luni, 27 mai 2013

Și totuși, cum e cu votul regional la Eurovision?!



Și totuși, cum e cu votul regional la Eurovision?!
Au trecut câteva zile bune de la Eurovision, au fost și câteva scandaluri despre bucățele copiate din alte piese sau despre voturi care nu mai apar, cum ar fi cazul voturilor românilor din Italia. Ceea ce vă propun este un subiect legat nu de desfășurarea concursului sau de cine ce a furat, ci de cine este favorit și de ce se simte nevoia de a da favoritului notele maxime.
Auzim de câțiva ani de favoriți care s-au dovedit și câștigători.  A fost astfel cu reprezentanta Germaniei, cu reprezentantul Norvegiei, cu reprezentanta Suediei, cu reprezentanta Danemarcei și așa mai departe, cam până la Lordi, trupa finlandeză care a stricat orice calcul. Mereu am auzit, ca scuză pentru români, că e un concurs politic, în care se votează după preferințe geografice și totuși nu au câștigat țările care aveau prietene 6-7 țări din fostul URSS sau fosta Iugoslavie, ci țările pentru care poate că au votat regional doar maximum 3-4 țări, în rest votul majoritar venind de la contracandidate! Cum se poate explica votul masiv pentru țara dată ca și favorită decât ca o probă de masochism? Dacă crezi că piesa ta este extra-nemaipomenită și se poate bate de la egal la egal cu cea a celui dat favorit, de ce simți nevoia să votezi piesa contracandidatului?! Adică juriul din țara ta face jocurile pentru țara cu care te lupți, dându-i punctaj maxim, în timp ce SMS-urile din țara ta se duc tot la cel considerat favorit, ca să ajungi să dai 12 puncte favoritului. De ce ai simți nevoia să te sabotezi singur? Bineînțeles nu este vorba de România, care nu a avut în nici un an o piesă care să fie cu șanse adevărate la câștigarea Eurovisionului și deci nu avea interes să saboteze piesele favoriților, este vorba de principiu.
P.S. Doar ca motiv de gândire, câștigătoarea din acest an a scos în medie 8 puncte de la fiecare țară care a votat (e adevărat și că nu toate țările care au votat au avut și reprezentanți în finală și interese), dar 8 puncte de la fiecare țară ar fi cam un loc 3 de la absolut toate țările care au votat. România nu s-a încadrat în acest an în trend și a acordat sub media de 8 puncte piesei date favorite! Uite că se poate să nu votezi mega-favoritul și nimeni nu i-a taxat pe români cum că nu știu să aprecieze valoarea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.