duminică, 26 mai 2013

Becali și biserica. Legături periculoase sau nu atunci când se dau și se iau bani?Becali și biserica. Legături periculoase sau nu atunci când se dau și se iau  bani?
Toată presa îndobitocită de banii individului sau amatoare de audiență facilă a prezentat cum Becali se laudă sau chiar dă bani pentru biserică. Cum în România biserica este o instituție autonomă față de stat și față de alte instituții, dar care stabilește relații de dialog și cooperare cu statul și cu diverse instituții pentru îndeplinirea misiunii sale pastorale, spiritual-culturale, educaționale și social-filantropice (am citat din statutul bisericii), suntem curioși cum se încadrează donațiile lui Becali, mai ales că ele depășesc donațiile unui credincios obișnuit și sunt făcute și în fața camerelor de luat vederi, pentru publicitatea necesară. Se taie chitanță sau ba, se fac acte de donație sau se așteaptă vreun semn divin pentru acceptarea banilor de la un ins controversat și chiar și condamnat de statul român, fie și cu suspendare? Cum decurge o afacere de sponsorizare becaliană și cum de nu auzim de vreo anchetă a fiscului despre proveniența acestor bani? Oficial, insul nu are vreo sursă de finanțare, banii au fost și sunt împrumutați la rude, diverși inși conduc firmele lui Becali pentru a nu-l implica.
P.S. Apropo de bani primiți de la inși controversați. În perioada stagiului militar terminat la Târgu-Mureș am ajutat câteva zile la ridicarea unei capele într-o unitate militară. La terminarea lucrărilor, după mai multe săptămâni, am fost invitat la sfințire, în calitate de jurnalist. De curiozitate, m-am uitat în capelă la numele pomenite pe pereți ale celor care au ajutat financiar și am recunoscut două persoane cunoscute ca fiind cel puțin controversate, un fel de mafioți ai orașului. Banii nu au miros, spunea un împărat celebru. Se pare că nici banii care ajung pe mâinile clerului nu mai miros a nimic, indiferent din partea cui vin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu