să direcţioneze vreo două milioane de euro către FC Municipal. Futsalul, fotbalul, voleiul şi baschetul feminin s-ar alege şi ele cu un milion şi jumătate de euro. Bani frumoşi în condiţiile unui buget de austeritate, creşterii taxelor, prăbuşirii sistemului centralizat de termoficare şi, în general, greutăţilor cotidiene.
    Lupta nu se dă doar la vot.
    Sub sloganul „FCM nu moare!” (parcă l-am mai auzit), şefii municipalilor au sunat deja mobilizarea. La şedinţa de mâine (una publică la fel ca şi celelalte) vor lua parte fotbalişti (în speţă copii şi juniori), părinţi, antrenori, conducători şi suporteri care vor cere ajutor pentru continuarea activităţii. Ei sunt cei care pun suflet şi care încă mai trag speranţe că banii nu vor ajunge la mercenari pentru care Tîrgu-Mureş înseamnă doar o haltă în carieră. Mai vor o şansă, o merită.
    Sigur, nu e normal ca banii publici să constituie punctul de plecare al bugetului unui club mai ales cand asa-zisa transparenta are un grad ridicat de opacitate. Totuşi e inadmisibil ca unora să li se facă pe plac iar ceilalţi să fie împinşi să moară. Explicaţiile sunt, oricum, puerile şi numai struţo-cămila uselistă mureşeană ştie ce vrea. Dacă tabăra liberală dă exemplul Mureşului Luduş, formaţie căreia i s-a refuzat înscrierea în Liga a III-a în ciuda promisiunilor edililor locali şi eforturilor disperate ale conducerii, PSD-ul se laudă că trei sferturi din Liga I de fotbal îi „poartă” sigla pe echipament. În plus, are şi campioană la baschet, poate de-aia să…
    Indiferent ce va aduce ziua de mâine, pentru FCM va exista permanent o alternativă privată, dar degeaba vrea cineva să cumpere dacă nu e nimic de vândut.
    Cât despre oamenii politici, nici unul nu se va ridica la nivelul vreunui sportiv pentru simplul fapt că ultimul ştie atât să lupte, cât şi să piardă corect.
    Pariem că, mâine, după ce toţi pupat la fund, pupat toţi Piaţa Indep…, pardon, Victoriei?
    11
    Un Tirgumuresean Says:
    July 11th, 2013 at 2:07 pm

    Incredibil ce face Florea, Festivalul Peninsula care atrage 70.000 de de turisti la fiecare editie la Targu Mures nu a primit sustinere si a fost nevoita sa se mute la cluj, mandria orasului Targu Mures practic a fost alungata din oras, si el da 700.000 de euro unei echipe de futsal care nu atrage turisti, nu e asa iubita in oras si la fiecare meci are un public de vreo 1000 de oameni. Rusine Florea !!!
    12
    Cristi Pop Says:
    July 11th, 2013 at 2:08 pm

    Vlad Mihai Amariei, jurnalist local, pe facebook:

    Banii alocati sportului de municipalitatea tirgumureseana au ajuns subiectul principal in Gazeta Sporturilor. Doar ca, voluntar sau nu, se omit niste aspecte. Nu primarul Dorin Florea aloca banii, existand in acest sens un vot al consilierilor locali (iar cei de la PDL nu sunt suficienti). Pana la proba contrarie, Sorin Terbea beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, instantele dandu-i dreptate cel putin pentru moment. In plus, vad ca pe nimeni nu deranjeaza banii pentru baschetul masculin (apropo, in urma cu cativa ani, managerul Mobitelco, Mircea Cristescu, spunea ca a luat titlul cu 600.000 de euro). Tare as dori sa vad si o ancheta GSP in fieful cluburilor finantate de cei de la putere. Poate va aparea si in Jurnalul National si in breaking newsurile de la Antene. Petrica, da pe…!
    13
    viorescu Says:
    July 11th, 2013 at 2:13 pm

    Golaniada cu banii publici ia amploare. A fost initiata in citeva orase, iar acum se extinde si se perfectioneaza. Constat ca toti cei anchetati intr-un trecut nu foarte indepartat, treptat incet si sigur, sint nu reabilitati, ci mai mult, recompensati!
    14
    Cătălin Tolontan Says:
    July 11th, 2013 at 2:34 pm

    Vlad Mihai Amariei: uite o ancheta despre cei de la putere si cluburile sportive…

    http://www.tolo.ro/2011/03/03/povestea-celor-4-act e-aditionale-de-la-national-arena-%c2%bb-s-a-supli mentat-pentru-situatii-neprevazute/

    Stii foarte bine ca n-am facut niciodata diferenta dintre partide, personalitati cind am publicat anchete.

    Ca jurnalist, astept sa admiti ca te-a luat valul cind ai scris “Doar ca, voluntar sau nu, se omit niste aspecte”. In ce sa omitem ca am dat o stire pe blog si am scris ca revenim mine in ziar amplu?!

    Multumesc!
    15
    Sibiu Says:
    July 11th, 2013 at 2:53 pm

    Asa cum se face pe sport in alte parti la Sibiu s-a gasit reteta de sifonat cu cultura. Tolontan (din pacate) si alti jurnalisti buni de ancheta nu acorda atentie la partea asta. Invelim totul frumos si banii ies. Se finanteaza cu sume enorme fel de fel de “chestii culturale” – gen MISS MODELS INTERNATIONAL (???????, acum se desfasoara), unii se imbogatesc, lumea are circ si e pacalita, nu e ca la sport, nu trebuie rezultate, performanta doar ambalaj frumos…..
    16
    vlad Says:
    July 11th, 2013 at 2:55 pm

    Asa se intampla cand acuzi pe cineva, dar nu esti capabil sa-l si condamni. Mai mult ii faci curaj, se vede asta si la Avram, Constantin sau Penescu. Este clar ca mare parte din banii aia o sa fie furati din club…. nici nu au ce face cu atatia bani. Cei care nu isi dau seama printre cei care au comentat deja, traiti pe alta lume…
    17
    Strict Secret Says:
    July 11th, 2013 at 3:00 pm

    Propun jurnalistilor de ancheta sa verifice cati bani a alocat FRF ca meciurile echipei nationale de futsal si stagiile de pregatire sa aibe loc la Tg Mures, adica in sala sporturilor care apartine primariei si cu cazare la hotelul finantatorului City US Tg Mures.

    Dupa ce o sa vedeti ca se duc cateva sute de mii de euro/an la Tg Mures, o sa pricepeti ca Primaria trebuie sa intoarca niste bani spre clubul de futsal. Altfel echipa care a defilat in cel mai slab campionat de cand s a infiintat futsalul la noi, s ar desfiinta, desi in iarna cativa din cei mai buni (unii recalcitranti, a se citi Matei) au parasit echipa.

    Acum oamenii care urmaresc fenomenul (sau dau impresia) aici vorbesc de futsal, ar trebui sa stie ca echipa din Tg Mures a castigat cam tot ce se poate castiga pe plan intern si a avut un comportament foarte apreciat in singura competitie continentala. De asemenea ar trebui sa se stie ca anul trecut 80% din jucatorii nationalei erau de la tg mures(de la echipa din tg mures). Echipa Nationala de Futsal locul 6 in Europa si 12 Mondial.

    E adevarat ca nu e un fenomen la fel de mediatizat ca fotbalul in 11, dar acum si eu daca as fi consilier as prefera sa dau bani unei echipe care face performanta, care organizeaza turnee internationale si meciuri amicale cu echipe de top( Brazilia a fost la Tg Mures), decat sa dau banii la o echipa in liga a 2 a sau care nu a avut niciodata o performanta notabila in ultimii 20 de ani. Orasul e mic , iar sala poate fi umpluta pana la refuz, si iarna si vara.

    Acum dilema mea este daca e normal ca banii sa circule pe traseul federatie-primarie-hotel-club si poate jucatorii(cei mai buni au avut salarii de 2000 euro/luna in vremurile bune) sau sa accepti aceasta situatie si lumea sa vada din nou City Us campioana la futsal.
    18
    vali Says:
    July 11th, 2013 at 3:50 pm

    multumesc, domnule tolontan! Credeam ca nu apare pontul la comentarii, mi-ati depasit toate sperantele! Respect! Eu sunt cel care a descoperit si ca FCM a fost adusa prin primar PDL de Sannicolau Mare si ca FCM este sectia de fotbal a lui AS Sannicolau Mare, pentru a putea juca fara sa aiba interdictie 3 ani dupa cumpararea locului!
    19
    Cătălin Tolontan Says:
    July 11th, 2013 at 3:53 pm

    vali: nu aveti de ce sa-mi multumiti, eu va multumesc pentru pont! L-am retinut de la comentarii tocmai ca sa-l verific si sa-l pot publica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.