joi, 23 mai 2013

Propuneri de concediere a 10.000 de inși din sectorul energetic. Beneficiarii contractelor colective de muncă care le avantajau copiii pleacă

Propuneri de concediere a 10.000 de inși din sectorul energetic. Beneficiarii contractelor colective de muncă care le avantajau copiii pleacă
Din nou România trebuie să fie în fierbere de mila celor 10.000 de inși care ar urma să fie concediați din sectorul energetic. Despre cum s-a ajuns la angajări mamut, despre ce a însemnat contractul colectiv, de exemplu la Electrica, nu se vorbește deloc, se ia doar latura umană și emoțională!
 În urmă cu ceva ani l-am rugat pe un prieten care mergea la șefii Electrica să îmi facă rost de contractul colectiv de muncă. Fiind cu calificare inginer electro-energetică și, deci, interesat de un loc de muncă bănos și cu siguranță, ca la stat, am zis că poate nu voi primi contractul respectiv, așa că l-am rugat pe amic (tot inginer, dar silvic) să mi-l aducă. Omul a reușit și astfel am pus mâna pe contractul care era halucinant. Undeva pe la punctul 8, să zicem, se scria: copiii angajațiilor au întâietate la angajare, pentru ca la punctul următor să se statueze: în caz de medii sensibil egale copiii angajaților primesc 0,5 puncte în plus! Nimeni, în afară de mine, nu sărit  să scrie de discriminarea pe față: ai părinți la centrala de la Iernut, la combinatul Y sau stația X, te angajezi! Nimeni nu a mârâit că un concurs poate fi aranajat din start, cel cu tată fiind ca și angajat, cei din juriul concursului știind că fi-su lui X vine să ...concureze Discriminări le întâlniți la scară mai mică: le întâlniți de exemplu la copii profesorilor. Deși ăia participă la concurs ca și un plod de căruțas sau tractorist, copiii profesorilor sunt scutiți de taxa de înscriere! Până unde s-a ajuns cu interesele sindicaliștilor de la stat și cu găinăriile comise în numele angajaților.
P.S. Dacă vă mai aduceți aminte, aveam un mamut numit Distrigaz Nord, care controla jumătate din țară. Ei bine, în momentul  privatizării prin care E.ON a luat 51 la sută din acțiuni numărul angajaților era aproape de 10.000! Știți câți angajați avea E.ON în vreo 8 țări la un loc? Cam 9800! Practic, E.ON s-a trezit cu o jumătate de țară care avea angajați cât celelalte 8 la un loc. Desigur, un pic de scuză mai există, în România exploatându-se gaz la un nivel mult mai însemnat decât în țările în care exportul era baza, dar cazul este definitoriu pentru angajarea cu pile la stat, probabil tot în baza unui astfel de contract colectiv de muncă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.