duminică, 26 mai 2013

PR3MIAZĂ INOVAȚIA cu 3M!



PR3MIAZĂ INOVAȚIA cu 3M!
Cunoscuta companie 3M desfășoară un proiect complex care poartă numele Premiază inovația și care permite prezentarea în fața studenților din câteva centre universitare importante (adică în fața celor cărora mâine le vom cere soluții la problemele noastre, inovații, performanță, progres) a companiei respective și a unui inventator român. Universitățile au fost alese pentru istoria și tradiția lor în cercetare și sunt următoarele:

- Cluj-Napoca - Universitatea Tehnică 22 mai - Facultatea de construcții;
- Iași - Universitatea tehnică Gheorghe Asachi -23 mai - Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului
- Timișoara - Universitatea de Medicină și Farmacie "Victor Babeș" - 12 octombrie - Facultatea de Medicină Dentară;
- Brașov - Universitatea Transilvania - 16 octombrie
- București - Universitatea Politehnică 21-25 octombrie

În cadrul acestor evenimente, compania 3M își propune să catalizeze participarea și dialogul între inventatori, studenți, curioși, pasionați, presă, mediul academic, prin prezentarea susținută de amfitrionul campaniei alături de un inventator din regiunea respectivă. Studenții vor putea câștiga la un concurs premii constând într-un iPad si pachete cu produse 3M. De asemenea vor putea purta discuții cu inventatori si vor putea discuta cu HR Managerul 3M pentru eventuale angajări. Mai multe despre invenții, inventatori și acțiunile companiei 3M puteți afla vizitând site-ul www.PremiileInovatiei.ro.

Sonicitatea la români
În rândul inventatorilor români de prestigiu un loc aparte îl ocupă George (Gogu) Constantinescu. Pentru mine reprezintă o alegere firească, el fiind tot inginer ca pregătire, cu descoperiri foarte importante în domenii în care se considera că nu se mai putea descoperi mai nimic. Un om care a depășit prejudecățile semenilor și a obținut recunoașterea meritelor sale. Un român care ne face cinste și astăzi. Ce ar fi însemnat primul război mondial fără Gogu Constantinescu? Nu știm, dar avem o recunoaștere a valorii muncii sale în The Times. În 29 martie 1920 renumitul ziar The Times publica: Vice Mareșalul Sir John Maitland a prezidat sâmbătă o prelegere a domnului Gogu Constatinescu în Sonicitate (transmiterea puterii prin vibrații), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ținutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constatinescu și dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deținut supremația peste germani în aer, așa cum am făcut-o. Să mai spunem că invenția respectivă, în condițiile unui război purtat mai mult în tranșee este excepțională și a contribuit și ea la victoria în război și apoi la făurirea României Mari? Dar Gogu Constantinescu nu a avut doar descoperiri cu aplicații militare! El este cel care a fost printre primii care a folosit betonul-armat în construcția clădirilor din România – printre clădirile construite de acesta: Cazinoul din Constanța, Castelul de apă de la Periș, podurile de peste râul Siret de la Adjud, Roman,  Palatul Patriarhiei, Hotelul Athénée Palace, Marea Moschee din Constanța și a demonstrat că lichidele sunt compresibile (tot domeniul sonicității se bazează pe acest lucru. A fost responsabil pentru crearea unui nou domeniu al mecanicii, numit sonicitate, care descrie transmiterea energiei prin vibrații în corpurile fluide sau solide. A aplicat noua teorie în numeroase invenții: motorul sonic, pompa sonică, ciocanul sonic și altele.
Extraterestrul cu brevet la fiecare 4 luni!
 Dacă sunt unii care numesc jucătorii de la Barcelona sau Real Madrid galactici și extratereștri, inventatorul român și-ar merita un astfel de adjectiv! În contul lui Gogu Constatinescu figurează peste 317 de brevete de invenție, parte patentate în SUA, Danemarca, Elveția, Austria, Germania, Marea Britanie, Franța, România. Un calcul ne arată că de la apariția primei invenții (1907), pana la data trecerii în eternitate (1965), la fiecare 4 luni a fost realizat un brevet, iar daca socotim doar anii săi cei mai prolifici, rezulta o invenție pe lună!
George (Gogu) Constantinescu (n. 4 octombrie 1881, Craiova, d. 11 decembrie 1965, Coniston, Cumbria, Marea Britanie) a fost, deci, una din acele minți geniale, ale cărui idei au devansat cu mult timpul existenței sale fizice, dar care astăzi își pastrează actualitatea, surprinzând prin acuratețe, inventivitate si aplicabilitate.
Alte realizări
A construit primul pod de beton armat cu traverse drepte din România, 1906, a consolidat cupola Palatului Parlamentului (care suferise deplasări şi fisurări), a realizat cupola minaretului Moscheii din Constanţa cu toată opoziţia fostului său profesor, marele Anghel Saligny. A inventat asfaltul. A materializat primul tun sonic. A proiectat şi construit Convertorul Gogu Constantinescu, prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive, fără ambreiaj şi roţi dinţate, bazată pe efectul inerţial al maselor în mişcare.

3M, în România din 1986
3M surprinde esența noilor idei și le transformă în mii de produse ingenioase. Cultura creativității colective se metamorfozează într-un flux permanent de tehnologii performante pentru o viață mai bună. Prin soluțiile date, conducerea autoturismului pe timpul nopții a devenit mai ușoară, clădirile mai sigure iar produsele electronice mai economice si mai puțin dăunătoare pentru mediu. Cu o cifra de afaceri de 30 de miliarde de dolari, compania 3M are 84.000 de angajați în toata lumea și operează în peste 65 de țări.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.